Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CY3A 1.8] KLIMATYACJA
Autor Wiadomość
seweryn 
Forumowicz

Auto: Lancer X Sportback
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-06-2011, 07:58   [CY3A 1.8] KLIMATYACJA

Witam serdecznie.
Jakiś dłuższy czas temu pisałem tu na forum o tym, że moja klima zachowuje się dziwnie - a mianowicie, że coś kiepsko chłodzi. To był bodajże marzec/kwiecień. Zadzwoniłem do ASO i przemiły Pan powiedział, że trzeba przyjechać bo możliwe, że gdzieś doszło do roszczelnienia i gdzieś chłodziwo sobie wycieka. Tak więc udałem się do ASO i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że poleciał kompresor. Tak więc miesiąc miałem z dyńki bo kompresor ściągany był z Japonii. Teraz jest ok. Pozdrawiam serdecznie

April77 
Mitsumaniak
April77

Auto: Lancer
Wysłany: 15-06-2011, 14:48   

Ale jak ci poleciał kompresor to całkowicie - "kompletnie nie chłodziła" czy tylko słabiej?

seweryn 
Forumowicz

Wysłany: 16-06-2011, 08:45   

witam, chłodził coraz słabiej, aż przestał zupelnie. Zadnych innych oznak nie było, kompresor się załaczał więc byłem pewien, że to kwestia chłodziwa. Po drodze do ASO na właczniku klimy zaczęła migać kontrolka ta która sygnalizauje załączoną klimę. Po badaniu okazało się, że kompresor zaciera się przy wyższych obrotach i tyle. Teraz jest ok. Pozdrawiam

michaello 
Forumowicz

Auto: Byl LANCER jest CIVIC X Hatch
Wysłany: 16-06-2011, 08:58   

seweryn napisał/a:
ak więc udałem się do ASO i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że poleciał kompresor. Tak więc miesiąc miałem z dyńki bo kompresor ściągany był z Japonii. Teraz jest ok. Pozdrawiam serdecznie

No to miales "farta" bo z tego co pamietam, gwarancja na klimatyzacje wynosi tylko 6 miesiecy.

lichy 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Intense Plus
Wysłany: 16-06-2011, 10:19   

michaello napisał/a:
gwarancja na klimatyzacje wynosi tylko 6 miesiecy

Jesteś pewien? :shock:
Gdzieś to jest napisane w warunkach gwarancji - nic takiego nie zauważyłem.
Byćmoże na czynnik roboczy (jego ilość) bo może się ulatniać, ale napewno nie na całą resztę, jak sprężarka, parownik, skraplacz, rurki i sterownik.

[ Dodano: 16-06-2011, 10:21 ]
seweryn napisał/a:
kompresor zaciera się przy wyższych obrotach i tyle

Pewnie chłodziwo było, ale zapomnieli nalać oleju :lol:

michaello 
Forumowicz

Auto: Byl LANCER jest CIVIC X Hatch
Wysłany: 16-06-2011, 12:53   

lichy napisał/a:
michaello napisał/a:

Jesteś pewien?
Byćmoże na czynnik roboczy (jego ilość) bo może się ulatniać, ale napewno nie na całą resztę, jak sprężarka, parownik, skraplacz, rurki i sterownik.

Sprawdze dokladnie w domu, nie chce nikogo wprowadzac w blad. (siedze teraz w robocie :( ). Pamietam natomiast, kiedy podczas odbioru samochodu (2008) majac troche czasu i czekajac na jakies tam papierki czytalem warunki gwarancji, zdziwil mnie fakt 6 miesiecznej gwarancji do 3 lat na cale auto.

Edit:
przewertowalem warunki gwarancji i nic, kompletnie nic o 6 miesiacach na klime :oops: . Lata leca, widocznie samochody mi sie pomylily... :mrgreen:

seweryn 
Forumowicz

Wysłany: 19-06-2011, 01:51   

lichy napisał/a:
michaello napisał/a:

Jesteś pewien? :shock:

[ Dodano: 16-06-2011, 10:21 ]
seweryn napisał/a:
kompresor zaciera się przy wyższych obrotach i tyle

Pewnie chłodziwo było, ale zapomnieli nalać oleju :lol:

pewnikiem tak było:) no rzepakowego nalałem za nich, a było napisane virgin oil! a gdzie ja teraz znajdę dziewicę, która olej mi do spężarki naleje? co, dzieci mam zatrudniać? hehe pozdrawiam

Izold 
Forumowicz

Auto: Lancer SB 2.0 DiD Invite
Wysłany: 21-06-2011, 01:24   

seweryn napisał/a:
a gdzie ja teraz znajdę dziewicę, która olej mi do spężarki naleje?

No nie znajdziesz :wink:

jac 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 & Triumph Ameri
Wysłany: 22-06-2011, 23:06   

Panowie, a ja pojde w druga strone!!!!
Mianowicie odnosze wrazenie ze moja klima dziala ......... za mcno!
W ustawieniu: klima AUTO i nawiew AUTO mam wrazenie ze chlodzi za bardzo!!!
co wiecej chlodzi do tego stopnia ze czasem musze przestawic ustawienie Kierunku z AUTO na kombinacje nogi-kabina/twarz ;-) wtedy jest ok

tak zeby dobic wszystkich ktorym nie chlodzi w kochanym mitsu powiem ze w mojej poprzedniej Avensis z rocznika 2001 do roku 2009 (sprzedazy) NIC nie musialem z klima robic, ani nabijac ani naprawiac tylko raz w roku co okolo 25tys zmienialem filtr na NIEORYGINALNY! bo firmowy z serwisu pierunsko drogi byl ;-)

waldinio 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sedan 1.8
Wysłany: 25-10-2011, 09:17   

hej,

ja mam inny problem, strasznie mi parują szyby, wiadomo, ze teraz jest inne powietrze, temperatury, etc ale jest tragedia, tylne szyby mam wiecznie zaparowane oraz przednią do połowy od góry jeśli mam ustawione wszystko na AUTO, dopiero gdy dam nawiew na przednia szybę a klimę na AUTO to mi dopiero przednia odparuje, dwa tygodnie temu małem przegląd, był wymieniany filtr kabinowy, wiecie co to może być? czy wam też tak parują szyby? szlag mnie trafia bo w nocy bardziej mnie oślepiają samochody z naprzeciwka ;/

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 25-10-2011, 11:43   

waldinio, Tryb Auto, to nie jest jasnowidz, on nie mierzy wilgotności w środku ani na szybach... On ma utrzymywać temperaturę. A jak dojdzie do temp. ustawionej, to zmniejsza nawiew (tak właśnie działa AUTO). Tylko że przy zaparowanych szybach nawiew powinien być większy i na szybę. Masz pokrętła, ustawiasz sobie moc nawiewu w połowie, rodzaj nawiewu - na szybę i nogi, włączasz klimę i cieszysz się przejrzystą szybą :) W czym problem? :)

waldinio 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sedan 1.8
Wysłany: 25-10-2011, 11:53   

problem tkwi w tym, ze zawsze miałem na auto i nigdy nie bylo problemu, nie przypominam sobie, zeby mi szyby aż tak parowały rok temu o tej porze roku, wystarczy tylko ze wezme głębszy oddech i mam zaparowaną calą przednią szybę

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 25-10-2011, 11:56   

waldinio napisał/a:
nie przypominam sobie, zeby mi szyby aż tak parowały rok temu o tej porze roku

Takie warunki w tym roku... Ja zawsze na jesieni mam "sterowanie ręczne".

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 25-10-2011, 16:54   

Pomocnym może okazać się dokładne umycie wszystkich szyb we wnętrzu. Jeśli długo ich nie myłeś to umyj. Przez dłuższy czas mogło się co nie co na nich "odłożyć". Wraz z wydychanym powietrzem i warunkami atmosferycznym. Jak umyję szyby jesienią to, w zasadzie, do polowy zimy wystarcza. Ewentułel sprawdź czy jakieś mokre listowie nie wystepuje w okolicy wlotu powietrza do kabiny.

piomic 
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Wysłany: 25-10-2011, 21:59   

waldinio napisał/a:
nie przypominam sobie, zeby mi szyby aż tak parowały rok temu
Ja sobie nie przypominam żeby mi w kolanie tak strzykało 5 lat temu... :mrgreen:
Starzeje się pewnie.

A na serio to też chyba częściej muszę na szybę ustawiać, ale w sumie to tylko na starcie, jak załapie temperaturę to musi być wyjątkowo mokro żeby parowało.

Odpowiedz do tematu