[Cari 1.8 GDI] Nieprawidłowa praca wycieraczki po stronie pa |
Autor |
Wiadomość |
DarknesS
Mitsumaniak Speed Demon \m/
Auto: Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Kwi 2010 Posty: 95 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 25-01-2013, 10:07 [Cari 1.8 GDI] Nieprawidłowa praca wycieraczki po stronie pa
|
|
|
Witam,
Mam do Was prośbę, czy mógłby ktoś zrobić dokładne zdjęcie sposobu przykręcenia w swojej cari ramion wycieraczek do trzpieni? Najlepiej z perspektywy tak żeby był widoczny kąt ustawiania ramienia wycieraczki.
Moja jakoś śmiesznie pracuje... mam już carisme ponad rok a dopiero niedawno rzuciło mi się to w oczy. Mianowicie gdy wycieraczka idzie do góry po szybie w pewnym momencie prawie całą odstaje od szyby... dopiero w dolnej części przedniej szyby styka się z powierzchnia szkła. Myślałem, że lekkie wygięcie na ramieniu to sprawa fabryczna ale chyba jednak nie wiec delikatnie ją wyprostowałem. Niestety nic to nie pomogło i dalej odstaje podczas pracy od szyby... Wie ktoś, może jak to ugryźć? |
_________________ Tylko Mitsu |
|
|
|
 |
Xiah
Forumowicz
Auto: Carisma 97r 1.6 GL
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 231 Skąd: Płock
|
Wysłany: 25-01-2013, 13:01
|
|
|
u mnie podobny problem był w wycieraczkach bezprzegubowych, zmieniłem na te z przegubem. problem sie pojawia w momencie kiedy tulejki sie wycieraja, zobacz czy masz luz na wycieraczkach w miejscu mocowania. |
|
|
|
 |
ross
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 97
Pomógł: 7 razy Dołączył: 13 Kwi 2012 Posty: 309 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 25-01-2013, 17:12
|
|
|
DarknesS, Gdy jest luz i lód w zagłębieniu przy trzpieniach co jest wadą w carismach ,lub zalodzone pióra wycieraczek to tak może być. |
_________________ Ross |
|
|
|
 |
DarknesS
|
Wysłany: 25-01-2013, 22:36
|
|
|
Luz może być na trzpieniach mechanizmu dobrze zrozumiałem? a te tulejki to gdzie się znajdują? Jutro nagram filmik i zamieszczę. |
|
|
|
 |
ross
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 97
Pomógł: 7 razy Dołączył: 13 Kwi 2012 Posty: 309 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 26-01-2013, 14:09
|
|
|
DarknesS, DarknesS, DarknesS, To wlaśnie wyrobione tulejki powodują luz na trzpieniach . w mojej cari jest też luz przy mrozie wycieraczki nie przylegają ,a gdy otwieram maskę to przez chwilę lewe ramie wycieraczki ociera o jej brzeg, ustawić ramienia inaczej się nieda.(trzpienie mam na myślli te elementy do których jest przykręcone ramie) |
_________________ Ross |
|
|
|
 |
Xiah
Forumowicz
|
Wysłany: 28-01-2013, 18:24
|
|
|
jest gdzies na forum opisane kilka domorodnych sposobów na naprawe tego, w polsce samych tulejek nie dostaniesz, trzeba by wymienic caly mechanizm co jest nieoplacalne. kiedys gdzies na jakiejs stronie holenderskiej widzialem te tuejki za 1EURO z groszem, wiem tez ze pasuja chyba z rozrusznika z renówki. |
|
|
|
 |
marecki338
Mitsumaniak
Auto: Outlander 6, COLT
Pomógł: 9 razy Dołączył: 15 Cze 2007 Posty: 278 Skąd: bartoszyce
|
Wysłany: 28-01-2013, 20:34
|
|
|
dobry tokarz , tulejki rozrusznika od opla vectry a , i naprawione . w mojej cari smiga taki po regeneracji juz 4 rok. zanalazłem przepis na stronie forumowej volvo v40. tulejki 2 na 1 czop z góry i dołu dodatkowo wkleić klejem do łozysk . |
|
|
|
 |
DarknesS
|
Wysłany: 28-01-2013, 20:54
|
|
|
Dzisiaj sprawdziłem i wydaje mi się, że nie mam luzu na trzpieniu mocowania ramienia. Podczas pracy nie widać żadnego niepokojącego skoku mocowania, jedynie obrót. Czy to dalej wskazuje na tulejki czy np. coś z samym ramieniem wycieraczki? |
|
|
|
 |
Xiah
Forumowicz
|
Wysłany: 30-01-2013, 21:02
|
|
|
może sprezyna nie dociąga...?? odpal samochód włącz wycieraczki i zatrzymaj je w górnym polozeniu wyłaczając stacyjke, zobaczysz czy jest luz, moze jakims cudem sam czpien jest ciut krzywy...moze wycieraczka jest nie do konca dobrze zamontowana na trzpieniu...albo trzeba zwyczajnie przygiąć troche ramię... |
|
|
|
 |
karol2865
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma1.9DiD
|
Wysłany: 31-01-2013, 15:44
|
|
|
Ja miałem podobny problem,był luz na trzpieniu,zlikwidowałem go kawałkiem blaszki z puszki po piwie,na razie działa dobrze. |
|
|
|
 |
|