Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8] Pomoc w zrobieniu szczegółow
Autor Wiadomość
daniel0011 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GLX + LPG 97r.
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 06-02-2013, 22:04   [Cari 1.8] Pomoc w zrobieniu szczegółow

Witam, stałem się posiadaczem Carismy 1.8 GLX 1997r. Przebieg:237tys. km.
Jestem nowy. To mój pierwszy post wybaczcie błędy :)
Kupiłem autko za małe pieniądze od znajomoego, ktory jeździł nią 2 lata. Silnik jest w dobrym stanie, wszystko wymienione co trzeba, ja tylko muszę wymienić olej.
Przegląd by przeszła bez problemu, tylko nie posiadam homologacji butli gazowej (gaz jest ważny do 2015), znajomy kupił już bez homologacji do tej pory podbijali przegląd, ale teraz już nie przejdzie. Wiem, że (może) w starostwie powiatowym, gdzie była 1 rejestracja z gazem jest papierek - tylko musiałbym zrobić kopie. Do wymiany są jescze przeguby bo przy mocnym skręcie słychać je, chociaż na przeglądzie przeszły :) . Ja i tak bede sam wymieniał.
Otóż mam pare rzeczy do naprawy jeszcze:
- tylny spryskiwacz nie działa (igła nie pomaga),
- od czasu do czasu, gdy zamykam auto nie zamykają się tyle drzwi od strony kierowcy,
- regulacja podswietlenia zegarów niedziała (podswietlenie jest ok, ale brak mozliwości regulacji).
To by było na tyle, prosze o pomoc jezeli ktoś miał podobne problemy. Wiem, że drzwi się nie zamykają bo może być kabelek zaśniedziały, a w spryskiwaczu może byc coś z pompką (szwagier miał tak w Aud). Lecz zanim się zabiorę za robotę chcęm wysłuchać waszych opini. Z góry dzięki za pomoc.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 06-02-2013, 22:33   

Witam nowego MM:)
Butlę najlepiej założyć nową lub zdobyć zagubiony papier, obecnie używki nie warto montować bo nie przejdzie na przeglądzie jeśli już była w aucie który miał podbijany przegląd chyba w 2012.
Problem z tylnym spryskiwaczem może być z powodu pompki lub pękniętego wężyka idącego do tylnego spryskiwacza. Ale pompkę powinno być słychać pod maską jeśli jest ok.
Jeśli chodzi o centralny zamek, to trzeba przejrzeć przewody wchodzące do drzwi lub sam siłownik lub połączenia przewodów.

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 07-02-2013, 11:17   

Pytanie czy zamek się nie zamyka bo prąd nie dochodzi czy np. trzeba 3 razy nacisnć guzik na pilocie żeby się zamknął.

Brion 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 GDI '97
Wysłany: 07-02-2013, 13:15   

z gazem może być problem jeżeli nie masz go wbitego w dowód bo teraz nie wystarczy tylko homologacja i wbiją tobie gaz w dowód ale także "faktura" z zakładu w którym był montowany gaz...nie jestem do końca pewien ale tak miał ostatnio znajomy więc radziłbym się dowiedzieć w wydziale komunikacji...odnośnie regulacji podświetlenia zegarów sprawdź czy działa potencjometr którym kręcisz

bart1924 
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V
Wysłany: 07-02-2013, 14:03   

Co do pompki to, aby się do niej dostać, trzeba odchylić lub zdjąć prawe przednie nadkole. Dodam, że pompki tylnego spryskiwacza padają dość często w szczególności w Carismach przed liftingiem.
W sklepie możesz zamówić do Daewoo Tico bo są praktycznie takie same (jedynie trochę krótsze co w niczym nie przeszkadza), a koszt takiej pompki to ok 15zł :)

W wydziale komunikacji przy wbijaniu gazu w dowód musiałem przedstawić fakturę z zakładu w którym był on zakładany.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 07-02-2013, 14:26   

Autorowi chodziło o homologację na samą butlę która jest potrzebna przy przeglądzie technicznym.

daniel0011 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GLX + LPG 97r.
Wysłany: 07-02-2013, 17:16   

Sprawę z gazem mam już załatwioną, dzwoniłęm do wydziału komunikacji i musze tylko pojechać i zrobić kopię homologacji. Gaz jest wbity w dowód, posiadam też książeczke od gazu, butla jest ważna jeszcze 2 lata. Dojazd po homologacje mnie wyniesie 30zł, a nowa butla w kole to koszt z tego co wiem to ponad 400zł. Pozostanie tylko jechać podbić przegląd. Dzieki za pomoc. Na weekend będe się bawił z naprawami.

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 09-02-2013, 19:09   

jeśli chodzi o regulację podświetlenia deski to zobacz, czy nie działa tylko na liczniku, czy wszystko nie działa (chodzi mi o konsolę środkową). Możliwe, że poprzednik założył sobie zamiast żarówek diody i one zwyczajnie nie reagują na ustawienia potencjometru. Co do pompki to potwierdzam Daewo rządzi!!
Jeśli chodzi o zamek centralnego tylnych drzwi to ja u siebie także mam podobny problem, jednak u mnie występuje on wyłącznie przy bardzo niskich temperaturach. U mnie ani się nie otwiera ani nie zamyka. Nie wiem czym może to być spowodowane, dodam, że wymiana siłownika (używka ze szrotru) nie pomogła. W temperaturze większej niż -10 C wszystko działa normalnie.
Swoją drogą jeśli ktoś wie co to może być to proszę o radę.

sniegu 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 90 KM
Wysłany: 11-02-2013, 23:02   

Diody reagują na działanie potencjometru zapraszam na temat o mojej Cari mam podświetlenie na klamkach podłączone pod potencjometr i razem z podświetleniem zegarów działają ledy w klamkach Więc obalam Mit ledów.
1. Tikacz 4 incydenty BYŁ
2.Cari 1 incydent JEST
3. Gal 2.0 v6 PRZYBYŁ
nowe kapcie:)
205/45/17"
Żadnej gleby :finga:

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 15-02-2013, 01:58   

sniegu, osobiście widziałem u szwagra w aucie, że po zmianie na diody potencjometr ich nie ściemniał. To były sporych rozmiarów diody wsadzone w licznik. Więc mit ledów jak najbardziej aktualny.. :-)

sniegu 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 90 KM
Wysłany: 16-02-2013, 09:28   

remi napisał/a:
sniegu, osobiście widziałem u szwagra w aucie, że po zmianie na diody potencjometr ich nie ściemniał. To były sporych rozmiarów diody wsadzone w licznik. Więc mit ledów jak najbardziej aktualny.. :-)

Wiesz swoje Ja swoje sam montowałem i u mnie wszystko działa.
1. Tikacz 4 incydenty BYŁ
2.Cari 1 incydent JEST
3. Gal 2.0 v6 PRZYBYŁ
nowe kapcie:)
205/45/17"
Żadnej gleby :finga:

tom1312 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 SOHC 16V GLS +LPG
Wysłany: 16-02-2013, 19:18   

Nie wiem jak jest w liczniku ale ja u siebie mam zamontowane diody w podświetleniu przycisków włączania przeciwmgielnych i sterowania lusterkami - tam potencjometr działa. Fakt, faktem są to zwykłe, małe diody.

Odpowiedz do tematu