Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zapis skanowanego dokumentu w pliku tekstowym
Autor Wiadomość
pamar 
Mitsumaniak
Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-03-2016, 08:58   Zapis skanowanego dokumentu w pliku tekstowym

Kochani, nie wiem jak to się stało ale nie potrafię zapisać skanowanego listu w pliku tekstowym z zachowaniem ory niemieckich znaków :( Kiedyś nie miałem z tym problemu i za każdym razem mogłem kopiować tekst i wrzucać do translatora, teraz za chiny nie mogę sobie poradzić. Podpowiedzcie co robię nie tak, a może to kwestia skanera/programu skanującego?
http://www.mmdzieciom.pl/

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 12-03-2016, 15:37   

Trochę wypadłem z obiegu więc moje podpowiedzi może nie będą do końca trafne. Ale....
Wydaje mi się, że musiałbyś mieć w programie skanującym moduł OCR żeby program rozpoznał wszystkie znaki. Masz?
Jeśli nie masz to może zapisz plik w jakimś innym formacie (PDF) i później skorzystaj z jakichś dostępnych programów zamieniających PDF np. na DOC. Swego czasu z takiego rozwiązania korzystaliśmy i raz lepiej, raz gorzej ale jakoś to działało.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

pamar 
Mitsumaniak
Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 18-03-2016, 16:12   

Jacku, program rozpoznaje znaki, nie zmienia się nic na podglądzie skanu. Dopiero przy zapisywaniu w sformatowanym RTF, czcionki zastąpione są różnymi innymi, zbliżonymi znakami (np zamiast ü jest u lub ii) kombinowałem na wiele sposobów i nic z tego :( Myślę, że najnormalniej należało by zainstalować jakiś dodatkowy układu klawiatury w systemie - tylko dla czego kiedyś nie miałem z tym... aaa, już wiem, zawsze skanowałem w domu i możliwe, że tam mam coś co powoduje zapis z niemieckimi znakami, bo mam zainstalowany Deutsch Translator. Tak czy siak, poradziłem sobie wpisując niemieckie litery, przy pomocy znalezionych w sieci kodów :)

Może się komuś przyda:

Wciskamy lewy Alt.
Trzymamy go i wpisujemy odpowiedni kod z poniższej listy:
132 -> ä
142 -> Ä
148 -> ö
153 -> Ö
129 -> ü
154 -> Ü
225 -> ß

Puszczamy Alt.
Fertig! :)