Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
hamulce bębnowe, dopasowanie szczęk i cylinderków
Autor Wiadomość
mcsiu 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI, 1998r.
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 06-04-2013, 11:11   hamulce bębnowe, dopasowanie szczęk i cylinderków

Witam
Mam problem z doborem podzespołów układu hamulcowego i bardzo proszę znawców Carismy o pomoc.

Posiadam Carisme GDI z 98r. bez ABSu.
Cała historia zaczyna się tak, że postanowiłem wymienić tylne hamulce (wszystko) bo i stare i nie do końca sprawne. Nie zastanawiając się długo znalazłem i kupiłem piękny zestaw szczęk z osprzętem i cylinderkami TRW GSK1962. Przeczytałem na stronie producenta, że zestaw pasuje do mojego rocznika i do samochodu bez ABS więc wydawał się OK.

Niestety u mechanika okazało się. że są dwa różne zestawy (układy) hamulcowe: wg. przepisu dwóch producentów: starszy japoński Akebono i młodszy europejski Boscha. Ja posiadam ten starszy. I sprawa była by w zasadzie zamknięta: mogłem przecież odesłać niepasujące części i kupić zgodne, ale niestety nie da się nigdzie kupić samoregulatorów do starszej wersji, a te są u mnie walnięte jak stwierdził mechanik. No może i można kupić w ASO ale cena za jeden regulatorek to jakieś 350 zł!!!! więc absolutnie jest nie do przyjęcia, zwłaszcza, że w zestawie TRW mam takie dwa w zasadzie za darmo.

Postawiłem więc znaleźć sposób żeby zamontować zakupiony zestaw w moim samochodzie.
Jedyną niepasującą częścią wydaje się być tarcza kotwiczna do której przykręcone są szczęki i cylinderek. Zamierzam więc kupić używane (ewentualnie z całym wahaczem) i przełożyć do mojej Carismy. Pytałem w ASO i tam powiedziano mi, że wszystkie części poza tarczą kotwiczną, szczękami i cylinderkami są identyczne w samochodzie takim jak mój (po nr VIN) i Carismie bez ABS z 2000r. Czyli podobno można znaleźć samochód z takim samym wahaczem, piastą, łożyskiem jak u mnie ale z hamulcami Boscha. Jak zacząłem szukać na Allegro itp. napotkałem jednak problem ze znalezieniem takiej sztuki - głównie ciężko znaleźć sztuki bez ABS. Zaczynam mieć wątpliwości czy w ASO nie zrobili mnie w balona, bo nie chciało im się dokładnie sprawdzić.

I teraz pytania:
1. Czy jest ktoś kto jest w stanie stwierdzić w 100% czy taka podmiana jest możliwa?
2. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć dokładnie od kiedy (rok i miesiąc) w Carismach montuje się układy hamulcowe Boscha? Czy to jest tożsame z datą pierwszego liftu?
3. Czy da się znaleźć jakąkolwiek Carismę po lifcie bez ABS?
4. Czy tarczę kotwiczną z samochodu z bębnami ale z ABS można zamontować w moim samochodzie?

Bardzo proszę o pomoc

[ Dodano: 07-04-2013, 20:20 ]
No to może zadam tylko jedno pytanie, na które odpowiedź trochę mi pomoże:

Czy istnieje jakakolwiek Carisma po lifcie bez ABSu?

Odpowiedz do tematu