[Cari 1.8] Pomoc w zrobieniu szczegółow |
Autor |
Wiadomość |
daniel0011
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.8 GLX + LPG 97r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Lut 2013 Posty: 48 Skąd: Nowa Sól
|
Wysłany: 06-02-2013, 22:04 [Cari 1.8] Pomoc w zrobieniu szczegółow
|
|
|
Witam, stałem się posiadaczem Carismy 1.8 GLX 1997r. Przebieg:237tys. km.
Jestem nowy. To mój pierwszy post wybaczcie błędy
Kupiłem autko za małe pieniądze od znajomoego, ktory jeździł nią 2 lata. Silnik jest w dobrym stanie, wszystko wymienione co trzeba, ja tylko muszę wymienić olej.
Przegląd by przeszła bez problemu, tylko nie posiadam homologacji butli gazowej (gaz jest ważny do 2015), znajomy kupił już bez homologacji do tej pory podbijali przegląd, ale teraz już nie przejdzie. Wiem, że (może) w starostwie powiatowym, gdzie była 1 rejestracja z gazem jest papierek - tylko musiałbym zrobić kopie. Do wymiany są jescze przeguby bo przy mocnym skręcie słychać je, chociaż na przeglądzie przeszły . Ja i tak bede sam wymieniał.
Otóż mam pare rzeczy do naprawy jeszcze:
- tylny spryskiwacz nie działa (igła nie pomaga),
- od czasu do czasu, gdy zamykam auto nie zamykają się tyle drzwi od strony kierowcy,
- regulacja podswietlenia zegarów niedziała (podswietlenie jest ok, ale brak mozliwości regulacji).
To by było na tyle, prosze o pomoc jezeli ktoś miał podobne problemy. Wiem, że drzwi się nie zamykają bo może być kabelek zaśniedziały, a w spryskiwaczu może byc coś z pompką (szwagier miał tak w Aud). Lecz zanim się zabiorę za robotę chcęm wysłuchać waszych opini. Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 06-02-2013, 22:33
|
|
|
Witam nowego MM:)
Butlę najlepiej założyć nową lub zdobyć zagubiony papier, obecnie używki nie warto montować bo nie przejdzie na przeglądzie jeśli już była w aucie który miał podbijany przegląd chyba w 2012.
Problem z tylnym spryskiwaczem może być z powodu pompki lub pękniętego wężyka idącego do tylnego spryskiwacza. Ale pompkę powinno być słychać pod maską jeśli jest ok.
Jeśli chodzi o centralny zamek, to trzeba przejrzeć przewody wchodzące do drzwi lub sam siłownik lub połączenia przewodów. |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 07-02-2013, 11:17
|
|
|
Pytanie czy zamek się nie zamyka bo prąd nie dochodzi czy np. trzeba 3 razy nacisnć guzik na pilocie żeby się zamknął. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
Brion
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 GDI '97
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Lut 2011 Posty: 51 Skąd: Biskupiec
|
Wysłany: 07-02-2013, 13:15
|
|
|
z gazem może być problem jeżeli nie masz go wbitego w dowód bo teraz nie wystarczy tylko homologacja i wbiją tobie gaz w dowód ale także "faktura" z zakładu w którym był montowany gaz...nie jestem do końca pewien ale tak miał ostatnio znajomy więc radziłbym się dowiedzieć w wydziale komunikacji...odnośnie regulacji podświetlenia zegarów sprawdź czy działa potencjometr którym kręcisz |
|
|
|
 |
bart1924
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 199 Skąd: Suchedniów
|
Wysłany: 07-02-2013, 14:03
|
|
|
Co do pompki to, aby się do niej dostać, trzeba odchylić lub zdjąć prawe przednie nadkole. Dodam, że pompki tylnego spryskiwacza padają dość często w szczególności w Carismach przed liftingiem.
W sklepie możesz zamówić do Daewoo Tico bo są praktycznie takie same (jedynie trochę krótsze co w niczym nie przeszkadza), a koszt takiej pompki to ok 15zł
W wydziale komunikacji przy wbijaniu gazu w dowód musiałem przedstawić fakturę z zakładu w którym był on zakładany. |
_________________ Moja Carisma II - sprzedana
Alfons 147 JTD 16V
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 07-02-2013, 14:26
|
|
|
Autorowi chodziło o homologację na samą butlę która jest potrzebna przy przeglądzie technicznym. |
|
|
|
 |
daniel0011
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.8 GLX + LPG 97r.
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Lut 2013 Posty: 48 Skąd: Nowa Sól
|
Wysłany: 07-02-2013, 17:16
|
|
|
Sprawę z gazem mam już załatwioną, dzwoniłęm do wydziału komunikacji i musze tylko pojechać i zrobić kopię homologacji. Gaz jest wbity w dowód, posiadam też książeczke od gazu, butla jest ważna jeszcze 2 lata. Dojazd po homologacje mnie wyniesie 30zł, a nowa butla w kole to koszt z tego co wiem to ponad 400zł. Pozostanie tylko jechać podbić przegląd. Dzieki za pomoc. Na weekend będe się bawił z naprawami. |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 807 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 09-02-2013, 19:09
|
|
|
jeśli chodzi o regulację podświetlenia deski to zobacz, czy nie działa tylko na liczniku, czy wszystko nie działa (chodzi mi o konsolę środkową). Możliwe, że poprzednik założył sobie zamiast żarówek diody i one zwyczajnie nie reagują na ustawienia potencjometru. Co do pompki to potwierdzam Daewo rządzi!!
Jeśli chodzi o zamek centralnego tylnych drzwi to ja u siebie także mam podobny problem, jednak u mnie występuje on wyłącznie przy bardzo niskich temperaturach. U mnie ani się nie otwiera ani nie zamyka. Nie wiem czym może to być spowodowane, dodam, że wymiana siłownika (używka ze szrotru) nie pomogła. W temperaturze większej niż -10 C wszystko działa normalnie.
Swoją drogą jeśli ktoś wie co to może być to proszę o radę. |
|
|
|
 |
sniegu
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 90 KM
Pomógł: 10 razy Dołączył: 02 Sie 2008 Posty: 755 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: 11-02-2013, 23:02
|
|
|
Diody reagują na działanie potencjometru zapraszam na temat o mojej Cari mam podświetlenie na klamkach podłączone pod potencjometr i razem z podświetleniem zegarów działają ledy w klamkach Więc obalam Mit ledów. |
_________________ Definicja trzeźwości Śniega:
Człowiek jest trzeźwy tak długo jak długo potrafi leżeć na podłodze niczego się nie przytrzymując
Stadko
1. Tikacz 4 incydenty BYŁ
2.Cari 1 incydent JEST
3. Gal 2.0 v6 PRZYBYŁ
nowe kapcie:)
205/45/17"
Żadnej gleby
 |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 807 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 15-02-2013, 01:58
|
|
|
sniegu, osobiście widziałem u szwagra w aucie, że po zmianie na diody potencjometr ich nie ściemniał. To były sporych rozmiarów diody wsadzone w licznik. Więc mit ledów jak najbardziej aktualny.. |
|
|
|
 |
sniegu
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 90 KM
Pomógł: 10 razy Dołączył: 02 Sie 2008 Posty: 755 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: 16-02-2013, 09:28
|
|
|
remi napisał/a: | sniegu, osobiście widziałem u szwagra w aucie, że po zmianie na diody potencjometr ich nie ściemniał. To były sporych rozmiarów diody wsadzone w licznik. Więc mit ledów jak najbardziej aktualny.. |
Wiesz swoje Ja swoje sam montowałem i u mnie wszystko działa. |
_________________ Definicja trzeźwości Śniega:
Człowiek jest trzeźwy tak długo jak długo potrafi leżeć na podłodze niczego się nie przytrzymując
Stadko
1. Tikacz 4 incydenty BYŁ
2.Cari 1 incydent JEST
3. Gal 2.0 v6 PRZYBYŁ
nowe kapcie:)
205/45/17"
Żadnej gleby
 |
|
|
|
 |
tom1312
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 SOHC 16V GLS +LPG
Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Sty 2008 Posty: 194 Skąd: Komorów/Rzeszów
|
Wysłany: 16-02-2013, 19:18
|
|
|
Nie wiem jak jest w liczniku ale ja u siebie mam zamontowane diody w podświetleniu przycisków włączania przeciwmgielnych i sterowania lusterkami - tam potencjometr działa. Fakt, faktem są to zwykłe, małe diody. |
_________________ "Mitsu" i wszystko jasne
01388/KMM
 |
|
|
|
 |
|