Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
23-04-2007, 01:23
[C52A 1.5] Problem z trzecim biegiem
Autor Wiadomość
Herman
[Usunięty]

Wysłany: 22-09-2005, 12:57   [C52A 1.5] Problem z trzecim biegiem

Witam...
Od niedawna zauważyłem w swoim autku niepokojące zjawisko...mianowice po wrzuceniu trójki cos zaczyna mi głośno grzechotać pod lewarkiem, cos jakby obcieranie, taki dziwny odgłos...zjawisko nasila sie gdy dodaje gazu, gdy jade bez gazu cichnie ale jest słyszalne...na czwórce jest podobnie tylko ogólnie ciszej...jedynka i dwójka bez zarzutu, piątka też z tym ze przy prędkosci około 110 coś zaczyna dziwnie buczeć...czy ktoś ma koncepcje co to może być?
Aha, zwróciłem uwage ze odkąd sie to zaczęło czwórka wchodzi mi z lekkim zgrzytem i takim "zaskokiem" jaki mozna niraz zaobserwowac jak sie sprzęgła nie dociśnie...
Pomózcie prosze bo chciałbym wiedziec co jest grane zanim do mechanika pojade...a boje se troche jezdzic teraz...:-(
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 23-04-2007, 01:23, w całości zmieniany 1 raz  

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 22-09-2005, 13:31   

A czy po wysprzęgleniu i wrzuceniu luzu zjewisko ustępuje?

Herman
[Usunięty]

Wysłany: 22-09-2005, 14:22   

nie, na luzie jest ok...

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 22-09-2005, 17:51   

Oby to nie były łożyska ani tryby w skrzyni biegów! Objawy baaardzo podobne! Ale może niech sie jeszcze szpecjalisci wypowiedzą...

Herman
[Usunięty]

Wysłany: 22-09-2005, 18:01   

Wypowiedzieli sie....:-( najprawdopodobniej łozysko albo rozkręcone wałki...remont nieopłacalny...
Szukam skrzyni biegów...
Czy ktoś wie może gdzie wokolicach Krakowa mozna takową kupić?

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 22-09-2005, 18:05   

Nie wiem, czy nieopłacalny. Koszty zakupu nowej (używanej) skrzyni biegów są zbliżone do kosztów wymiany łożysk. Przerobiłem to dokładnie na własnej skórze.

Edit:
Jeśli w rachubę wchodzi tylko jedno bądź 2 łożyska, naprawa będzie bardziej opłacalna. Ja wymieniałem cały komplet (8 szt.).
Ostatnio zmieniony przez gregorbu 22-09-2005, 18:16, w całości zmieniany 1 raz  

luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Wysłany: 22-09-2005, 18:11   

Tylko łożysk szukać najlepiej w sklepach z łożyskami po numerach katalogowych a nie w ASO itp. kupując łożyska pod nazwą "do skrzyni biegów do Colta" bo ceny tak bardzo się różnią że :shock:

Mitsumaniaki QR-Code:

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 22-09-2005, 18:16   

luk_szc napisał/a:
Tylko łożysk szukać najlepiej w sklepach z łożyskami po numerach katalogowych a nie w ASO itp. kupując łożyska pod nazwą "do skrzyni biegów do Colta" bo ceny tak bardzo się różnią że :shock:

Dokładnie! I unikać chińszczyzny! Śmiało można natomiast wybierać w łożyskach polskiej produkcji. Koszt 1 łożyska to kilka do 50 złotych, ale już za kilkanaście do 30 PLN można kupić produkt naprawdę dobrej jakości.

Herman
[Usunięty]

Wysłany: 22-09-2005, 20:11   

No zastanawiam sie bo mam do kupienia uzywaną skrzynie za 200 pln...

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 22-09-2005, 20:16   

Herman napisał/a:
No zastanawiam sie bo mam do kupienia uzywaną skrzynie za 200 pln...

Jakoś tanio... Kiedy ja się dowiadywałem o skrzynię - kosztowała 500-600 PLN. Ale skoro masz taką okazję i wiesz, że na pewno jest sprawna, to naprawdę rozsądne rozwiązanie. Z drugiej strony nigdy nie będziesz miał gwarancji, że w kolejnej łożyska się nie wysypią. Cóż - odwieczny dylemat: remontować obecne, czy kupować nowe (używane)...

Herman
[Usunięty]

Wysłany: 22-09-2005, 20:39   

Miałem tez oferte za 500pln...dzwoniłem do goscia pytałem w jakim sa stani powiedział ze sa ok, i ze ma ich klika...tylko ze musze pojechac po nia kawałek ale mysle ze sie opłaca...generalnie za 500 tez moge kupic chłam...zawsze jest ryzyko...no nic zobaczymy...

ROMEL 
Mitsumaniak
wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-09-2005, 07:54   

Ja proponowałbym rozebrać tą co masz... uszkodzoną - stwierdzić co sie sypło, i mniej wiecej oszacować koszt naprawy, jeżeli będzie on wysoki wtedy kupić drugą skrzynię z pewnych rąk, którą to, notabene także bym rozebrał aby sprawdzic jej stan....

Pozdro

CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ...

borecki
[Usunięty]

Wysłany: 23-09-2005, 10:16   

zgadzam sie, mialem podobnie u siebie. do wymiany byly 2 sypniete lozyska skrzyni. Wynioslo mnie to kolo 200 - 250zl. nie pamietam dokladnie.

Herman
[Usunięty]

Wysłany: 08-10-2005, 14:56   

Witam ponownie...
Sprawa załatwiona...stara skrzynia na złom, wymieniłem na uzywana...i...jakbym wsiadł nie do tego samochodu...:-) pracuje cichutko, tylko silnik mruczy, zadnych innych odgłosów...heh, najlepsze jest to ze uswiadomiłem sobie iz na tej "rozjechanej" skrzyni zrobiłem dobrych kilka setek kilometrów...
koszty? 200 pln skrzynia, 30pln wysyłka z legnicy, 250 montaz...
pozdrowionka

ROMEL 
Mitsumaniak
wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-10-2005, 08:46   

250PLN za wymiane skrzyni biegów :shock: :shock: :shock: ???

Gdzieś Ty to wymieniał w ASO? :wink:

Skrzynie w C50 można spokojnie nie śpiesząc sie wymienić w dwie godziny z fajką w zębach... hmmm.... a może ja się nie znam.... a może roboczo godzina w tym warsztacie kosztuje 125PLN.... (poprawione ze 175PLN po objechaniu przez ICH :twisted: )

Pozdro

CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ...
Ostatnio zmieniony przez ROMEL 09-10-2005, 08:59, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu