Wymiana poduszek powietrznych |
Autor |
Wiadomość |
Soczysty [Usunięty]
|
Wysłany: 27-02-2007, 19:35 Wymiana poduszek powietrznych
|
|
|
Witam, wczoraj ojciec stuknął moją Cari w znak Mam 4xPP ale wystrzeliły tylko poduszki pasażera i kierowcy. Całe uderzenia przyjęło prawe koło (wygięło wahacz i takie tam). Czujniki SRS sa w prawej i lewej prowadnicy (tak wykoncypowałem), ale one są nienaruszone.
Mam więc pyatania:
1. Czy wystarczy kupić wkłady do poduszki kierowcy i pasażera i po prostu wymienić czy też kupić trzeba cały komplet z czujnikami, napinaczami pasów i tak dalej.
2. Czy można domowym sposobem wymienić poduszki - odłączyć czujniki, zrestartować komputer i wymienić.
3. Jeśli lepiej oddać to do szpeca to czy znacie takiego w okolicach Lublina.
Dzięki z góry |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 27-02-2007, 21:02
|
|
|
jako ze jestem na podobnym etapie w jednym aucie
czujniki nie sa w prowadnicach(pewnie chodzi ci o podloznice), tylko czujnikiem jest sensor umieszczony pod plastikiem przy drazku od zmiany biegow
ad.1 musisz na pewno kupic poduszki i sensor na 4 poduchy, co do napinaczow - nie koniecznie musialy wystrzelic aczkolwiek nie mam pojecia jak sprawdzic wystrzelone i nie wystrzelone(jeszcze nie mialem okazji porownac)
ad2. podobno jesli sensor byl wyjety z auta bez akumulatora to nie zwraca bledu po zamontowaniu nowych poduszek (sprawdze to kolo weekendu przy okazji montazu swoich) jesli zwraca - to nie skasujesz bledu domowa metoda
ad3. kazdy autoelektryk powinien sie tym zajac i podobno naprawiaja sensory - przynajmniej ci w kaliszu to robia (nie mam pojecia jak) |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 27-02-2007, 21:16
|
|
|
Matejko napisał/a: | co do napinaczow - nie koniecznie musialy wystrzelic aczkolwiek nie mam pojecia jak sprawdzic wystrzelone i nie wystrzelone(jeszcze nie mialem okazji porownac) |
Wystrzelone napinacze mają żółte języki wystające w okolicy zapięcia pasa...... niestety Polak potrafi i zazwyczaj naprawa napinaczy polega na wlutowaniu oporaska w miejsce ładunku i wyrwaniu języka |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 28-02-2007, 00:10
|
|
|
Bartek napisał/a: | Wystrzelone napinacze mają żółte języki wystające w okolicy zapięcia pasa |
kurczak, pisze napinacze, wszedzie jest mowione napinacze, a w carismie to nie napinacze strzelaja, tylko jest linka i ladunek przy rolce od pasow i poprostu zaciska i zaciaga mocniej pas przy wybuchu |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
emilio79 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-03-2007, 11:37 Poduszki
|
|
|
Witaj ja właśnie ćwiczylem to w swojej Cari,trzeba naprawic sensor koszt ok 150zl,zamontować nowe poduszki skasowac błedy i gotowe.Jeśli chodzi o warsztat to jest w Lublinie gdzie szybko sie z tym uporają.Jak chcesz wiedzieć więcej szczegółów to pisz. |
|
|
|
 |
Soczysty [Usunięty]
|
Wysłany: 02-03-2007, 21:13
|
|
|
jakoś nie przekonuje mnie naprawa sensora, nie lepiej kupić nowy? Wolę aby następnym razem (tfu tfu tfu odpukać oby takiego nie było) poduszki równiez mnie nie zawiodły. Skasować błędy na komputerze to sprawa jasna. Wydaje mi się że zrobie jak radzi Matejko, czyli wymienię poduchy i sensor. Mimo to prosze o namiar na jakiś dobry warsztat gdzie podłączą mi wszystko tak że jak bedzie trzeba to zadziała, bo to jest najważniejsze. |
|
|
|
 |
emilio79 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-03-2007, 13:57
|
|
|
Co do naprawy sensora to nie masz co się zastanawiać gdyż jego naprawa polega na usunięciu z pamięci procesora (w sterowniku air bag)informacji o wystrzale poduszek.Jeśli chodzi o warsztat to jak samochód będzie już jeździł musisz się umowić telefonicznie to Ci wszystko zrobią bez problemu tel do warsztatu 509585864,081 536 26 09 i jak będziesz kupował air bagi to zwróc uwagę na swoje kostki podłączeniowe bo często sie topią i nie ma jak podłączyć nowych poduch a jak sie dobrze rozejrzysz to kupisz komplet z kostkami. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 07-03-2007, 15:14
|
|
|
emilio79 napisał/a: | Co do naprawy sensora to nie masz co się zastanawiać gdyż jego naprawa polega na usunięciu z pamięci procesora (w sterowniku air bag)informacji o wystrzale poduszek. |
no tak nie do konca sie z toba zgodze
w sensorze w carismie jest kuleczka, ktora przy uderzeniu wylamuje plastik i zwiera obwod w sensorze przez co airbagi strzelaja - wiec nie wiem co chcesz usuwac z pamieci procesora, w carismie nie ma zadnych czujnikow do poduszek w podluznicach czy gdziestam jest tylko sensor miedzy fotelami |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
lysy106 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-03-2007, 19:48
|
|
|
Witam!
gdybys chciał mam poduszki do carismy-kupiłem z demobilu po suuper cenie!!Zderzak przedni, grilla sportowego.Wszystko oddam za grosze bo mi miejsce zajmuje w garażu.
Wszystkie części w 100% sprawne!
Co do wymiany poduszek-wszystko jest banalnie proste-trzeba tylko trochę cierpliwości i gościa z komputerem!
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
emilio79 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-03-2007, 19:51
|
|
|
powiem że w moim sensorze nic takiego nie ma i nie wiem ale po wykasowaniu błędu z pamięci sensora wszystko jest oki najpierw pokazywal bład poduszka przednia strona kierowcy wyzwolona i nie można było tego skasować a teraz po montażu wszystko jest oki.(z ciekawości rozebralem kilka sterownikow poduszek audi,vw,opel,peugeot) i żadnej KULKI nich nie było.Z reszta taki system byłby raczej zawodny??? |
|
|
|
 |
lysy106 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-03-2007, 19:53
|
|
|
Oooo soczysty ty jesteś odemnie z miasta! zrobia Ci to nawet w naszej małej Lubelskiej dziurce. Masz tu na mnie namiar i dzwoń! Mechanik jest-ostatni pożądny w CHEŁMIE!
0-668-848-397 |
|
|
|
 |
|