|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Biegam bo chcę, biegam bo lubię |
Autor |
Wiadomość |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-07-2013, 17:06
|
|
|
Trafiłem dziś na taki "event"
Zgłosiłem się na 5 km |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
misjonarz.
Mitsumaniak \KSG/

Auto: Subaru OBK III
|
Wysłany: 05-07-2013, 22:47
|
|
|
szkoda że nie ma mnie w domu. Też bym pobiegł |
_________________ http://kabaret.tworzymyhistorie.pl/
Gość zobacz mojego misia
ex colt 1,8 gti '90
ex rover 218 SD '94
ex EA2W SE '98
ex EA5W '00
 |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 06-07-2013, 00:53
|
|
|
8.09.2013 r. jest kolejna impreza w Chorzowie Parkowy półmaraton
Jak ochłonę to być może się zgłoszę bo jest też dystans 7 km.
A 2 tyg później, 22.09.2013 r. Bytomski Półmaraton w ramach którego jest bieg na 10 km. To był (jest?) cel na ten sezon
Zapraszam jak masz ochotę |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
 |
|
|
|
 |
stary alfer
Mitsumaniak Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
|
Wysłany: 08-07-2013, 14:37
|
|
|
JCH napisał/a: | A 2 tyg później, 22.09.2013 r. Bytomski Półmaraton w ramach którego jest bieg na 10 km. To był (jest?) cel na ten sezon |
JCH, na pełnym luzie to zrobisz, nawet nie wiesz jakie to łatwe
Jak machniesz 5 km w mniej niż 3o min to śmiało mierz się z "dychą".
No chyba, że to już robisz i chodzi Ci tylko o czasy? Jak tak, to przepraszam |
_________________ Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego,
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
|
Wysłany: 08-07-2013, 15:09
|
|
|
kiedyś biegałem "dychę" w jakieś 37 min.... a teraz biegam 5km w 37 minut
A na poważnie, to jak biegałem regularnie 7km po lesie w jakieś 35 min (już tak bez większej formy) i spróbowałem pobiedz 20km... to nosem po ziemi szurałem przez ostatnie 2km - totalny brak pary |
_________________ - Lancer 1.8 SB (2010) 143PS LPG, Giulietta 1.4 (2012) 120PS LPG, BMW 528i (2016) 245PS |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 08-07-2013, 15:32
|
|
|
stary alfer napisał/a: | Jak machniesz 5 km w mniej niż 3o min to śmiało mierz się z "dychą". | Machnąłem. 25,35 ale com się nasapał to moje
W trakcie biegu stwierdziłem "to nie dla mnie". Ruszyli takim tempem, że strach się bać. Ja dałem sobie na wstrzymanie ale i tak na początku mnie poniosło (były 3 pętle po 1,5 km) - zacząłem zbyt szybko i 2 i 3 pętla były męczarnią.
Okropna jest ta niemoc, gdy Cię wyprzedzają starzy, młodzi, dziewczyny, chłopaki.... Na szczęście "nordic walkingowców" ja wyprzedzałem
Nie, nie... nie odpuszczam to jest przecież tylko zabawa i trochę zdrowie więc jedziemy dalej
stary alfer napisał/a: | No chyba, że to już robisz i chodzi Ci tylko o czasy? | Na tę chwilę 5 km robię, aczkolwiek moje tempo (jak widać) to jest przepaść w stosunku do tych "źrebaków", którzy biegają stale, mają predyspozycje, geny, cholera wie co jeszcze....
10 km mógłbym przebiec.... truchtem ale nie o to mi chodzi. Chcę odrobiny rywalizacji z samym sobą (stąd będzie walka o jakiś czas, nie wiem jeszcze jaki). Mało realne wydaje mi się aby tempo 5 min / 1 km utrzymać przez cały dystans, muszę nieco zwolnić i utrzymać. Cel na razie jest aby te 10 km zrobić w 55 min
RalfPi napisał/a: | kiedyś biegałem "dychę" w jakieś 37 min | No nieźle. Zwycięzca tego w Chorzowie miał 37,04 |
 |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-07-2013, 15:36
|
|
|
JCH napisał/a: |
RalfPi napisał/a:
kiedyś biegałem "dychę" w jakieś 37 min
No nieźle. Zwycięzca tego w Chorzowie miał 37,04 |
Zawsze byłem zwolennikiem treningu ogólnorozwojego - w piłkę grałem, a piłka nożna to w 80% bieganie
JCH napisał/a: | o realne wydaje mi się aby tempo 5 min / 1 km utrzymać przez cały dystans, muszę nieco zwolnić i utrzymać. |
A często biegasz/trenujesz?
My z Żoną chcemy przebiec jakiś półmaraton.. ale od 4 lat kończy się na planach
PS Czasami mam ochotę jeszcze "szarpnąć" z tym bieganiem - bo mam dość dobre warunki i przede wszystkim coś z tego sportu zostało- ale to chyba już nie te lata... |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 08-07-2013, 15:51
|
|
|
RalfPi napisał/a: | A często biegasz/trenujesz? | Założenie mam takie (nie wiem czy dobre a nie bardzo chce mi się szukać po forach, czytać i przesiewać informacje, które są dobre, a które złe), że biegam w cyklu PN/ŚR/PT. Oczywiście czasem wypadnie jakiś dzień, bo jest jakiś wyjazd weekendowy albo leje....
Mam takie pętle, że wychodzi w tej chwili 5 km (z lekkim plusem). Wcześniej robiłem pętle ok. 3-4 km. Na razie nie chcę zwiększać dystansu, może od sierpnia.... (choć w sumie nie wiem czy starać się zwiększać tempo na tej 5-tce, czy zwiększyć dystans do 7 km i na 7-ce się męczyć) |
 |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
|
Wysłany: 08-07-2013, 15:56
|
|
|
podziwiam, podziwiam
ja tylko coroczne biegi żnińskie - żeby frekwencje robić
ale w tym roku skręcona kostka (na baskecie) |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-07-2013, 16:51
|
|
|
JCH napisał/a: | w sumie nie wiem czy starać się zwiększać tempo na tej 5-tce, czy zwiększyć dystans do 7 km i na 7-ce się męczyć |
Ja bym kręcił tempo.. Popracuj może nad techniką biegu - skipy A,B,C, wieloskoki (+ trochę pompek przed i po + podbiegi pod górkę).. a zobaczysz jak forma urośnie
Myślę, że nie ma co się męczyć dystansem...
Lepiej trochę "przemarszować" i zadbać o technikę niż przeciążać mięśnie, stawy, ścięgna...
Ja właśnie w takim trybie przebiegam 5km (biegałem 3 razy + wróciłem do pompek) bez przerwy i... ledwo żyję
[ Dodano: 08-07-2013, 18:33 ]
tomusn napisał/a: | skręcona kostka (na baskecie) | I ze skręconą da radę pobiegać |
_________________ - Lancer 1.8 SB (2010) 143PS LPG, Giulietta 1.4 (2012) 120PS LPG, BMW 528i (2016) 245PS |
|
|
|
 |
stary alfer
Mitsumaniak Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
|
Wysłany: 08-07-2013, 20:58
|
|
|
RalfPi napisał/a: | I ze skręconą da radę pobiegać |
Lekko podkręconą tak. Ze skręconą to najwyżej popatrzeć
RalfPi napisał/a: | Popracuj może nad techniką biegu - skipy A,B,C, wieloskoki (+ trochę pompek przed i po + podbiegi pod górkę) |
Święta racja. Tylko ja zamiast techniki biegowej użyłbym tutaj określenia "siła biegowa". Rzeczywiście samo kręcenie kilometrów generalnie guzik daje. Orzeźwiające przebieżki, plus właśnie podbiegi, wieloskoki itp. są super.
Żeby szybciej "kręcić" trzeba robić tak:
http://bieganie.pl/?cat=285 |
_________________ Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego,
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 08-07-2013, 22:12
|
|
|
stary alfer napisał/a: | Żeby szybciej "kręcić" trzeba robić tak: | Dzięki, poczytam |
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24293 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
|
|
|
 |
misjonarz.
Mitsumaniak \KSG/

Auto: Subaru OBK III
|
Wysłany: 11-07-2013, 05:39
|
|
|
ostatnio bieganie jakoś mi nie wychodzi. tak 1 raz w tygodniu a to trochę mało. muszę się jakoś zmobilizować. |
_________________ http://kabaret.tworzymyhistorie.pl/
Gość zobacz mojego misia
ex colt 1,8 gti '90
ex rover 218 SD '94
ex EA2W SE '98
ex EA5W '00
 |
|
|
|
 |
yaro1976
Mitsumaniak Bądź człowiekiem!

Auto: EA5W 2,5`99 SE Tiptronic + LPG
|
Wysłany: 11-07-2013, 08:48
|
|
|
RalfPi napisał/a: | i zadbać o technikę niż przeciążać mięśnie, stawy, ścięgna...
|
no, niestety prawda, najprawdziwsza, coś tam sobie truchtam, najlepszy wynik 15km w 1:20h, więc bez szaleństwa, niemniej jednak ostatnio nabawiłem się cholerstwa pt płaskostopie poprzeczne, lekarz stwierdził - lata zaniedbań, stopa się rozleniwiła, mięśnie nie trzymają jak należy i są efekty ból i dyskomfort i przerwy w treningach...
niech mi jeszcze ktoś powie że sport to zdrowie |
_________________ Primo: "Traktuj innych tak jak sam chciał byś być przez nich traktowanym!" |
|
|
|
 |
|
|