Częściowe wyciszenie komory silnika |
Autor |
Wiadomość |
Laknat
Forumowicz
Auto: ASM MY17
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 13 razy Dołączył: 27 Lis 2018 Posty: 429 Skąd: Polska
|
Wysłany: 24-07-2020, 18:18 Częściowe wyciszenie komory silnika
|
|
|
Za namową tokyo wymieniłem figowy listek blachy zasłaniający wlot przewodów klimy do kabiny czymś, co wreszcie wygłusza denerwujący dźwięk silnika w kabinie. Koszt niewielki, 30 minut pracy i z amatorskich pomiarów wychodzi różnica 1dB na korzyść maty.
Jak ja mogłem bez tego wcześniej jeździć to sam się sobie dziwię. Wielkie dzięki tokyo za dobrą radę i okazaną pomoc. |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 18 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 511 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 24-07-2020, 19:02
|
|
|
No super. Zdradź proszę jeszcze tajemnicę, skąd te elementy wziąłeś? |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
|
Wysłany: 24-07-2020, 19:14
|
|
|
pitt63 napisał/a: | :finga: No super. Zdradź proszę jeszcze tajemnicę, skąd te elementy wziąłeś? |
Kilka dni temu spytałem tokyo czy nie będzie gdzieś w mojej okolicy bo bym pilnie! potrzebował dodatkowe gniazdo 12V w bagażniku. Okazało się, że akurat jedzie w pobliże mojego miasta. Kupiłem gniazdo i spotkałem się z tokyo, który mi to wszystko ładnie zamontował. Przy okazji rozmawialiśmy o stosunkowo dużej głośności w kabinie. I tak od słowa do słowa zaczął się krystalizować !PLAN!
Wszystko załatwił mi kolega tokyo. Powiedział co warto zrobić, wytłumaczył jak zamontować matę w miejsce blachy, przysłał mi do domu części. Całość wymiany zrobiłem sam zgodnie z jego instrukcjami. Ze swojej strony tylko kupiłem inne plastikowe mocowanie niż to co widać na zdjęciu. Te ze zdjęcia to oryginały Mitsubishi, ja kupiłem takie trochę lepiej trzymające dokręcane kluczem.
Sama mata sprawdza się, naprawdę wyraźnie słychać, że dźwięk silnika jest teraz bardziej przytłumiony. Wstępnie już się umówiłem z tokyo na kilka kolejnych drobnych modyfikacji, które sprawią, że mój ASX będzie bardziej ucywilizowany. |
|
|
|
 |
joujoujou
Forumowicz łysy i brzydki.

Auto: niebieskie
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Kwi 2017 Posty: 3415 Skąd: Skąd: Skąd:
|
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 820 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20975 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 25-07-2020, 10:44
|
|
|
joujoujou napisał/a: | Szkoda tylko że zdjęcia już niedostępne. |
U mnie na telefonie widzę a na stacjonarce lipa .
Niestety musisz chyba być zalogowany do google. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
|
Wysłany: 25-07-2020, 10:55
|
|
|
Bizi78 napisał/a: | joujoujou napisał/a: | Szkoda tylko że zdjęcia już niedostępne. |
U mnie na telefonie widzę a na stacjonarce lipa .
Niestety musisz chyba być zalogowany do google. |
Tak, trzeba być zalogowanym do Googla |
|
|
|
 |
joujoujou

|
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
|
Wysłany: 25-07-2020, 14:57
|
|
|
Dziwne. U mnie działa. Ale daję poniżej link do galerii ze zdjęciami.
Zdjęcia |
|
|
|
 |
joujoujou

|
|
|
|
 |
waldemas
Nowy Forumowicz
Auto: ASX Intense 2012
|
Wysłany: 25-07-2020, 19:28
|
|
|
Jaki koszt tego wyciszenia i jakieś namiary? |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
|
Wysłany: 26-07-2020, 08:21
|
|
|
waldemas napisał/a: | Jaki koszt tego wyciszenia i jakieś namiary? |
Jak już pisałem wszystko załatwisz z kolegą tokyo. Najlepiej napisz do niego prywatną wiadomość. |
|
|
|
 |
actirana
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.6
|
Wysłany: 27-07-2020, 11:02
|
|
|
Tak sobie myślę, pewnie kolega Tokyo jest bardzo uczynny, w wielu wątkach jest wspominany - duży szacun, ale czy nie lepiej byłoby po prostu dokładnie ten proces opisać żeby mu pojedynczy ludzie głowy nie zawracali? |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
|
Wysłany: 27-07-2020, 11:24
|
|
|
actirana napisał/a: | Tak sobie myślę, pewnie kolega Tokyo jest bardzo uczynny, w wielu wątkach jest wspominany - duży szacun, ale czy nie lepiej byłoby po prostu dokładnie ten proces opisać żeby mu pojedynczy ludzie głowy nie zawracali? |
Dokładnie i w punktach opisuje:
1. Kontaktujesz się z tokyo w celu ustalenia ceny, sposobu wysyłki i zapłaty za nową matę.
2. Płacisz i czekasz na przesyłkę.
3. Po otrzymaniu przesyłki rozpakowujesz ją i sprawdzasz, czy przysłany element pasuje do mocowań w aucie.
4. Odkręcasz 3 śruby trzymające kawałek blachy i ściągasz dwie zapinki trzymające matę przy podszybiu.
5. Zakładasz element dopasowując istniejącymi otworami w miejsca montażowe. Od dołu przykręcasz 3 śruby co wcześniej trzymały blachę a od góry zakładasz dwie zapinki i albo dokupujesz dwie inne (ja w sumie wymieniłem 4) i zakładasz w brakujących miejscach albo ściągasz zapinki trzymające plastik przy nodze kierowcy i pasażera i zakładasz te dwie (ja wolałem kupić nowe)
6. Cieszysz się wykonaną pracą. Jeśli w trakcie wymiany miałeś lub masz wątpliwości to najlepiej poprosić tokyo o wyjaśnienie.
7. Jeśli nie czujesz się na siłach aby samemu to wymienić to jedziesz do jakiegoś serwisu motoryzacyjnego i tam CI to założą. |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 30-07-2020, 11:57
|
|
|
Proces wyciszenia komory przedstawię w opisie mojego asx tylko w post który kiedyś napisałem straciły się zdjęcia jak znajdę to opisze jeszcze raz łącznie z fabrycznymi tylnymi nadkolami i elementami jakie zlikwidowało mitsubishi na europe |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
|
Wysłany: 30-07-2020, 12:52
|
|
|
tokyo napisał/a: | Proces wyciszenia komory przedstawię w opisie mojego asx tylko w post który kiedyś napisałem straciły się zdjęcia jak znajdę to opisze jeszcze raz łącznie z fabrycznymi tylnymi nadkolami i elementami jakie zlikwidowało mitsubishi na europe |
Pierwszy robię Jak tylko wrócę z wczasów |
|
|
|
 |
|