|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Lancer CB0] Demontaż tylnych szyb |
Autor |
Wiadomość |
ann87
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer '93 1.6 v16
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-07-2009, 04:29 [Lancer CB0] Demontaż tylnych szyb
|
|
|
Z racji wakacji i w ramach relaksu zachciało mi się przyciemnić delikatnie tylne szybki no i jak ma być przyzwoicie to trzeba je było wyjąć. Operacja prosta aczkolwiek może komuś się przyda przygotować psychicznie więc wrzucam. Może się też przydać jako wstęp do wymiany linki szyb elektrycznych.
Potrzebny dobry krzyżak, śrubokręt płaski do podważania zatrzasków, mile widziany ktoś do pomocy przy wyjmowaniu szyb a w wersji dla pań facet do odkręcenia niechcący współpracować śrub .
Najpierw musimy pozbyć się tapicerki w tym celu odkręcamy trzy śrubki jak na zdjęciu
Zdejmujemy teraz element klamki który odkręciliśmy, podważamy wyjmujemy i odpinamy od kabelków przełącznik szyby elektrycznej. Chyba niekoniecznie ale można też podważyć i wyjąć to zagłębienie do otwierania drzwi(ja w nim zbieram śrubki ). Podważamy zatrzaski tapicerki (na oko jest ich z 7?). Teraz wystarczy wysunąć tapicerke w góre i naszym oczom ukazuje się taki widok
Odklejamy folie w zaznaczonych miejscach. Ja proponuje najpierw odkręcić szybe, trzeba ją do tego maksymalnie opuścić.
Po odkręceniu zaznaczonych śróbek jest ona zaczepiona na dwóch takich wieszaczkach (zaznaczony na czerwono). Podnosimy ja troszke do góry odchylamy do tył tak żeby wieszaczki się nie zachaczyły i opuszczamy ile się da w dół.
Teraz możemy zabrać się za demontaż słupka trzymającego szybe trójkątną (bez wyjęcia tej szybki nie da się wyjąć szyby odsuwanej). Jest przykręcony na 3 śrubach, 2 znajdziemy pod folią w punkcie 2 trzecia jest przykręcona z góry pod uszczelką drzwi. Jeśli od nowości nie były odkręcane to będzie ciężko!
Wszystko poodkręcane więc wystarczy najpierw odgiąć słupek maksymalnie w strone auta troche pomanipulować i wyjąć szybke trójkątną, potem słupek w drugą stronę i szybe odsówaną. Powodzenia |
_________________ Z idiotą się nie dyskutuje, najpierw zniży cię do swojego poziomu a potem pobije doświadczeniem! |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 46 razy Dołączył: 13 Paź 2008 Posty: 1716 Skąd: Wrocław/Rawicz
|
Wysłany: 10-11-2012, 14:24
|
|
|
Wcale nie trzeba wyjmować trójkątnej szybki, a nawet bym tego nie zalecał... koszmar z ponownym montażem. Właśnie wymieniałem mechanizmy tylne i wystarczy odkręcić słupek i z poluzowanym szyba wychodzi bez najmniejszego problemu (po wewnętrznej stronie drzwi wyciągać). Tak więc odkręcić słupek tak, wyjmować trójkątną szybkę - zdecydowane nie
Ann87 napisał/a: | Chyba niekoniecznie ale można też podważyć i wyjąć to zagłębienie do otwierania drzwi | Koniecznie, bo jest na zatrzaski i dość mocno trzyma boczek przy drzwiach |
_________________ Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
 |
|
|
|
 |
|
|