Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przednie wahacze Carisma vs Volvo
Autor Wiadomość
KrzysztofH 
Forumowicz
krzh

Auto: Carisma '03 DiD 116KM Motion+
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-01-2013, 12:26   Przednie wahacze Carisma vs Volvo

Czy w Carismie przednie wahacze są takie same jak w Volvo V40/S40 ? Bo w wyszukiwarkach sklepów z częściami to różnie pokazuje.

Ulf 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '00 Comfort
Wysłany: 21-01-2013, 15:25   

Najlepiej sprawdzic po numerach id odpowiednich producentów, powinno pasować, aczkolwiek u mnie nie pasowały dedykowane do 1.8 GDI wg katalogów w hurtowniach. Miałem taki problem, że mocowanie sworznia, z reguły jest na nakrętkę i takie w 90% mieli sprzedawcy, a u mnie jest na "przetyczkę" więc się musiałem trochę naszukać. Ale w razie "w" z zwrotem nie zamontowanego towaru nie powinno być problemu jak to nie będzie to.
Na pewno trzeba zajrzeć u siebie i wizualnie bedziesz już wiedział jak to ma wyglądać na zdjęciu, ze zwróceniem uwagi na mocowania itp.
PS Sprzedawcy mi nie chcieli wierzyć, i patrzyli jak na idiotę co ja im wciskam, ale jeden wyszedl spojrzał pod samochód i zamilkł ;) , ale z DiD chyba nie ma takich cyrków... nie masz gdzieś znajomego z hurtowni, lub sklepu, może się pofatyguje do auta i wybierze odpowiedni ?

mike79 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1,9DID 09/2000
Wysłany: 21-01-2013, 19:33   

ja w zeszłym tygodniu kupiłem przedni wahacz w auto marpo na Zakrzowie (używany oryginał - cena wyjściowa 200zł). Mówił gość, że mają kilka więc zadzwoń do nich. Opisany był carisma po lifcie. Jakbyś był zainteresowany mam na zbyciu 2 sworznie Oyodo. Najpierw miałem zamiar wymienić sam sworzeń ale skończyło się na całym wahaczu.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 21-01-2013, 20:02   

A czy nie lepiej zregenerować stary i za 200 zł mieć jak nowy?

KrzysztofH 
Forumowicz
krzh

Auto: Carisma '03 DiD 116KM Motion+
Wysłany: 21-01-2013, 21:00   

Niestety nie mam już starego. Mam wymieniony wahacz na nowy (tani), wg opisu był dokładnie do Carismy poliftowej. Niestety kierownica ciężej na nim chodzi i nie prostuje się sama. Mam też kłopoty z tym, że auto ściąga pomimo zrobionej zbieżności. Nie wiem czy to wina jakości wahacza czy jakiegoś smarowania, montażu czy może to jednak nie jest wahacz do Carismy. Możliwe że te 'tanie' tak mają, tak czytałem na innych forach.

Dlatego właśnie pytam, bo jeśli nie będzie się dało go "naprawić" chcę kupić nowy, dobrej firmy i pasujący. A tak się składa że do Volvo łatwiej dostać i bywają tańsze.

rudelek 
Nowy Forumowicz
Użytkownik zbanowany

Auto: Space Star 1.8 GDI 122KM '99
Wysłany: 19-02-2013, 02:29   Re: Przednie wahacze Carisma vs Volvo

KrzysztofH napisał/a:
Czy w Carismie przednie wahacze są takie same jak w Volvo V40/S40 ? Bo w wyszukiwarkach sklepów z częściami to różnie pokazuje.

Z praktyki - tak, ale tylko w przypadku przedliftowego S/V40, przedliftowej Carismy i przedliftowego MSS. Poliftowe mają już inne wahacze.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 19-02-2013, 08:40   

rudelek a właściwie Marcin.
Używanie cudzego konta = ban.

Żegnam

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 19-02-2013, 08:52   

:) A nie mogłem sobie przypomnieć skąd ten nick. Dziękuje drogi adminie :)

KrzysztofH napisał/a:
Niestety nie mam już starego. Mam wymieniony wahacz na nowy (tani), wg opisu był dokładnie do Carismy poliftowej. Niestety kierownica ciężej na nim chodzi i nie prostuje się sama. Mam też kłopoty z tym, że auto ściąga pomimo zrobionej zbieżności. Nie wiem czy to wina jakości wahacza czy jakiegoś smarowania, montażu czy może to jednak nie jest wahacz do Carismy. Możliwe że te 'tanie' tak mają, tak czytałem na innych forach.
Przyczyny szukaj w górnych mocowaniach amortyzatorów, łożyskach amortyzatorów i talerzach sprężyn.

Yuppy 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Wysłany: 19-02-2013, 14:37   

Wahacz do DID jest inny niż do pozostałych poliftów. Jakiś czas temu przerabiałem już to. Nie pamiętam jakie były różnice i czy pasują zamiennie, w każdym bądź razie na pewno się różniły.

Odpowiedz do tematu