Gdzie ? i jaką kupić sonde lambda ? ? ? |
Autor |
Wiadomość |
Dan23
Nowy Forumowicz
Auto: MSS 1,8 2004
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 31-01-2012, 15:00 Gdzie ? i jaką kupić sonde lambda ? ? ?
|
|
|
Witam pięknie
od kilku dni kontrolka silnika nie gaśnie.
Po sprawdzeniu okazało się że to sonda lambda
mam pytanie gdzie można kupić nową sonde - dobrą sprawdzoną i za przyzwoite pieniądze ?
Zawracam Wam głowę z dwóch powodów:
1) w przyszłym tygodniu chciałem zabrać rodzinkę w góry - i trochę mało czasu żeby szukać informacji, sprawdzać ceny i sprzedających itd.
2) założyłem 2 miesiące temu LPG (może to było powowdem że sonda "padła" - ale miał juz 7 lat ?) i teraz mam dylemat czy kupić nową oryginalną czy za 1/3 tej ceny jakis uniwersalny zamiennik ??
czy ta oryginalna (i droga) nie bedzie zbyt czuła na LPG ??
Proszę o wskazanie sprawdzonego sprzedawcy części do MSS i informacje, pomoc w wyborze konkretnej sondy (mam nadzieje że to nie sprzeczne z regulaminem - ewentualnie prosze o info na priva).
Pozdrawiam
Daniel |
_________________ Mitsubishi Space Star 1,8 benzyna 2004' |
|
|
|
 |
chojny1989
Nowy Forumowicz 1,9 Di-D 102KM

Auto: Mitsubishi Space Star 04r.
|
Wysłany: 31-01-2012, 16:41
|
|
|
Dobra kwestia.
Ile przewodów ma Twoja sonda? |
_________________ "Prawnik: Proszę Pana, wierzę, że jest Pan uczciwym i szczerym człowiekiem...
Świadek: Dziękuję. Gdybym nie był pod przysięgą powiedziałbym o Panu to samo." |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 31-01-2012, 19:50
|
|
|
Na forum jak napisałem, że kupiłem uniwersalną Boscha, to mi powiedzieli, że trzeba było kupić denso albo używaną, ale oryginalną. Sondę możesz kupić u kolegi Japaneze z forum albo np. jak masz kartę klubu mitsumaniaki to w inter-cars ze zniżką, ewentualnie jak już będziesz znał konkretny model i symbol to gdziekolwiek znajdziesz najtaniej |
_________________ Si vis pacem, para bellum. |
|
|
|
 |
futrzany
Forumowicz Futrzany
Auto: Space Star DID
Pomógł: 19 razy Dołączył: 22 Kwi 2007 Posty: 185 Skąd: Radzymin
|
Wysłany: 31-01-2012, 20:10
|
|
|
4-przewody |
|
 |
Dan23
Nowy Forumowicz
Auto: MSS 1,8 2004
|
Wysłany: 31-01-2012, 20:17
|
|
|
Dziekuje za szybką odpowiedz
mam 4 przewodową (czarny, biały, czarny i niebieski ? - teraz po ciemku już nie sprawdze..)
jutro w świetle dnia sprawdzę i spróbuj odpisać nr.
można z taka uszkodzona sondą lambda w ogóle jeździć ?? |
_________________ Mitsubishi Space Star 1,8 benzyna 2004' |
|
|
|
 |
chojny1989
Nowy Forumowicz 1,9 Di-D 102KM

Auto: Mitsubishi Space Star 04r.
|
Wysłany: 01-02-2012, 17:41
|
|
|
Sonda lambda daje informację do komputera pokładowego na temat spalin. A komputer na podstawie informacji z sondy dostosowuje mieszankę paliwową (bogatszą lub uboższą) jeśli sonda jest uszkodzona to np Twój Miś będzie palił jak duży smok
Tak jak wyżej - proponuję denso uniwersalną lub NGK. Ale najlepiej rzecz jasna kupić oryginał. |
_________________ "Prawnik: Proszę Pana, wierzę, że jest Pan uczciwym i szczerym człowiekiem...
Świadek: Dziękuję. Gdybym nie był pod przysięgą powiedziałbym o Panu to samo." |
|
|
|
 |
mateuszvs
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star '00 1.8 GDI
|
Wysłany: 07-02-2012, 19:02
|
|
|
przepraszam że trochę nie w temacie ale mógłbyś napisać jak twój silnik pracuje na lpg, jakie masz spalanie i ogólnie odczucia z jazdy? z góry dziękuję |
|
|
|
 |
Sianko333
Forumowicz Andyandy
Auto: Space Star 1,3
|
Wysłany: 17-04-2013, 19:40
|
|
|
chojny1989, Kupiłem sondę lambda Denso 0113 i oczywiście opis z serwisowy nie pasuje. Sonda posiada dwa przewody czarne, jeden biały i niebieski. Jak mam podłączyć! Czy czarne to grzałka, a niebieski to sygnałowy. Czekam z sondą w rekach na odpowiedź bo pali jak smok. Jak zresetuje przez wyłączenie akumulatora, to to po osiągnięciu odpowiedniej temperatury zapala się błąd silnika i pali 10 /100 km. |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 17-04-2013, 21:45
|
|
|
Sianko333 napisał/a: | chojny1989, Kupiłem sondę lambda Denso 0113 i oczywiście opis z serwisowy nie pasuje. Sonda posiada dwa przewody czarne, jeden biały i niebieski. Jak mam podłączyć! Czy czarne to grzałka, a niebieski to sygnałowy. Czekam z sondą w rekach na odpowiedź bo pali jak smok. Jak zresetuje przez wyłączenie akumulatora, to to po osiągnięciu odpowiedniej temperatury zapala się błąd silnika i pali 10 /100 km. |
Jak już zamontujesz tą sondę i pojeździsz z miesiąc to daj znać czy było warto kupować 0113 zamiast 0313. (tzn. czy działa czy błąd powrócił tak jak w moim przy użyciu uniwersalnej sondy boscha). |
_________________ Si vis pacem, para bellum. |
|
|
|
 |
Sianko333
Forumowicz Andyandy
Auto: Space Star 1,3
|
Wysłany: 27-04-2013, 12:09
|
|
|
RaVciO, jak na razie kilka dni ostro staram się wywołać błąd silnika i nic, zużycie paliwa - miasto, waha się od 5,7 do 8 litrów. W trasie około 5 litrów. Przy spokojnej jeździe spada do 4,2 a nawet 3,2 jak mam wiatr z tyłu i jest odpowiedni teren. Dźwięk i praca silnika zdecydowanie się zmieniła. Jednak należy dbać o filtr powietrza i przepływomierz. Należy zaopatrzyć się w czystą benzynę w sprayu i przemyć, usunąć zabrudzenia przepustnicy i przepływomierza.
Ponieważ poprzedni właściciel przerabiał instalacje do sondy usunąłem wszystkie przeróbki i okazało się, że kolory pasują do kolorów przewodów sondy 0113. Zrobiłem nową instalację zgodnie z kolorami i wszystko super działa. Dziwne jest jeszcze, że stojąc komp. pokładowy pokazuje większe spalanie niż jadę. Przy spokojnej jeździe 90 km po kilku minutach mam wskazania 4,6 litra, ale to już chyba temu wskaźnikowi nie można ufać. W przyszłym tygodniu zmienię świece na irydowe firmy Denso. - Jak wstawić fotki ???
Ps. Poprzednia sonda miała nr K4.&N i po resecie jak silnik uzyskał odpowiednią temperaturę zapalał się błąd silnika. |
|
|
|
 |
|