[MSS ALL] Problem z biegami..czy to przez sprzęgło czy tulej |
Autor |
Wiadomość |
smolec
Forumowicz
Auto: Space Star
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-05-2013, 08:12 [MSS ALL] Problem z biegami..czy to przez sprzęgło czy tulej
|
|
|
Witam, nie wchodzą mi biegi (1 i wsteczny) wiem, że to może być przez tulejki wybieraka ale najpierw chciałbym sprawdzić inne opcje tzn. na przeglądzie gość powiedział że sprzęgło wysoko bierze i to też może być przez to bo nie wysprzęgla czyli co muszę zrobić w tej sytuacji odkręcić czy dokręcić linke (tam pod pedałem)
Jak na polu jest upał to już wogóle jest masakra, to przy zmianie biegów nawet słychać jak coś tam trze i teraz nie wiem czy to te tulejki czy w skrzyni nie ma oleju, tylko nie wiem gdzie się sprawdza czy jest olej czy nie |
_________________  |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 28-05-2013, 08:22
|
|
|
Zacznij od tego, że napisz nam jaki to Space Star - będzie łatwiej komuś coś podpowiedzieć. Problemy z tulejkami były w 1,6 czy w innych - nie wiem.
Gdy sprzęgło bierze wysoko to raczej nie powinno mieć wpływu, że nie wysprzęgla. Raczej odwrotnie - gdyby brało nisko to "zabrakło by Ci miejsca pod pedałem" aby rozłączyć skrzynię od silnika. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
Ostatnio zmieniony przez JCH 28-05-2013, 10:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
smolec
Forumowicz
|
Wysłany: 28-05-2013, 08:56
|
|
|
Posiadam space star z 2002 roku z silnikiem 1.3 |
_________________  |
|
|
|
 |
pablo eldiablo
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
|
Wysłany: 28-05-2013, 13:30
|
|
|
smolec napisał/a: | Posiadam space star z 2002 roku z silnikiem 1.3 |
1.3 i 1.6 posiadają te same francuskie skrzynie renault - i w obu jest problem z tulejkami. Na szczęście naprawa prosta i tania |
|
|
|
 |
smolec
Forumowicz
|
Wysłany: 29-05-2013, 09:15
|
|
|
Dolałem oleju do skrzyni i już jest lepiej ale i tak będę musiał wymienić tulejki tylko nie wiem jaki zestaw wybrać bo jest tego troche na allegro |
_________________  |
|
|
|
 |
pablo eldiablo
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
|
Wysłany: 29-05-2013, 09:38
|
|
|
smolec napisał/a: | Dolałem oleju do skrzyni i już jest lepiej ale i tak będę musiał wymienić tulejki tylko nie wiem jaki zestaw wybrać bo jest tego troche na allegro |
Ja bym zorientował się odnośnie dobrego warsztatu w okolicy - i im zlecił dobranie odpowiednich tulejek i wymianę - jakby co będą poprawiać do skutku...
No chyba że masz kanał i warunki, żeby sam się pobawić... |
|
|
|
 |
smolec
Forumowicz
|
Wysłany: 29-05-2013, 09:56
|
|
|
Kanał się załatwi, a z tego co wyczytałem na forum to sama wymiana tulejek jest banalna i że nawet ja sobie z tym poradze w 20min |
_________________  |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 29-05-2013, 17:16
|
|
|
smolec napisał/a: | Kanał się załatwi, a z tego co wyczytałem na forum to sama wymiana tulejek jest banalna i że nawet ja sobie z tym poradze w 20min |
Jeśli sam się za to zabierzesz to porób fotki, załóż nowy temat i wrzuć do niego fotki z opisem co i jak - będziemy mieli kolejną pozycję "Zrób to sam" |
_________________ Si vis pacem, para bellum. |
|
|
|
 |
smolec
Forumowicz
|
Wysłany: 31-05-2013, 20:29
|
|
|
Tulejek nie wymieniłem lecz tylko wyczyściłem papierem ściernym po to, żeby najpierw sprawdzić czy to pomoże, żeby zaoszczędzić i nie kupować nowych i efekt jest taki, że jedynka wchodzi lepiej, ale wsteczny coś ciężej. Zobaczymy jutro w dłuższej trasie. Sama wymiana to naprawde bajka nawet moja stara by sobie z tym poradziła . Fotki porobiłem, ale nie dodałem jeszcze bo musze najpierw założyć konto na jakimś darmowym hostingu zdjęć ale napewno dodam |
_________________  |
|
|
|
 |
Stmitsu
Nowy Forumowicz
Auto: Colt 1.3
|
Wysłany: 05-06-2013, 13:16
|
|
|
Te tulejki są dostępne tylko w ASO.
Nie są drogie.
Wymiana też nie jest trudna |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-06-2013, 18:01
|
|
|
Stmitsu napisał/a: | Te tulejki są dostępne tylko w ASO.
Nie są drogie.
Wymiana też nie jest trudna |
Na pewno tylko w ASO?
Któreś z tych nie będą pasować?
http://allegro.pl/listing...yni+bieg%C3%B3w |
_________________ Si vis pacem, para bellum. |
|
|
|
 |
smolec
Forumowicz
|
Wysłany: 05-06-2013, 22:50
|
|
|
Te klick napewno będą pasować a te klick nie bo nie ma ww tym zestawie dwóch tulejek metalowych, które są potrzebne |
_________________  |
|
|
|
 |
JoannaM
Nowy Forumowicz
Auto: MSS 1.6
|
Wysłany: 04-08-2013, 16:35
|
|
|
Podepnę się pod temat.
Mam 1.6 i ten sam problem. Wcześniej czytałam forum, kupiłam zestaw naprawczy i znajomy mechanik wymienił mi tulejki. Nie wszystkie, bo część była ponoć całkiem ok. Skrzynia chodziła perfekcyjnie kilka dni :/ I już zaczyna jedynka ciężko wchodzić. Tym razem te "dolegliwości" szybciej się pojawiły.
Jutro mam jechać nie mały kawałek drogi i to z dzieckiem więc boję się, że gdzieś ugrzęznę ... Co ja mam takiego pecha, że z tą nową tulejką mogło się coś stać? Ale po kilku dniach? |
|
|
|
 |
macos
Forumowicz

Auto: Space Star 1,3
|
Wysłany: 04-08-2013, 19:38
|
|
|
JoannaM napisał/a: | Nie wszystkie, bo część była ponoć całkiem ok. |
No właśnie nie wiem czy dobrze zrobił,ja w swoim MSS 1,3 kupiłem komplet,ten pierwszy który pokazał smolec,wymieniłem wszystkie,jak na razie po przejechaniu około tysiąca kilometrów nic się nie dzieje,biegi wchodzą jak w japońskiej skrzyni |
_________________ Piotr
 |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-03-2014, 13:57
|
|
|
Wiem, że już kiedyś pytałem, ale właśnie zdecydowałem się na zakup i chcę się upewnić, czy ten zestaw http://allegro.pl/mitsubi...3999130026.html będzie ok do mojego 1.6 po lifcie?
Czy skrzynia w 1.6 jest sterowana linkami? (na aukcji jest napisane ZESTAW NIE POSIADA ZASTOSOWANIA W SKRZYNIACH STEROWANE LINKAMI ) |
|
|
|
 |
|