[CY3A 1.8] KLIMATYACJA |
Autor |
Wiadomość |
seweryn
Forumowicz
Auto: Lancer X Sportback
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-06-2011, 07:58 [CY3A 1.8] KLIMATYACJA
|
|
|
Witam serdecznie.
Jakiś dłuższy czas temu pisałem tu na forum o tym, że moja klima zachowuje się dziwnie - a mianowicie, że coś kiepsko chłodzi. To był bodajże marzec/kwiecień. Zadzwoniłem do ASO i przemiły Pan powiedział, że trzeba przyjechać bo możliwe, że gdzieś doszło do roszczelnienia i gdzieś chłodziwo sobie wycieka. Tak więc udałem się do ASO i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że poleciał kompresor. Tak więc miesiąc miałem z dyńki bo kompresor ściągany był z Japonii. Teraz jest ok. Pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
 |
April77
Mitsumaniak April77

Auto: Lancer
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Kwi 2009 Posty: 264 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15-06-2011, 14:48
|
|
|
Ale jak ci poleciał kompresor to całkowicie - "kompletnie nie chłodziła" czy tylko słabiej? |
|
|
|
 |
seweryn
Forumowicz
|
Wysłany: 16-06-2011, 08:45
|
|
|
witam, chłodził coraz słabiej, aż przestał zupelnie. Zadnych innych oznak nie było, kompresor się załaczał więc byłem pewien, że to kwestia chłodziwa. Po drodze do ASO na właczniku klimy zaczęła migać kontrolka ta która sygnalizauje załączoną klimę. Po badaniu okazało się, że kompresor zaciera się przy wyższych obrotach i tyle. Teraz jest ok. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
michaello
Forumowicz

Auto: Byl LANCER jest CIVIC X Hatch
|
Wysłany: 16-06-2011, 08:58
|
|
|
seweryn napisał/a: | ak więc udałem się do ASO i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że poleciał kompresor. Tak więc miesiąc miałem z dyńki bo kompresor ściągany był z Japonii. Teraz jest ok. Pozdrawiam serdecznie |
No to miales "farta" bo z tego co pamietam, gwarancja na klimatyzacje wynosi tylko 6 miesiecy. |
|
|
|
 |
lichy
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Intense Plus
Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 297 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 16-06-2011, 10:19
|
|
|
michaello napisał/a: | gwarancja na klimatyzacje wynosi tylko 6 miesiecy |
Jesteś pewien?
Gdzieś to jest napisane w warunkach gwarancji - nic takiego nie zauważyłem.
Byćmoże na czynnik roboczy (jego ilość) bo może się ulatniać, ale napewno nie na całą resztę, jak sprężarka, parownik, skraplacz, rurki i sterownik.
[ Dodano: 16-06-2011, 10:21 ]
seweryn napisał/a: | kompresor zaciera się przy wyższych obrotach i tyle |
Pewnie chłodziwo było, ale zapomnieli nalać oleju |
_________________ lichy Gliwice
Mitsubishi ASX 1.6 Intense Plus '2016 (Granite Brown) 98 kkm
Skoda Citigo 1.0 Ambition '2013/2014 (Candy White) 76 kkm |
|
|
|
 |
michaello
Forumowicz

Auto: Byl LANCER jest CIVIC X Hatch
|
Wysłany: 16-06-2011, 12:53
|
|
|
lichy napisał/a: | michaello napisał/a:
gwarancja na klimatyzacje wynosi tylko 6 miesiecy
Jesteś pewien?
Byćmoże na czynnik roboczy (jego ilość) bo może się ulatniać, ale napewno nie na całą resztę, jak sprężarka, parownik, skraplacz, rurki i sterownik. |
Sprawdze dokladnie w domu, nie chce nikogo wprowadzac w blad. (siedze teraz w robocie ). Pamietam natomiast, kiedy podczas odbioru samochodu (2008) majac troche czasu i czekajac na jakies tam papierki czytalem warunki gwarancji, zdziwil mnie fakt 6 miesiecznej gwarancji do 3 lat na cale auto.
Edit:
przewertowalem warunki gwarancji i nic, kompletnie nic o 6 miesiacach na klime . Lata leca, widocznie samochody mi sie pomylily... |
|
|
|
 |
seweryn
Forumowicz
|
Wysłany: 19-06-2011, 01:51
|
|
|
lichy napisał/a: | michaello napisał/a: | gwarancja na klimatyzacje wynosi tylko 6 miesiecy |
Jesteś pewien?
Byćmoże na czynnik roboczy (jego ilość) bo może się ulatniać, ale napewno nie na całą resztę, jak sprężarka, parownik, skraplacz, rurki i sterownik.
[ Dodano: 16-06-2011, 10:21 ]
seweryn napisał/a: | kompresor zaciera się przy wyższych obrotach i tyle |
Pewnie chłodziwo było, ale zapomnieli nalać oleju |
pewnikiem tak było:) no rzepakowego nalałem za nich, a było napisane virgin oil! a gdzie ja teraz znajdę dziewicę, która olej mi do spężarki naleje? co, dzieci mam zatrudniać? hehe pozdrawiam |
|
|
|
 |
Izold
Forumowicz
Auto: Lancer SB 2.0 DiD Invite
|
Wysłany: 21-06-2011, 01:24
|
|
|
seweryn napisał/a: | a gdzie ja teraz znajdę dziewicę, która olej mi do spężarki naleje? |
No nie znajdziesz |
|
|
|
 |
jac
Mitsumaniak
Auto: Lancer 1.8 & Triumph Ameri
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Kwi 2010 Posty: 299 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 22-06-2011, 23:06
|
|
|
Panowie, a ja pojde w druga strone!!!!
Mianowicie odnosze wrazenie ze moja klima dziala ......... za mcno!
W ustawieniu: klima AUTO i nawiew AUTO mam wrazenie ze chlodzi za bardzo!!!
co wiecej chlodzi do tego stopnia ze czasem musze przestawic ustawienie Kierunku z AUTO na kombinacje nogi-kabina/twarz wtedy jest ok
tak zeby dobic wszystkich ktorym nie chlodzi w kochanym mitsu powiem ze w mojej poprzedniej Avensis z rocznika 2001 do roku 2009 (sprzedazy) NIC nie musialem z klima robic, ani nabijac ani naprawiac tylko raz w roku co okolo 25tys zmienialem filtr na NIEORYGINALNY! bo firmowy z serwisu pierunsko drogi byl |
|
|
|
 |
waldinio
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sedan 1.8
|
Wysłany: 25-10-2011, 09:17
|
|
|
hej,
ja mam inny problem, strasznie mi parują szyby, wiadomo, ze teraz jest inne powietrze, temperatury, etc ale jest tragedia, tylne szyby mam wiecznie zaparowane oraz przednią do połowy od góry jeśli mam ustawione wszystko na AUTO, dopiero gdy dam nawiew na przednia szybę a klimę na AUTO to mi dopiero przednia odparuje, dwa tygodnie temu małem przegląd, był wymieniany filtr kabinowy, wiecie co to może być? czy wam też tak parują szyby? szlag mnie trafia bo w nocy bardziej mnie oślepiają samochody z naprzeciwka ;/ |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-10-2011, 11:43
|
|
|
waldinio, Tryb Auto, to nie jest jasnowidz, on nie mierzy wilgotności w środku ani na szybach... On ma utrzymywać temperaturę. A jak dojdzie do temp. ustawionej, to zmniejsza nawiew (tak właśnie działa AUTO). Tylko że przy zaparowanych szybach nawiew powinien być większy i na szybę. Masz pokrętła, ustawiasz sobie moc nawiewu w połowie, rodzaj nawiewu - na szybę i nogi, włączasz klimę i cieszysz się przejrzystą szybą W czym problem? |
|
|
|
 |
waldinio
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sedan 1.8
|
Wysłany: 25-10-2011, 11:53
|
|
|
problem tkwi w tym, ze zawsze miałem na auto i nigdy nie bylo problemu, nie przypominam sobie, zeby mi szyby aż tak parowały rok temu o tej porze roku, wystarczy tylko ze wezme głębszy oddech i mam zaparowaną calą przednią szybę |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-10-2011, 11:56
|
|
|
waldinio napisał/a: | nie przypominam sobie, zeby mi szyby aż tak parowały rok temu o tej porze roku |
Takie warunki w tym roku... Ja zawsze na jesieni mam "sterowanie ręczne". |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 25-10-2011, 16:54
|
|
|
Pomocnym może okazać się dokładne umycie wszystkich szyb we wnętrzu. Jeśli długo ich nie myłeś to umyj. Przez dłuższy czas mogło się co nie co na nich "odłożyć". Wraz z wydychanym powietrzem i warunkami atmosferycznym. Jak umyję szyby jesienią to, w zasadzie, do polowy zimy wystarcza. Ewentułel sprawdź czy jakieś mokre listowie nie wystepuje w okolicy wlotu powietrza do kabiny. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
piomic
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Sie 2008 Posty: 737 Skąd: wiesz, że ja to ja?
|
Wysłany: 25-10-2011, 21:59
|
|
|
waldinio napisał/a: | nie przypominam sobie, zeby mi szyby aż tak parowały rok temu | Ja sobie nie przypominam żeby mi w kolanie tak strzykało 5 lat temu...
Starzeje się pewnie.
A na serio to też chyba częściej muszę na szybę ustawiać, ale w sumie to tylko na starcie, jak załapie temperaturę to musi być wyjątkowo mokro żeby parowało. |
_________________ Pamiętasz co obiecywała? |
|
|
|
 |
|