Co z akcjami jeśli spółka zostaje wycofana z giełdy? |
Autor |
Wiadomość |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-03-2013, 11:02 Co z akcjami jeśli spółka zostaje wycofana z giełdy?
|
|
|
Witam.
Mam pytanie do osób zorientowanych w tematach giełdowych.
Co się dzieje z akcjami danej firmy jeśli zarząd giełdy postanowi zawiesić lub wycofac obrót akcjami danej spółki?
Czy jest równoznaczne z tym, że akcjonariusze tracą wszystkie zainwestowane pieniądze?
Czy trzymając takie akjce (których ze względu na wstrzymanie obrotu i tak nie można sprzedać) po ponownyw wejściu takiej spółki na giełdę nadal są ważne i odzwierciedlają taki sam procent "własności" danej spółki jak przed wycofaniem?
Z góry dzięki za wszelkie szczegóły dotyczące takiej sytuacji. |
_________________ Si vis pacem, para bellum. |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
|
Wysłany: 26-03-2013, 11:17
|
|
|
Nie obraź się, ale dam Tobie radę - jeżeli inwestujesz pieniążki na giełdzie, to IMO nie wolno inwestować w takie spółki, które chylą się ku upadkowi. Bo za miesiąc ich akcje stanieją z 3zł do 3gr.. I wtedy zainwestowana kaska i tak jest nic nie warta.
A jak już spekulować to nie dużą kaską co by nie było potem smutno..
Jeżeli obrót jest zawieszony to jest to sytuacja "normalna". Jeżeli spółka "plajtuje" to nie wiem co się dzieje z akcjami - ale lepiej nie być w takie sytuacji bo i tak cena leci na łeb na szyję, a spadającego noża się nie łapie..
Pozdrowienia i udanych inwestycji (ale chyba nie w obecnym czasie...). |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 26-03-2013, 11:22
|
|
|
RalfPi napisał/a: | Bo za miesiąc ich akcje stanieją z 3zł do 3gr.. I wtedy zainwestowana kaska i tak jest nic nie warta. |
Chyba, że kupiłeś krótkie to wtedy na pewno smutno nie jest
Ps. A co Bioton ma upaść? |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
|
Wysłany: 26-03-2013, 11:25
|
|
|
no teraz to chyba nie jedna ma upaść - Polimex, PBG i inne budowlano/deweloperskie
A inwestujesz trochę Dominik?
Ja opchnąłem akcję póki co - nawet CDR'a
[ Dodano: 26-03-2013, 11:26 ]
wogóle myślałem jakiś czas temu o kąciku giełdowym..
Ktoś jest za ?
Tylko właśnie taki kącik na zasadzie kulturalnych wypowiedzi - czyli nie to co na znanym Inwestorom portalu... |
_________________ - Lancer 1.8 SB (2010) 143PS LPG, Giulietta 1.4 (2012) 120PS LPG, BMW 528i (2016) 245PS |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 26-03-2013, 11:56
|
|
|
RalfPi napisał/a: |
A inwestujesz trochę Dominik? |
Na razie nie mam czasu. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 26-03-2013, 13:24
|
|
|
RaVciO napisał/a: | Co się dzieje z akcjami danej firmy jeśli zarząd giełdy postanowi zawiesić lub wycofac obrót akcjami danej spółki? | Z akcjami to w zasadzie się nic nie dzieje w takiej sytuacji. Nie są notowane, nie masz możliwości ich kupić/sprzedać na giełdzie.
RaVciO napisał/a: | Czy jest równoznaczne z tym, że akcjonariusze tracą wszystkie zainwestowane pieniądze? | Teoretycznie nie - jesteś wciąż posiadaczem akcji. Praktycznie - nie masz ich jak spieniężyć więc poza "papierem" i satysfakcją (wątpliwą?) nie masz nic.
Abstrahuję od sytuacji, gdy to Ty masz większość, bo wtedy masz władzę
RaVciO napisał/a: | Czy trzymając takie akjce ...... po ponownyw wejściu takiej spółki na giełdę nadal są ważne i odzwierciedlają taki sam procent "własności" danej spółki jak przed wycofaniem? | Ważne są na pewno. Ale procent własności może już być inny bo w międzyczasie mogła być przeprowadzona emisja akcji, czy jakiś split, umorzenie.... |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
pamar
Mitsumaniak Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 26-03-2013, 21:24
|
|
|
RalfPi napisał/a: | wogóle myślałem jakiś czas temu o kąciku giełdowym..
Ktoś jest za ? |
Świetny pomysł! Jestem za! |
_________________ ad futuram rei memoriam:
Demokracja - to jednak kupa a świat to może tylko wyobrażenie
http://www.mitsumaniaki.com/
http://www.mmdzieciom.pl/
 |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-03-2013, 10:38
|
|
|
Czyli podsumowując póki firma nie padnie całkowicie, zawsze jest szansa że wróci na giełdę i będzie można część pieniędzy odzyskać tak?
p.s. inwestując jakiekolwiek pieniądze na giełdzie, zawsze liczę się z tym, że mogę ich nie odzyskać, tego nie trzeba mi tłumaczyć - im większy możliwy zysk do osiągnięcia, tym większe ryzyko straty. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 28-03-2013, 12:41
|
|
|
RaVciO napisał/a: | Czyli podsumowując póki firma nie padnie całkowicie, zawsze jest szansa że wróci na giełdę i będzie można część pieniędzy odzyskać tak? | Hm...
W Twoim pytaniu zabrzmiała nutka optymizmu i szczerze powiem bałbym się odpowiedzieć, że TAK. Teoretycznie tak, ta szansa jest ale.... O ile np. Cytat: | zarząd giełdy postanowi zawiesić.... obrót akcjami danej spółki | to wydaje mi się, że te szanse są dużo większe (choć kwestia jaka jest przyczyna zawieszenia obrotu), niż w przypadku gdy: Cytat: | zarząd giełdy postanowi ..... wycofac obrót akcjami danej spółki |
Może ktoś pamięta, była taka spółka giełdowa Universal. I nie bardzo już pamiętam ale chyba gdzieś w końcowym okresie jej funkcjonowania kupiłem akcje tej spółki. Jak można przeczytać obrót akcjami został zawieszony, spółka ostatecznie upadła.... Co z tymi moimi akcjami... Ano tyle:
Nie ma spółki - nie ma akcji |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-03-2013, 14:41
|
|
|
Zdaję sobie sprawę, że optymizm w takich sprawach nie wystarczy, ale rozumiem, że hipotetycznie jest to możliwe. |
|
|
|
 |
|