Zimówki vs całoroczne na śniegi |
Autor |
Wiadomość |
boogin
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2011, 2.4 benz. CVT
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-05-2013, 17:46 Zimówki vs całoroczne na śniegi
|
|
|
Witam
Odrazu informuje i zarazem przepraszam iż sprawa nie dotyczy Mitsu tylko Punto Punto jest moim drugim samochodem a na poniższe pytanie wysłane na kilkanaście forów nie dostałem żadnej odp. więc postanowiłem zapytać tu - nigdy mnie nie zawiedliście jeśli chodzi o pytania o mojego Outka.
Planuje zmiane opon w Punto ale chce zakupic tylko jeden komplet na caly rok.
Gdybym mieszkal w Szczecinie to bez zastanowienia zakupilbym caloroczne ale w moim Lublinie zimy sa dosc srogie i sniezne wiec zastanawiam sie czy zakup zimowek i katowanie ich caly sezon nie bedzie lepszym wyjsciem.
Auto ma bardzo male przebiegi roczne rzedu 1 tys, wszystko w miescie - wiec wydaje mi sie ze zimowki nie dostana za bardzo w kosc w sezonie letnim.
Co o tym sadzicie?? Lepsze całoroczne czy zimówki ??
Pozdro |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 11092 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
gms
Forumowicz
Auto: Galant 4G63
|
Wysłany: 20-05-2013, 18:59
|
|
|
Jak śmigasz tylko po mieście to polecałbym Dębice Navigator 2. Sam jestem posiadaczem takich opon w Astrze F. Tylko że latałem głównie trasy i spisywały się zadowalająco dobrze.
Jakbyś się zdecydował to sprzedaje kpl takich opon, bo astrę sprzedaję a do Galanta nie wejdą. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24295 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 21-05-2013, 07:36
|
|
|
boogin napisał/a: | Auto ma bardzo male przebiegi roczne rzedu 1 tys | nie gniewaj się, że nie na temat, ale przy takich przebiegach to taniej i korzystniej jest zadzwonić po taksówkę - nie płacisz OC, przeglądów itd. itp. |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 21-05-2013, 12:03
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | boogin napisał/a: | Auto ma bardzo male przebiegi roczne rzedu 1 tys | nie gniewaj się, że nie na temat, ale przy takich przebiegach to taniej i korzystniej jest zadzwonić po taksówkę - nie płacisz OC, przeglądów itd. itp. | W całości popieram. Jak jeszcze doliczysz utratę wartości auta i koszty serwisu (bo jak stoi to szybciej się psuje niż jak jeździ) to naprawdę lepsza taksówka albo jeśli to są dłuższe ale jednorazowe wypady to samochód z wypożyczalni. |
|
 |
zeeb
Mitsumaniak :)

Auto: Pajero III 3.2 DID A/T
Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Wrz 2012 Posty: 192 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 21-05-2013, 12:51
|
|
|
Dokładnie tak jak piszą koledzy, taniej wyjdą taksówki. Średni koszt kilometra taxi 2 zł... |
|
|
|
 |
Kamil_Ziomek
Mitsumaniak
Auto: EA2A 1998
Pomógł: 8 razy Dołączył: 20 Lip 2010 Posty: 648 Skąd: Żyraków
|
Wysłany: 21-05-2013, 13:56
|
|
|
Wróćmy do tematu. Lepiej jest kupić opony letnie tylko przy wyborze zwrócić uwagę na ilość nacięć na oponie. Ja jedna zimę przejeździłem na letnich oponach i nie były wcale dużo gorsze od nowych zimowych. Chociaż używane zimowe z felgami na przód będą tanie do punta |
_________________ Nie sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika.
 |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 21-05-2013, 14:10
|
|
|
Kamil_Ziomek napisał/a: | Ja jedna zimę przejeździłem na letnich oponach i nie były wcale dużo gorsze od nowych zimowych. | Jeśli mówisz o jakiś tajwańskich wynalazkach po 100 zł za sztukę to zapewne masz rację
Jeśli rozmawiamy o przyzwoitych oponach jakiejś rozsądnej klasy budżetowej to niestety ale ciężko Ci będzie podważyć wyniki wielu testów i prawa fizyki |
|
 |
gms
Forumowicz
|
Wysłany: 21-05-2013, 17:24
|
|
|
Kamil_Ziomek, nie zgodzę się że wystarczą same letnie. Znaczy się starczą pod względem jazdy, ale ja patrzę też z innej strony. Opona po 2-óch max 3-ech zimach będzie do wyrzucenia mimo że bieżnika może być 4-7 mm.
Sam byłem zdziwiony i sceptycznie podchodziłem do tego że opona letnia poniżej 7*C (czy ilu tam) traci swoje właściwości, i coś w tym jest. Może i da się jechać ale później opona do wywalenia. Mówię to na swoim przykładzie. Opony mają 5-6 mm bieżnika ale są tak popękane w jego rowkach że strach jeździć. Nie wiem może przejechałyby jeszcze sporo km ale po co ryzykować, tym bardziej że głównie latam trasy. |
|
|
|
 |
boogin
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2011, 2.4 benz. CVT
|
Wysłany: 23-05-2013, 16:29
|
|
|
Ok. Dzieki za wypowiedzi.
A powiedzcie jeszcze jedna rzecz. W instrukcji do auta mam podane zalecane rozmiary opon zimowych i letnich ale nie ma calorocznych.
Przy wyborze calorocznych jaki rozmiar powinienem wziąć: letni, zimowy czy cos pomiedzy ?? |
|
|
|
 |
gms
Forumowicz
|
Wysłany: 23-05-2013, 18:25
|
|
|
Wziąłbym zimowy. Jak będą nieodśnieżone ulice zimą to opona łatwiej wgryzie się aż do asfaltu.
Chociaż pierwszy raz spotykam się z innym rozmiarem na zimę i na lato. |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 24-05-2013, 07:48
|
|
|
gms napisał/a: | Chociaż pierwszy raz spotykam się z innym rozmiarem na zimę i na lato. | A w instrukcji od Gala nie masz ? W MSS nawet rozmiar dopuszczalnej felgi jest inny. To samo w Carismie i w obu Oplach. Generalnie zalecane jest żeby opony zimowe były węższe niż letnie. Jakoś nie wyobrażam sobie jazdy po śniegu na walcach 235 |
|
 |
Mirek1275
Forumowicz Mirek1275

Auto: PajeroII Long 2.8SS Kitaro'96
Pomógł: 2 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Posty: 142 Skąd: Świdwin
|
Wysłany: 24-05-2013, 17:51 Re: Zimówki vs całoroczne na śniegi
|
|
|
boogin napisał/a: | Witam
Odrazu informuje i zarazem przepraszam iż sprawa nie dotyczy Mitsu tylko Punto Punto jest moim drugim samochodem a na poniższe pytanie wysłane na kilkanaście forów nie dostałem żadnej odp. więc postanowiłem zapytać tu - nigdy mnie nie zawiedliście jeśli chodzi o pytania o mojego Outka.
Planuje zmiane opon w Punto ale chce zakupic tylko jeden komplet na caly rok.
Gdybym mieszkal w Szczecinie to bez zastanowienia zakupilbym caloroczne ale w moim .....
Pozdro |
Bierz zdecydowanie jakieś nowe zimówki ze średniej półki, np. Uniroyale.
Nawet gdybyś w upał przejeżdżał rocznie te 1000km to i tak wyrzucisz zimówki nie zużyte a ze starości.
W swoim życiu z dwa lub trzy sezony jeździłem w lato na zimówkach i nie jest to jakiś hard core. |
_________________ Jest dobrze |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 24-05-2013, 19:53
|
|
|
O czym Wy tutaj piszecie? A czemu nie możesz po prostu kupić jakiś wielosezonowych? Przecież to właśnie opony dla Ciebie czemu radzicie pchać się w opony, które specjalnie są dobre tylko latem lub tylko zimą?
Jakie masz opony w tym Punto 185/55/R15? No to kup te: http://www.netcar.pl/opon...563767,szi.html
Mają dobre oponie jako wielosezonowe. Poczytaj komentarze. To są właśnie zimówki, które przetrwają lato nazywają się wielosezonowe.
Kupienie zimówek moim zdaniem będzie problemem. Ponieważ jak pojeździsz na nich latem to się guma zdegraduje i następnej zimy będą dużo gorzej trzymały. |
|
|
|
 |
Mirek1275
Forumowicz Mirek1275

Auto: PajeroII Long 2.8SS Kitaro'96
Pomógł: 2 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Posty: 142 Skąd: Świdwin
|
Wysłany: 24-05-2013, 21:45
|
|
|
Przy przebiegu jednego tysiąca kilometrów na rok guma nie ulegnie tak szybko degradacji.
Gdyby nawet to i tak nawet kilkuletnie opony zimowe będą w zimę lepsze od kilkuletnich opon wielosezonowych.
To tylko Fiat Punto, które w mieście nie będzie osiągać dużych prędkości.
Wystarczą zdecydowanie opony kosztujące około 300 PLN za sztukę.
Mój typ to BRIDGESTONE Blizzak LM-30 lub UNIROYAL MS Plus 66 czyli
opony takie co doskonale radzą sobie na śniegu a za razem dobrze na mokrej nawierzchni. |
_________________ Jest dobrze |
|
|
|
 |
|