|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.8 GDI] Ograniczone obroty, przerywa, gaśnie. Lambda? |
Autor |
Wiadomość |
cziko
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-01-2013, 21:55 [Cari 1.8 GDI] Ograniczone obroty, przerywa, gaśnie. Lambda?
|
|
|
Witam,
Przeszukałem forum wzdłuż i wszerz ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytane. Jeśli jakimś cudem przeoczyłem tema, z góry przepraszam i proszę o link.
Jakiś rok temu miałem problemy z paleniem - błąd 56, falujące obroty. Zmieniłem pompę WC i przez jakiś czas było OK. Od około 2 miesięcy mam następujący problem: Nie mogę wyciągnąć więcej niż 3,5 tys obrotów. Gdy naciskam pedał gazu, do tej wartości, ogólne właściwości jezdne i "akustyczne" są OK, gdy wcisnę mocniej wskazówka nie wędruje wyżej, ale za to dźwięk z tłumika jest jakby przerywany. Słychać trzaski, nierówne spalanie, jak gdyby coś było przytkane.
Miałem błędy: 11, 14, 24, 58. Jesli dobrze kojarze:
11 - sonda lambda
14 - czujnik położenia przepustnicy
24 - sensor prędkościomierza
58 - nadmierna ilośc zasysanego powietrza
Zmieniłem przepustnice, wraz z krokowcem i potencjometrem, wyczyściłem kolektor (był wymontowany), przy 2tys, napięcie na czujniku ciśnienia to ok 3,2V. Filterki siatkowe, zmieniane były około rok temu. Po tych zabiegach, po wymruganiu nie ma żadnego błędu ale problem nadal występuje. Ba ... na nowej przepustnicy, obroty wychodzą nawet trochę ponad 3,5, bliżej 4 tys, ale za to na ciepłym silniku spadają bardzo nisko i auto gaśnie. Dodam jeszcze że jak zdejme wtyczke z potencjometru, to również odcina obroty przy 3 tys, ale nie ma tego charakterystycznego dzwięku z wydechu przy mocniejszy wcisnięciu gazu.
Co prawda komputer nie pokazuje żadnego błędu ale, czy taki zachowanie może być spowodowane wadliwym działanie sondy?
Pozdrawiam
Krzysiek |
|
|
|
 |
viking1
Nowy Forumowicz
Auto: V40 1.8GDI B4184SJ
|
Wysłany: 02-02-2013, 13:50
|
|
|
sprawdź cewki i świece |
|
|
|
 |
cziko
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-02-2013, 20:19
|
|
|
Sprawdzone,
Świece ładne, przeczyściłem jeszcze trochę dodatkowo ... profilaktycznie. Sprawdziłem szczelinomierzem. Iskrzenia na cewkach/kablach raczej nie ma. Patrzyłem w nocy, w garażu, i nie widziałem żadnych błysków. Wymyłem je jeszcze w benzynie ekstrakcyjnej bo były takie małe naloty. Po porządnym suszeniu założyłem z powrotem. Bez zmian. Mogę zrobić coś jeszcze? Wymieniać chyba nie ma sensu, prawda? |
|
|
|
 |
JarzynaOsw
Mitsumaniak Jarzyna

Auto: Mitsubishi
|
Wysłany: 03-02-2013, 09:11
|
|
|
Sprawdź ciśnienie na pompie tej w zbiorniku jak i WC. |
_________________ GAZ mam w podłodze a nie w bagażniku...
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem...
 |
|
|
|
 |
cziko
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-02-2013, 10:05
|
|
|
Na pompie WC sprawdzałem voltomierzem. Przy 2000 obr. mam ok 3,2V. Ze zbiornika wyciągnąłem pompę i przedmuchałem. Tak na ucho, to chodziła w miarę. Myślisz że to pompa NC? Niestety nie mam skąd manometru wziąć. Musze się chyba w takim razie szarpnąć na zakup |
|
|
|
 |
m3ntor
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI FL
|
Wysłany: 08-02-2013, 22:17
|
|
|
Niedawno robiłem sondę lambda. W GDI to bardzo istotny element i potrafi sporo namieszać. Troszkę droga rada, ale jak chcesz wiedzieć czy to sonda to śmigaj na komputer do elektronika, on prawdę Ci powie po podpięciu się i sprawdzeniu napięcia na sondzie. Ewentualnie taniej - podjedź na diagnostykę spalin. Zawyżone HC sugeruje sondę. Koszt jakieś 10-20 zł. Ale pewności nie ma.
Nowa sonda od 200 do 400 zł, zależy jaka, ale to robisz samemu w 30 minut, tylko trzeba reset silnika robić. |
|
|
|
 |
wojtimil
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.6 + LPI
|
Wysłany: 09-02-2013, 17:04
|
|
|
W hondzie mialem podobne objawy. Okazalo sie ze byl zapchany katalizator. |
|
|
|
 |
artek 82
Nowy Forumowicz
Auto: carisma II 1.8gdi 99"
|
Wysłany: 18-02-2013, 16:36
|
|
|
Witam. Miałem kiedyś podobny problem. Nie ma co szukać w cewkach i świecach, parametry pompy WC też OK. Stawiałbym raczej na powietrze, czyli przepustnica (dokładne ustawienie czujnika TPS), przepływomierz ewentualnie zawór EGR (potrafi być zasyfiony), |
|
|
|
 |
|
|