Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Nieprawidłowa praca wycieraczki po stronie pa
Autor Wiadomość
DarknesS 
Mitsumaniak
Speed Demon \m/

Auto: Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-01-2013, 10:07   [Cari 1.8 GDI] Nieprawidłowa praca wycieraczki po stronie pa

Witam,

Mam do Was prośbę, czy mógłby ktoś zrobić dokładne zdjęcie sposobu przykręcenia w swojej cari ramion wycieraczek do trzpieni? Najlepiej z perspektywy tak żeby był widoczny kąt ustawiania ramienia wycieraczki.

Moja jakoś śmiesznie pracuje... mam już carisme ponad rok a dopiero niedawno rzuciło mi się to w oczy. Mianowicie gdy wycieraczka idzie do góry po szybie w pewnym momencie prawie całą odstaje od szyby... dopiero w dolnej części przedniej szyby styka się z powierzchnia szkła. Myślałem, że lekkie wygięcie na ramieniu to sprawa fabryczna ale chyba jednak nie wiec delikatnie ją wyprostowałem. Niestety nic to nie pomogło i dalej odstaje podczas pracy od szyby... Wie ktoś, może jak to ugryźć?

Xiah 
Forumowicz

Auto: Carisma 97r 1.6 GL
Wysłany: 25-01-2013, 13:01   

u mnie podobny problem był w wycieraczkach bezprzegubowych, zmieniłem na te z przegubem. problem sie pojawia w momencie kiedy tulejki sie wycieraja, zobacz czy masz luz na wycieraczkach w miejscu mocowania.

ross 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 97
Wysłany: 25-01-2013, 17:12   

DarknesS, Gdy jest luz i lód w zagłębieniu przy trzpieniach co jest wadą w carismach ,lub zalodzone pióra wycieraczek to tak może być.

DarknesS 
Mitsumaniak
Speed Demon \m/

Wysłany: 25-01-2013, 22:36   

Luz może być na trzpieniach mechanizmu dobrze zrozumiałem? a te tulejki to gdzie się znajdują? Jutro nagram filmik i zamieszczę.

ross 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 97
Wysłany: 26-01-2013, 14:09   

DarknesS, DarknesS, DarknesS, To wlaśnie wyrobione tulejki powodują luz na trzpieniach . w mojej cari jest też luz przy mrozie wycieraczki nie przylegają ,a gdy otwieram maskę to przez chwilę lewe ramie wycieraczki ociera o jej brzeg, ustawić ramienia inaczej się nieda.(trzpienie mam na myślli te elementy do których jest przykręcone ramie)

Xiah 
Forumowicz

Wysłany: 28-01-2013, 18:24   

jest gdzies na forum opisane kilka domorodnych sposobów na naprawe tego, w polsce samych tulejek nie dostaniesz, trzeba by wymienic caly mechanizm co jest nieoplacalne. kiedys gdzies na jakiejs stronie holenderskiej widzialem te tuejki za 1EURO z groszem, wiem tez ze pasuja chyba z rozrusznika z renówki.

marecki338 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 6, COLT
Wysłany: 28-01-2013, 20:34   

dobry tokarz , tulejki rozrusznika od opla vectry a , i naprawione . w mojej cari smiga taki po regeneracji juz 4 rok. zanalazłem przepis na stronie forumowej volvo v40. tulejki 2 na 1 czop z góry i dołu dodatkowo wkleić klejem do łozysk .

DarknesS 
Mitsumaniak
Speed Demon \m/

Wysłany: 28-01-2013, 20:54   

Dzisiaj sprawdziłem i wydaje mi się, że nie mam luzu na trzpieniu mocowania ramienia. Podczas pracy nie widać żadnego niepokojącego skoku mocowania, jedynie obrót. Czy to dalej wskazuje na tulejki czy np. coś z samym ramieniem wycieraczki?

Xiah 
Forumowicz

Wysłany: 30-01-2013, 21:02   

może sprezyna nie dociąga...?? odpal samochód włącz wycieraczki i zatrzymaj je w górnym polozeniu wyłaczając stacyjke, zobaczysz czy jest luz, moze jakims cudem sam czpien jest ciut krzywy...moze wycieraczka jest nie do konca dobrze zamontowana na trzpieniu...albo trzeba zwyczajnie przygiąć troche ramię...

karol2865 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma1.9DiD
Wysłany: 31-01-2013, 15:44   

Ja miałem podobny problem,był luz na trzpieniu,zlikwidowałem go kawałkiem blaszki z puszki po piwie,na razie działa dobrze.

Odpowiedz do tematu