|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[MSS DID] Silnik gaśnie. czujnik temperatury? przepustnica? |
Autor |
Wiadomość |
Djdd
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 1,9 DI-D
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-04-2013, 10:41 [MSS DID] Silnik gaśnie. czujnik temperatury? przepustnica?
|
|
|
Witam.
Od ok miesiąca mój miś 1.9 did ma problemy, a co za tym idzie ja także.
Objawy są następujące:
Po przejechaniu jakiś 4 km zapalają się na ok.2 sek. dwie kontrolki (check engine oraz przegrzanie silnika) i silnik gaśnie. Trzeba odczekać jakieś 30 sek. po czym odpala bez problemu lecz po przejechaniu kilkuset metrów problem się powtarza. Nadmienić muszę, że dzieje się to zawsze przy obrotach powyżej 2000, w przypadku gdy nie przekraczam tego magicznego progu auto nie gaśnie i mogę przejechać choćby 50km. Dodatkowo od kilku dni jest odczuwalny spadek mocy w przedziale 1300-1800 obrotów jakby się samochód zastanawiał "o co chodzi z tym wciskaniem gazu??" i dopiero po chwili zaczyna przyśpieszać.
Ma może ktoś pomysł co do przyczyn takiego zachowania??? |
Ostatnio zmieniony przez Djdd 19-04-2013, 10:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 16-04-2013, 11:41
|
|
|
Pewnie bez MUT-a się nie obejdzie
Trzeba by się podłączyć MUT-em lub jakimś innym programem do diagnostyki i odczytać kod błędu, który się zapisał. Inaczej to macanie w ciemno |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Djdd
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 1,9 DI-D
|
Wysłany: 21-04-2013, 09:19
|
|
|
Wymieniłem czujnik temperatury i auto jednak nie przestało gasnąć , po podpięciu kompa wyrzuciło błąd obwodu przepływomierza - czyli do wymiany i będzie po problemach.
[ Dodano: 04-05-2013, 08:06 ]
Jak się jednak okazało, przepływomierz był w porządku, a po założeniu sprawnego auto nadal gasło na obrotach powyżej 2000.
Ponownie pojechałem na szczytanie błędów zarejestrowanych w kompie po dwukrotnym zgaśnięciu i o dziwo żadnych nie było, a mechanik zasugerował, że to nie elektronika lecz winny może być brudny smok w zbiorniku. Jak się okazało na pierwszej siatce filtracyjnej było naprawdę dużo mazi wytrąconej z paliwa, którą ładnie dało się oczyścić.
Przejechałem testowe 100 km nie żałując gazu i jak na razie jest dobrze
[ Dodano: 14-05-2013, 18:03 ]
Jednak po kolejnych 100km problem się ponowił
po podpięciu kompa pokazało błąd nr 38 ECU FAILL - z czym to się ję??? wie może ktoś??? |
|
|
|
 |
|
|