|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CY3A 1.8] Dziwne "bicie" w silniku na wolnych obr |
Autor |
Wiadomość |
SkyLuke
Forumowicz
Auto: Lancer SB 1.8 Invite '09
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-03-2013, 17:03 [CY3A 1.8] Dziwne "bicie" w silniku na wolnych obr
|
|
|
Niedawno zacząłem słyszeć z silnika niepokojący mnie odgłos, ktory wcześniej na pewno nie występował - bicie czy miarowe stukanie, z częstotliwością ok. 3-4/sek., niezbyt głosne ale wyraźnie słyszalne i denerwujące. Efekt jest taki, że odgłos silnika przypomina trochę pracę starego diesla, jak pierwszy raz to usłyszałem to zacząłem się rozglądać dookoła czy przypadkiem obok mnie nie stoi jakiś TIR albo autobus. Występuje na wolnych obrotach, przy wyższych dźwięk silnika jest normalny (a przynajmniej ja nie slyszę nic niepokojącego).
Co śmieszne - odgłos występuje dopiero wtedy gdy silnik się dobrze nagrzeje, zimny silnik pracuje dokładnie tak jak do tej pory pracował, cichutko i równiutko. Nie występuje też zawsze, czasem zdarza się że mimo ciepłego silnika tego nie słyszę.
Nie są to tylko moje omamy słuchowe, bo ojciec potwierdził że również wyraźnie słyszy to niepokojące bicie. Dźwięk dochodzi gdzieś spod plastikowej pokrywy silnika, nie jest to raczej na pewno wydech.
Może głupie pytania, ale nie wiem czy mam się przejąć/nie przejmować? Jechać do ASO w celu zdiagnozowania (problem się pojawił tuż po końcu gwarancji ? Sprawdzić coś samemu? Ktoś może ma podobny objaw albo pomysł na przyczynę? |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 13-03-2013, 18:18
|
|
|
SkyLuke napisał/a: | bicie czy miarowe stukanie, z częstotliwością ok. 3-4/sek., niezbyt głosne ale wyraźnie słyszalne i denerwujące. Efekt jest taki, że odgłos silnika przypomina trochę pracę starego diesla |
Hej Luke, mam to samo - kiedy silnik się nagrzeje słychać takie miarowe "stukanie".
Mam tak już od 20-30kkm i się nie przejmuję. (zauważyłem, że w zimę to bardziej słychać - niebawem wymieniam olej (pewnie na Millersa) to dam Ci znać co i jak.
Gdzieś w jakiś wątku pisałem o tym (chyba w wątku o oleju)..
Myślę, że nie ma się czym przejmować..
Pozdrowienia!
PS Mam wrażenie, że u mnie wtryski gazowe (elektrozawory(?) od gazu) "potęgują" to "chrumkanie". |
|
|
|
 |
tomaszekk7
Forumowicz
Auto: Lancer sedan 1,8
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 204 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 13-03-2013, 19:06 Re: Dziwne "bicie" w silniku na wolnych obr
|
|
|
To jest zawór PCV. Niekiedy jego odgłosy są słyszalne na ciepłym , niekiedy na zimnym silniku. Ja miałem wymieniany jeszcze na gwarancji i dawał o sobie znać jak silnik był ciepły.
Obecnie słychać go na zimnym silniku 2 minuty po odpaleniu silnika .
Oznaczenie producenta 1035A422 ( cena ok. 260 zł w ASiO). Ja na razie nie wymieniam nic się z tym nie dzieje , tylko odgłos jest denerwujący. Przechodzące powietrze przez ten zawór prawdopodobnie powoduje wibracje i stąd te odgłosy.
Witaj w gronie klekotów. |
_________________ Tom |
|
|
|
 |
Lucas123w
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Mar 2012 Posty: 977 Skąd: Rumia
|
Wysłany: 13-03-2013, 23:48
|
|
|
To już w innym wątku razem z RalfPi opisywaliśmy łącznie z efektem dźwiękowym
W moim przypadku jest to słyszalne w mroźne dni oraz na zimnym silniku. |
_________________  |
|
|
|
 |
SkyLuke
Forumowicz
Auto: Lancer SB 1.8 Invite '09
|
Wysłany: 14-03-2013, 12:01
|
|
|
Dzięki wielkie za odpowiedzi, uspokoiliście mnie.
Wolne obroty delikatnie mi falują, ale poza tym nie zauważyłem żadnego spadku mocy, itp. Także chyba też nie będę ruszał na razie tego zaworu PCV. |
|
|
|
 |
|
|