|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Hubeeert 04-05-2008, 01:44 |
[MSS ALL] [SILNIK] Falujące obroty |
Autor |
Wiadomość |
MarFi [Usunięty]
|
Wysłany: 31-07-2007, 19:34 [MSS ALL] [SILNIK] Falujące obroty
|
|
|
Witam!
Zauważyłem że czasami po odpaleniu silnika falują mi obroty tak pomiędzy 500 a 800 obrotów jest to widoczne na obrotomierzu i słyszalne uchem... ogólnie czasami sie też tak dzieje jak przejadę kawałek i po prostu stanę na luzie... nie ma różnicy czy silnik jest zimny czy rozgrzany, chodzi mi oczywiście o jednostkę 1,9 DI-D z 2001 roku. Macie może jakieś pomysły co to może być???
Pozdrawiam
MarFi |
Ostatnio zmieniony przez cns80 18-02-2009, 14:52, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
gregor7 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-08-2007, 11:14
|
|
|
Myślę, że warto zrestartować komputer.
Na zimnym silniku odłącz klemę (+) na 15 min. Potem odpal auto (bez żadnego obciążenia elektrycznego) i niech pracuje na wolnych obrotach 15-20 min (chyba, że wcześniej włączy się wentylator).
Jest szansa, że pomoże.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Mar 2005 Posty: 999 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 01-08-2007, 12:33
|
|
|
Jak powyższe nie pomoże, przeczyść przepustnicę... jest coś takiego w DID? |
_________________ EA5W 2.5 V6 - - już nie pali Oto jego historia
MSS 1,6 Family - ukatrupiony przez kobitkę z podporządkowanej...
CX3A(red) - wjechali mu w tył i wrzucili do rowu...
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉 |
|
|
|
 |
kartuz [Usunięty]
|
Wysłany: 11-08-2007, 14:03
|
|
|
u mnie też obroty falują, nawet do momentu aż ledwo silnik "kręci" a silnik pracuje taj jakby wyłączony był jeden gar...jak sprawdzić co się dzieje?
wersji jest kilka, od wymiany filtra powietrza, przez wymianę przewodów wysokiego napięcia i świec, poprzez zanieczyszczony bak paliwa aż po przepustnicę
jak zdiagnozować usterkę??!! |
|
|
|
 |
radgol [Usunięty]
|
Wysłany: 13-08-2007, 21:06
|
|
|
Ja mam problemy z obrotami na gazie, robiłem już czyszczenie przepustnicy, wymieniałem filtr powietrza, ustawiałem obroty, wymieniłem też reduktor od LPG i dalej na jałowym i LPG obroty potrafią spadać od 200 albo i niżej na benzynie za to obroty jak złoto. |
|
|
|
 |
cakp
Mitsumaniak
Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Sie 2012 Posty: 347 Skąd: Mazury
|
Wysłany: 05-05-2013, 22:59
|
|
|
Postanowiłem zapytać w tym wątku choć nie wiem czy dobrze gdyż nie potrafię zdiagnozować usterki.
Od zakupu auta , dokładnie od roku falują obroty przy włączaniu świateł i klimatyzacji, czyli obciążeniu "amperami" auta. Nie znam się czy to regulator napięcia?. Dokładnie opiszę poniżej:
Uruchamiam silnik- włączam swiatła ,światła lekko przygasają obroty nagle wzrastają i swiatła świecą już normalnie. Włączam dodatkowo lampki w podsufitce, obroty auta wzrastają po chwili się normują. Włączam mu dodatkowo radio i klimę znowu obroty wzrastają a światła przygasają a za chwile już się normuje.
Jednak najgorsze jest to że jadę w korku z włączoną klimatyzacją na 1 biegu bez dodawania gazu, po prostu auto się toczy. Sprężarka się załącza auto skacze jak królik wrażenie że zaraz zgaśnie, muszę dodać gazu by płynnie jechać. Jeśli sprężarka się nie załączy auto jedzie płynnie.
Mam wrażenie ze jakies wartości napięcia są za niskiie, światła nie powinny przygasać przy włączeniu się spręzarki klimy czy radia. Gdzie mam szukać co jest tego przyczyną. |
|
|
|
 |
kisian
Mitsumaniak kisian 00537
Auto: MSS 1.6 2003
Pomógł: 15 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 546 Skąd: Wola Dębińska
|
Wysłany: 06-05-2013, 18:02
|
|
|
Przygasające światła po załączeniu klimy to norma w tym autku. Ja mam auto od nowości i nic mi to nie robi. |
|
|
|
 |
|
|