[MSS DID] Ktoś zna tego Space Stara |
Autor |
Wiadomość |
cesarz
Nowy Forumowicz
Auto: Space Runner 2.0TD 98'
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-06-2013, 11:06 [MSS DID] Ktoś zna tego Space Stara
|
|
|
Witam,
Jako że jestem na etapie poszukiwania auta z klimą i mocniejszego od mojego aktualnego MSR znalazłem coś takiego:
http://tablica.pl/oferta/...html#2c21f61a8f
Może ktoś zna to autko? Jakie są opinie o tym silniki - to jest to samo co DTI w renówkach? |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 19-06-2013, 11:18
|
|
|
cesarz napisał/a: | Jakie są opinie o tym silniki - to jest to samo co DTI w renówkach? | Opinie są generalnie dobre. Powiedzmy, że to samo co dCi w Renówkach.
Ale dziwny ten Space Star....
skórzana tapicerka... (samoróbka?)
bez relingów... |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
cesarz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-06-2013, 11:30
|
|
|
Trochę mnie zmartwiłeś tym DCI
Tam już sa te cuda w postaci dwumasy? |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 19-06-2013, 12:15
|
|
|
cesarz napisał/a: | Tam już sa te cuda w postaci dwumasy? | yes, yes, yes |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
 |
|
|
|
 |
cesarz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-06-2013, 12:22
|
|
|
Kurde nie sądziłem że Mitsubishi tak szybko to cudo już w swoich autach montowało
Więc Diesel w Mitsubishi nowszych odpada jak widzę. |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 19-06-2013, 12:29
|
|
|
Czy ja wiem, czy to miałby być powód skreślania MSS-a DID
Miałem DID-a przez 110 tys km (co prawda od nowości) i zero problemów z tym akurat elementem.
Może jakąś opcją jest szukanie auta z przebiegiem ok. 200 tys. na dzień dobry wymiana całości (dwumas i sprzęgło) i masz spokój na kolejne 200 tys. km.
BTW.... jeden z forowiczów zdaje się, że ma zamiar sprzedać swojego DID-a |
 |
|
|
|
 |
cesarz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-06-2013, 12:46
|
|
|
Oczywiście wszystko zależy od ceny. Ale koszt dwumasy to pewnie koło 2000zł z robocizną a zaraz moga polecieć wtryski których regeneracja też drugie tyle pewnie kosztuje.
To mi taniej wyjdzie kupić Galanta V6 w dobrym stanie jak się porówna koszty z oszczędzonym paliwem |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 19-06-2013, 13:41
|
|
|
cesarz napisał/a: | Oczywiście wszystko zależy od ceny. Ale koszt dwumasy to pewnie koło 2000zł z robocizną a zaraz moga polecieć wtryski których regeneracja też drugie tyle pewnie kosztuje.
To mi taniej wyjdzie kupić Galanta V6 w dobrym stanie jak się porówna koszty z oszczędzonym paliwem |
Potencjalne koszty kolego, potencjalne.
To że kupisz, nawet od handlarza nie znaczy że od razu będziesz musiał pół wozu wymienić. A poza tym prze Galu możesz mieć to samo.
dCi miały kilka "legendarnych" wad ale jakoś nie spotkałem się z nimi w SS - chociażby z przekręconymi panewkami ( pewnie dlatego że Renault zalecał 25tyś między wymianami oleju z czego się później wycofał). Bardziej niż dwumasą przejmowałbym się turbiną.
Zresztą i u nas na forum nie pamiętam żeby ktoś był zmuszony do wymiany dwumasy w SS ew. niech ktoś poprawi. A wtryski - no cóż w każdym samochodzie z wtryskami mogą siąść.
Ostatnio widziałem zdaje się temat w którym ktoś regenerował 3 wtryski i chyba tragedii finansowej nie było.
Zresztą ja kupiłem od handlarza w przebiegu - klasyczne 178 kkm i 3 lata ponad bez większych przygód jeżdżę (odpukać).
Nie demonizowałbym DIDa podobnie jak GDI - każdy ma swoje zalety a niestety na wadliwy egzemplarz możesz nawet w salonie Ferrari trafić nie ma reguły.
A co do Gala to wydaje mi się że ma więcej typowych usterek niż SS - szczególnie że w SS zazwyczaj dotyczą one pierdół - przednia maska, wycieraczka tylna, przełączniki szyb, krańcówki drzwi - raczej nic co by Ci wóz unieruchomiło na dłużej.
Co do egzemplarza rzeczywiście fotele to jakaś rzeźba właściciela - zdaje się że w SS skór nie było przynajmniej nigdy takiego nie widziałem a poza tym kolorystycznie nie pasuje do tapicerki. Według mnie powinny być normalne jasnoszare materiałowe przy tym kolorze dołu deski rozdzielczej. Co do poduszki to polecałbym się jednak upewnić - często koniecznością jej wymiany ludzie tłumaczą tłuczącą się dwumasę. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
cesarz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-06-2013, 15:16
|
|
|
Ja nie demonizuję ale widze po znajomych i ich TDCI fordowskich jak to się sypie
Choć może renówka tak jak PSA i Fiat lepiej sobie radzą z tematem jednak? |
|
|
|
 |
jewiurz
Forumowicz

Auto: był MSS 1.6 Comfort 2004
Kraj/Country: Russia
Pomógł: 11 razy Dołączył: 11 Lut 2008 Posty: 112 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 19-06-2013, 15:26
|
|
|
Skóry bywały oryginalnie. W tym egzemplarzu są z wersji angielskiej |
|
|
|
 |
marecki338
Mitsumaniak
Auto: Outlander 6, COLT
Pomógł: 9 razy Dołączył: 15 Cze 2007 Posty: 278 Skąd: bartoszyce
|
Wysłany: 19-06-2013, 20:45
|
|
|
mam space stara z oryginalnym przebiegiem 250 tys . wszystko działa silnik nie pali oleju , dwumasa żyje , wszystko co jest sprzedawane w Polsce ma przebieg na zamówienie polaka czyli 170 - 189 tys. na zachodzie auta z przebiegami mniej niż 200 tys nie istnieją tak samo jak dziewice. |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 20-06-2013, 09:15
|
|
|
cesarz napisał/a: | Ja nie demonizuję ale widze po znajomych i ich TDCI fordowskich jak to się sypie
Choć może renówka tak jak PSA i Fiat lepiej sobie radzą z tematem jednak? |
No TDCi to jednak inna bajka - szczególnie, że większość takich Fordów to poflotowe z 5 miliona na karku.Jakieś 4-5 lat temu Mondeo to był hit we flotach - każdy większy wóz flotowy to był taki. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
futrzany
Forumowicz Futrzany
Auto: Space Star DID
Pomógł: 19 razy Dołączył: 22 Kwi 2007 Posty: 185 Skąd: Radzymin
|
Wysłany: 20-06-2013, 21:41
|
|
|
A taka ciekawostka miałem scenica 2003 z silnikiem dci 102 km i o dziwo nie miał dwu masy a space star ma każdy z did silnikiem |
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23635 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 20-06-2013, 22:29
|
|
|
futrzany napisał/a: | A taka ciekawostka miałem scenica 2003 z silnikiem dci 102 km i o dziwo nie miał dwu masy a space star ma każdy z did silnikiem | Scenic Igen po lifcie zapewne |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
kamyczekc
Nowy Forumowicz
Auto: space star 1,9 DID
|
Wysłany: 29-09-2013, 21:57
|
|
|
Kupiłem żonie Space Stara z silnikiem 1,9 DID 75 kW i tylko dlatego, że już 3 lata jeżdżę volvo v40 z tym samym silnikiem i nic się nie dzieje. Volvo przejechało ze mną 40 tys km. Kupione w 2010r na liczniku miało 177 tys, zapewne ustawione pod sprzedaż. Wymieniam olej i filtry co roku i cieszę się jazdą. I wszystkim życzę radości z jazdy tymi dieselkami, a części w necie pod dostatkiem. |
|
|
|
 |
|