[2.8 TD] przechyłomierz |
Autor |
Wiadomość |
marcin d
Forumowicz
Auto: pajero2800td 1995
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-03-2013, 15:02 [2.8 TD] przechyłomierz
|
|
|
Witam mam pytanko,chciałbym zamontować do mojego miśka przechyłomierz.Mam miśka z 95 czy dużo z tym roboty żeby wszystko działało, chodzi mi o podłączenie elektryczne. |
|
|
|
 |
Firek
Forumowicz
Auto: Pajero II
|
Wysłany: 10-03-2013, 16:37
|
|
|
Ja u Siebie też dokładałem oryginalne zegary z przechyłomierzem, kompasem i termometrem. Musisz poszukać czujnik temp wewnętrzny i zewnętrzny po ok. 30zł za sztuke, zegary to kosz około 100-200zł i jeśli chcesz zegary z wersjąz kompasem to musisz zakupić wiązke z czujnikiem (ja akurat dostałem ją gratis) generalnie u mnie wszystkie kostki itp. były bo wpinasz się w sumie z tego co pamiętam w wiązke od zegarka(ją wyrzucasz i wkłądasz nową) jakby coś to pisz na priv to pomogę poszukać odpowiednie elementy jedyny minus jaki u Siebie zauważyłem to to że temperatura i kompas załączają mi się dopiero jak zrobi się ciepło w kabinie
Pozdrawiam Firek |
|
|
|
 |
marcin d
Forumowicz
|
Wysłany: 10-03-2013, 17:19
|
|
|
Dzięki za odpowiedż znalazłem na aledrogo zegary za 150 zeta, posłałem gościowi maila ile za całość z wiązką i czujnikami,jestem ciekaw ceny. |
|
|
|
 |
Firek
Forumowicz
|
Wysłany: 10-03-2013, 17:49
|
|
|
Ogółem jak ja szukałem czujnika temp. wewnętrznej to się naprawdę spooooro naszukałem z zewnętrznej nie miałem problemu. pamiętaj aby znaleść łącznie z czujnikiem do kompasu taka puszeczka plastikowa o wymiarach gdzieś 3cm na 5cm. jedyne co bd musiał jeszcze zrobić to wyciąć otwór w obudowie kierownicy od spodu, jak się przyjrzysz to jest tam taki gotowy kwadracik na wycięcie no i bd musiał ciąć w miejscu gdzie znajduje się miejsce na zegary bd musiał wyciać aby weszła wtyczka z kablami i wymyślić jakiś sposób na przymocowanie ich do reszty bo u mnie był problem z tymi generalnie póki co poprostu zegary Sobie leżą ale raz byłem w terenie i nic nie latało a teraz nie mam kiedy się tym zająć. Jak bd miał jakieś pytania to śmiało pisz
edit:
czujnik temp zewnętrznej montujesz od strony kierowcy przy przedniej lampy powinna być wtyczka do której pasuje tylko wtyczka od czujnika temp. no i gdzieś go przykręcić. ja mam na kawałku wzmocnienia przykręcony czujnik i generalnie temperature pokazuje ok |
Ostatnio zmieniony przez Firek 10-03-2013, 17:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
marcin d
Forumowicz
|
Wysłany: 10-03-2013, 17:50
|
|
|
na aledrogo pojawiły się nieosiągalne nowe czujniki abs na przód
[ Dodano: 10-03-2013, 17:56 ]
Dzięki za dobre chęci jak wrócę z eksportu do domu na święta, chciałbym się z tym uporać i na pewno się z tym tematem do ciebie odezwę jeszcze raz dzięki
[ Dodano: 10-03-2013, 17:57 ]
czy od anglika podejdzie |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
|
|
|
 |
Firek
Forumowicz
|
Wysłany: 10-03-2013, 18:01
|
|
|
To co podał jawaldek jest baardzo fajne ) tylko nie wiem jak to cenowo wychodzi brat kiedyś kupował do Swojego auta to płacił coś koło 250zł ale to było ładnych parę lat temu, wiem że napewno pokazywało mu spalanie, komunikat o światłach i temperature
edit:
Wiesz co ja mam zegary od anglika na 99% jedyne czym one się różnią (przynajmniej tak mi się wydaje) to kolejnością wskaźników u mnie jest tak: altimetr, cykorkula, kompas z termometrem. Widziałem wersje odwrotnie najpierw kompas, cykorkula i altimetr. Sądzę że tylko tym się róznią |
|
|
|
 |
marcin d
Forumowicz
|
Wysłany: 10-03-2013, 18:10
|
|
|
fajna zabawka pewnie sporo było podłączania |
|
|
|
 |
sz4kal
Nowy Forumowicz
Auto: Wkrótce PII
|
Wysłany: 10-03-2013, 18:43
|
|
|
Napisz coś więcej o tym "komputerku" jak z podłączeniem było i jak z działaniem sprawdza się czy nie za bardzo |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 10-03-2013, 19:09
|
|
|
sz4kal napisał/a: |
Napisz coś więcej o tym "komputerku" jak z podłączeniem było i jak z działaniem sprawdza się czy nie za bardzo |
Działa super. Mi zależało na dwóch opcjach: temperatura oleju w automatycznej skrzyni biegów i ładowanie. Przypomina też o światłach a po dokupieniu dodatkowego czujnika alarm przekroczenia temperatury z jednego lub ze wszystkich czujników.
Firek napisał/a: | to płacił coś koło 250zł | różnice prześlij na moje konto http://allegro.pl/termome...3087761429.html Cytat: | fajna zabawka pewnie sporo było podłączania | elektryk to robił bo ja jestem jak tabaka w rogu z samochodowym prądem ->> 2 godziny i działało. |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
sz4kal
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-03-2013, 19:58
|
|
|
A czy ktoś ogarnięty w tym temacie, mógłby poszukać czegoś na cały DIN zamiast tego schowka poniżej radia chętnie bym sobie wrzucił taką zabawkę |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 10-03-2013, 21:35
|
|
|
Cytat: | A czy ktoś ogarnięty w tym temacie, mógłby poszukać czegoś na cały DIN zamiast tego schowka poniżej radia chętnie bym sobie wrzucił taką zabawkę | pogadaj z gościem od linku który podałem wyżej->> jest producentem tego urządzenia to może ma jakieś gotowe rozwiązanie. Montaż trwał by tyle co nic, ale temperatury oleju w skrzyni automatycznej (to na czym mi zależało) nie będzie. |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
sz4kal
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-03-2013, 11:40
|
|
|
tak się zastanawiam czy elektryk dałby radę wszczepić coś takiego do samochodu.
http://allegro.pl/ukp-zeg...3074484834.html
Kod: |
data i godzina,
pomiar prędkości,
pomiar temperatur,
pomiar zużycia paliwa (chwilowe spalanie oraz średnie spalanie),
niezależny pomiar zużycia paliwa alternatywnego (np. dla aut wyposażonych w instalacje gazową pomiar zużycia benzyny oraz gazu realizowany jest niezależnie),
licznik dzienny, podróży, przebieg całkowity auta, koszty podróży,
pomiar przyspieszeń,
inspeckja/serwis,
przypominanie o niewłączonych światłach,
woltomierz (pomiar napięcia akumulatora),
obsługa analogowych czujników w pojeździe (np. sonda lambda, czujniki ciśnienia/map sensor, sonda szerokopasmowa itd.),
i wiele więcej - poniżej w opisie dokładniejszy spis funkcji.
|
Takie coś fajnie zmodyfikować żeby weszło w schowek poniżej radia, miodzio |
|
|
|
 |
U-96
Forumowicz
Auto: Pajero 2.8 TD Long
Pomógł: 14 razy Dołączył: 06 Lip 2011 Posty: 260 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 02-04-2013, 20:59
|
|
|
[quote="marcin d"]na aledrogo pojawiły się nieosiągalne nowe czujniki abs na przód
Witam
Marcin kupowałeś już te czujniki które się pojawiły ?
Jaka opinia ?
Może ktoś inny z szanownych kolegów już skorzystał z oferty i ma pozytywne dośwadczenia ?
Z góry dziękuję za opinie i wskazówki
Pozdr. |
_________________ Artur |
|
|
|
 |
marcin d
Forumowicz
|
Wysłany: 09-04-2013, 21:46
|
|
|
Przepraszam że tak późno odpowiadam ale wcześniej nie było czasu ,nie kupiłem tego czujnika brakuje mi do przodu. Dzwoniłem do tego gościa kazał podać nr vin sprawdził i pasują ale nie miałem głowy ani czasu żeby porobić z miśkiem.Przechyłomierz i ABS muszą poczekać na kolejny powrót do domu pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|