Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Lekkie szarpnięcia przy ruszaniu
Autor Wiadomość
7ukasz 
Forumowicz

Auto: Carisma sedan 2000 1,8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-01-2014, 18:38   [Cari 1.8 GDI] Lekkie szarpnięcia przy ruszaniu

Witam. Zauważyłem, że ciężko wyczuć aby ruszyć moim autem bez lekkiego szarpnięcia. Może to nawet nie szarpnięcie tylko auto wchodzi w taki lekki rezonans jakby było zbyt mocno obciążone momentem. Nie wiem od czego to jest i czy to normalne. Przy większych obrotach tego nie ma i jest OK. Poza tym silnik chodzi jak diesel. Chyba klekoczą zawory.
Przerabiał ktoś to może?

ross 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 97
Wysłany: 16-01-2014, 19:12   

W mojej CARI jest czasami takie szarpnięcie po zmianie biegów , ale jak zauważyłem raczej zależy to od paliwa , a klekot hydrozaworów to jest odrębna przyczyna .

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 16-01-2014, 19:50   

Mogą klepac hydrauliczne popychacze http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=81640
co do szarpania to może to być wina układu wysokiego napięcia, świece, fajki, cewki, do sprawdzenia i wymiany
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

ross 
Forumowicz

Wysłany: 17-01-2014, 12:51   

robertdg, GDI ma swoją urodę - jest czułe na wszystko.

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 18-01-2014, 18:53   

Taki rezonans jak w korku jedziesz na 1 biegu i ci auto pulsuje po rudzeniu z miejsca to mogą byc przeguby zużyte za duże luzy

carisma2000 
Forumowicz

Auto: mitsubishi carisma 1.8GDI 2000
Wysłany: 18-01-2014, 20:02   

chłopaki, jeśli coś wiecie o tym http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=84584 pomóżcie

7ukasz 
Forumowicz

Wysłany: 22-01-2014, 12:31   

Co do stukania, to auto stukać zaczęło po 70tys km. Mechanicy stawiali różne diagnozy. Jeden mówił, że to wina korbowego inny, że popychaczy inny, że panewek. Każdy sugerował remont silnika. Auto jednak nie poszło do remontu i ma obecnie 152tys km i dalej jeździ ze stukaniem. Wlewany był olej 10W40 GM. Planuję go zmienić na Castrol Edge 10W40 lub 5W40. Nie wiem jednak czy to dobry pomysł przechodzić z pół syntetyka na pełen syntetyk.
Co do tego pulsowania to już nie wiem. Może być to faktycznie wina układu zapłonowego lub przegubów.
Przyszło mi na myśl aby sprawdzić świece. Co do przegubów to raz usłyszałem stukanie przy skręcaniu więc nie są już najlepsze.
A co to może być, że biegi mi wchodzą czasem ze zgrzytem albo wsteczny nie zawsze się zapnie?
Odczucie jest takie jak by linka była do naciągnięcia od sprzęgła. Skoro tutaj nie ma linki tylko płyn to nie wiem co można z tym zrobić. Jak sądzicie?

kamir 
Mitsumaniak
TK

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Wysłany: 22-01-2014, 17:31   

7ukasz, Trzeba sprawdzić poziom i stan płynu w układzie sprzęgła, pompę sprzęgła oraz zdiagnozować czy samo sprzęgło się nie kończy (tarcza, docisk, łożysko)

Pozdrawiam
Kamir

7ukasz 
Forumowicz

Wysłany: 22-01-2014, 18:38   

Poziom płynu jest ok ale od razu widzę, że nie był nigdy wymieniany, bo jest w kiepskim stanie. Na oko widać, że zawiera wodę. Jak najlepiej go wymienić? Myślałem aby strzykawką wyciągnąć stary płyn i dodać nowego.

kamir 
Mitsumaniak
TK

Wysłany: 22-01-2014, 18:55   

7ukasz, może ten link Ci pomoże

Pozdrawiam
Kamir

7ukasz 
Forumowicz

Wysłany: 22-01-2014, 19:37   

Dzięki ale w sumie tam napisali więcej o hamulcach niż o sprzęgle. Co to ten wysprzęglik i gdzie jest jego odpowietrznik?

ross 
Forumowicz

Wysłany: 22-01-2014, 21:48   

7ukasz, Z przodu -niech ktoś wciśnie sprzęgło to zauważysz przy skrzyni siłownik(wyprzęgnik) i jego odpowietrznik . Ale to nie jest przyczyną szarpnięć - bo jeśli biegi normalnie wchodzą bez zgrzytów to układ sterowania sprzęgłem jest "OK".

kamir 
Mitsumaniak
TK

Wysłany: 22-01-2014, 22:29   

7ukasz napisał/a:

A co to może być, że biegi mi wchodzą czasem ze zgrzytem albo wsteczny nie zawsze się zapnie?
Odczucie jest takie jak by linka była do naciągnięcia od sprzęgła. Skoro tutaj nie ma linki tylko płyn to nie wiem co można z tym zrobić. Jak sądzicie?

Biegi nie zawsze "normalnie wchodzą"

Pozdrawiam
Kamir

7ukasz 
Forumowicz

Wysłany: 23-01-2014, 12:49   

Wymieniłem płyn sprzęgła i już biegi wchodziły pięknie. Nawet nie musiałem do końca wciskać sprzęgła i nie było zgrzytu. Poprzedni płyn był bardzo brudny. Niestety jak auto postoi, to nie chce wchodzić wsteczny. Trzeba podpompować sprzęgło i wtedy jest ok. Chyba przepuszcza uszczelnienie na pompie :(

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 23-01-2014, 23:49   

Cylinderek tam raczej jest trwały ale tak jak pisałem GDI ma taki właśnie urok ze wsteczny rzado kiedy gladko i bez zgrzytniecia wskakuje, jak nie chce wrzuć np 5 i ponownie spróbuj wsteczny.

Odpowiedz do tematu