|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.8 GDI] Jak dostać się do skrzyni bezpieczników w kab |
Autor |
Wiadomość |
Cink
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI 1998r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-02-2013, 11:04 [Cari 1.8 GDI] Jak dostać się do skrzyni bezpieczników w kab
|
|
|
Witam, przeszukałem zarówno Google, jak i forum, tak więc mam nadzieję, iż mój temat jest uzasadniony, oraz pomoże nie tylko mi, ale innym kierowcom.
Mam problem z dostaniem się do skrzyni bezbpieczników w kabinie. Odsuwam fotel kierowcy maksymalnie, jak to możliwe, następnie odkręcam dolną obudowę dającą dostęp pod kierownicę. Niestety dalej, widzę tylko rzekomą kasetkę do podłączenia pod komputer serwisowy. Gdzie mogę znaleźć skrzynię bezpieczników ?
Dodatkowo prosiłbym o informacje, co z taką skrzynią mam robić ? Dostęp jest tam na tyle słaby iż nie wyobrażam sobie jakościowego grzebania w niej.
Muszę wymienić bezpiecznik wycieraczek, albowiem ani wycieraczki, ani spryskiwacze nie działają a pogodę mamy, jaką mamy.
Z góry dziękuję za wszelkie pomoce.
PS. Jeśli jest to trudne do wykonania dla amatora mojego pokroju, byłbym wdzięczny za określenie jakiegoś niedrogiego miejsca takiej naprawy w Lublinie.
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 02-02-2013, 16:00
|
|
|
skrzynka znajduje się po lewej stronie, tam gdzie być może szukasz. Jeśli już odkręciłeś obudowę głośnika (tą ze schowkiem) to jak się trochę wygniesz i położysz to zobaczysz taką małą czarną skrzynkę. Ja nie widzę innej możliwości dostania się do niej. Poza tym to przy dobrym powyginaniu ciała da się tam dojść bez odkręcania plastikowej obudowy.
Z Twojego opisu wnioskuję, że po prostu odkręciłeś nie ten plastik. W okolicach tej skrzynki znajduje się jeszcze grupa przekaźników wpiętych w żółto-biały plastik. Oryginalnie w skrzynce powinna znajdować się pęseta do wyciągania bezpieczników. |
|
|
|
 |
Cink
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-02-2013, 16:46
|
|
|
Czyli, mam rozumieć iż mam odkręcić obudowę głośnika, zamiast tej poniżej obudowy, która jest przy klapie otworu maski samochodu ?
Widocznie na tym polegał mój błąd. Muszę się dokładniej przyjrzeć obudowie głośnika, ponieważ póki co, nie wiem jak wygląda demontaż |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
|
Wysłany: 02-02-2013, 17:16
|
|
|
chyba 4 śrubki, pod kratką głośnika jedna, w schowku kolejna i z prawej strony dwie. Jak już je odkręcisz to obudowa trzyma się tylko na zatrzaskach. Demontujesz ten plastik w którym znajduje się cięgno otwierania maski silnika. Spokojnie, cały mechanizm otwierania maski zejdzie razem z plastikiem, nic się nie wysypie. |
|
|
|
 |
Cink
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-02-2013, 17:35
|
|
|
Kurcze, mam nieodparte uczucie, że piszemy o tym samym. Chodzi Panu o zdemontowanie obudowy, która jest pod głośnikiem ? Tej obudowy, która jest dosłownie, nad pedałami ? Jeśli tak, to ona właśnie została otworzona dziś przeze mnie. Problem polegał jednak na tym, iż nie mogłem znaleźć wspomnianej kasetki z bezpiecznikami...
Co więcej, dostep do tego elementu jest na tyle utrudniony, iż nie wybrażam sobie, jak ja tam dam radę grzebać i coś wymienić
Może w internecie jest jakaś wskazówka, obrazek przykładowy, jak ta skrzyneczka wygląda ? Może na allegro ? |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
|
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 02-02-2013, 20:02
|
|
|
Jak się położysz na podłodze i czubkiem głowy dotkniesz sprzęgła to ujrzysz w całej krasie tę skrzyneczkę. Jest ona pod sporym kątem, ale dostęp do bezpieczników w miarę. |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
Cink
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-02-2013, 22:37
|
|
|
Dzięki wielkie. Powinienem wszystko już mieć, tak więc jutro, jak tylko pogoda w miarę pozwoli, to zajrzę Szkoda jednak, że tak utrudniono dostęp. Z tego co widziałem w paru innych markach, dostęp do bezpieczników jest wręcz banalny... |
|
|
|
 |
|
|