Kto z MM ma konto na Ebayu i chce pomóc? |
Autor |
Wiadomość |
Zielu
Forumowicz

Auto: Lancer'C60project&Eclipse
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-02-2013, 22:55 Kto z MM ma konto na Ebayu i chce pomóc?
|
|
|
Jak w temacie, potrzebuję kupić pewne części na Ebayu, zza oceanu a nie posiadam konta na tym portalu aukcyjnym...Czy ktoś zaufany na forum chce/może pomóc? |
|
|
|
 |
szuwar
Mitsumaniak

Auto: Wiking
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 23-02-2013, 23:44
|
|
|
Ja posiadam, ale na Twoim miejscu proponowałbym założenie konta- darmowe i szybkie,a przy ewentualnych problemach z kupującym na bieżąco sobie załatwiasz, a nie przez pośrednika ....
w razie czego pisz na PW pomogę |
_________________ VOLVO S80 T6 AWD |
|
|
|
 |
Zielu
Forumowicz

Auto: Lancer'C60project&Eclipse
|
Wysłany: 26-02-2013, 17:47
|
|
|
No właśnie chyba będę musiał założyć, tylko mam chwilowo problem z przelewami internetowymi, więc nie za bardzo wiem jak to wygląda z tym paypalem...
Dzięki, będę się odzywał na pw. |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
|
Wysłany: 06-03-2013, 14:43
|
|
|
Mnie się coś wydaje że jak ostatnio kupowałem coś na amerykańskim ebay to płaciłem przez paypal przy pomocy karty kredytowej. Nawet byłem miło zaskoczony że paypal zapytał czy ma pobrać w złotówkach i przeliczyć sam na dolary według własnego kursu, czy pobrać w dolarach a przeliczenie pozostawić w gestii banku. Coś mi świata też że operacja płacenia odbyła się bez pośrednictwa mojego konta paypal, czyli paypal był tylko pośrednikiem który pobrał z karty i zapłacił za aukcję (coś jak payu w allegro). |
|
|
|
 |
szuwar
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-04-2013, 09:35
|
|
|
Zielu, czekamy na fotki po montażu |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
|
Wysłany: 12-04-2013, 08:52
|
|
|
Zielu, będzie zdecydowanie lepiej jak założysz swoje własne konto na Ebay i w PayPal.
Robiąc zakupy na Ebay i płacąc przez PayPal masz coś jakby dodatkową ochronę kupującego. Gdyby się okazało, że sprzedający nie wywiąże się z transakcji lub towar nie będzie odpowiadał temu co zamówiłes, a sam sprzedający migał się od naprawienia błędu lub unikał kontaktu, sprawę możesz zgłosić do PayPal jako incydent i oni szybciutko wskakują w rolę mediatora między stronami - gdzie (niestety) w przypadku dyskusji z PayPal zawsze kupujący ma większe prawa.
Musisz też pamiętać, że każda przesyłka zza oceanu idzie przez Urząd Celny i może się zdarzyć, że zostaniesz wezwany do uiszczenia jakichś dodatkowych opłat lub zostać poproszony o jakieś wyjaśnienia. Po co więc robić komuś dodatkowe problemy z tytułu przysługi - zwłaszcza, że oba konta założysz bezpłatnie. |
|
|
|
 |
szuwar
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-04-2013, 13:56
|
|
|
arekp, wszystko załatwione, kupiłem przez swoje i płaciłem poprzez PayPal. Przesyłka szła Fedex'em w sumie szybko, utknęła tylko na służbie celnej, ale mail z wyjaśnieniami wystarczył. Liczę, że Zielu, pochwali się zamontowanymi nabytkami |
|
|
|
 |
|