Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Mitsubishi Carisma 1.8 GDi 2000r
Autor Wiadomość
Major93 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-04-2013, 21:11   Mitsubishi Carisma 1.8 GDi 2000r

Marka: Mitsubishi
Model: Carisma
Silnik: 1.8 GDi
Nadwozie: 5-drzwiowy
Moc: 122KM 90KW
Produkcja: listopad 2000r
Przebieg: w dniu zakupu 173tys.
Kolor: Szlachetny srebrny = D
Wersja: Dynamics

Wyposażenie:
4x El. Szyby
4x Air Bag
Czujniki parkowania
Wspomaganie Kierownicy
Przystojny Właściciel
Podłokietnik
Centralny zamek z pilota
Elektryczne i podgrzewane lusterka
Klimatyzacja
Regulacja swiateł
Instalacja do halogenów, ale ich samych brak puki co :(
Tłumik 2 rurka - Remus
Spoiler + Dokładki boki + tył (Sam już nie wiem czy seria czy nie, ale napisze bo mnie jarają ostro)

Zacznę może takim wstępem. Szukałem samochodu do 3000zł chciałem się początkowo z colta przesiąść do jakiegoś golfa, albo tico w LPG lub w ostateczności jakiegoś zadbanego civitas z bogatym wyposażeniem, ale dziadek widział ze zbieram na auto, to postanowił mi się dołożyć. I wyszło w końcowej fazie z tego jakieś 13000zł, w tym momencie zaczęły się problemy. Nie ma co wybrać za taką kasę.. Oczywiście priorytetem był rocznik i gaz.. później z gazu zrezygnowałem i wpadła mi w oko moja carinka <3 Nie wspominając ile samochodów zdążyłem przeglądnąć.. ile komisów zwiedzić, ilu ludzi obdzwonić..

Okazało się ze Carinka czekała w moim mieście na mnie, nie trzeba było jeździć po całym śląsku, ale to nie moja wina ze właściciel mogli dopiero po południu się wyrwać z pracy.. :)

Pierwsza przejażdżka tym autem była prosto do stacji diagnostycznej, już nie chciałem z niej wysiadać..

Carinke kupiłem w marcu 2013r. Były właściciel chciał cos koło 10tyś, ale spotkaliśmy się koło siedmiu. Do samochodu dostałem kompletny rozrząd, paski, filtry i złamaną drapaczkę do szyb.

Stan samochodu oceniam na bardzo dobry. Przednia szyba już wymieniona była, plastiki pod maską troszkę widać ze reperowane domowym sposobem, czyli klej i trytytki.. Jakiegoś strzała to autko dostało ale nie było to nic poważnego, w sumie auta 12 letnie to już tak mają..

Silnik pracuje ładnie, poci się trochę z uszczelki pod pokrywą zaworów, i gdzieś jest minimalny ubytek płynu chłodzącego. Jeszcze się tym nie zdążyłem zaopiekować, bo miałem parę innych spraw do załatwienia..

Klimatyzacja była do nabicia, ale liczyłem się z ryzykiem ze może być nie sprawna, dlatego z ceny udało się zejść dość zadowalająco. Na szczęście nabiłem ją za darmo, u siebie na warsztacie.

Jeśli chodzi o przygody z tym autkiem to w skrócie opisze.. Pękła mi wycieraczka.. no to mowie żeby nie kupować w tesco badziewia, to poczekam do jutra i z hurtowni zamówię sobie jakiegoś bosha, wiec postanowiłem postawić wycieraczkę pionowo i tak jeździłem.. Nie miała prawa paść od pędu powietrza, ani innych warunków atmosferycznych. Po prostu trafiłem na uprzejmą osobę która klapnęła mi wycieraczkę robiąc pająka na szybie.. Z racji tego ze władze w Chorzowie są dość uparte, postanowiłem ją niezwłocznie wymienić..

Przesiadłem się z Colta Ca0 1.3 75km w tym samym kolorku, dlaczego Cari? Bo 5 drzwi, bo Japonia, (chociaż mój egzemplarz akurat z NL) bo wygodna, bo Hondy się wstydzę do dziś :P a o hiundaiu już nie wspomnę. (Nikogo nie obrażając)

Co zrobione, i co w planach?
Wymiana przedniej szyby -320zł z robocizną
Wymiana wycieraczek przednich -12zł + 16zł
Wymiana gum wahacza przód -54zł za 2 sztuki
wymiana sprężyn przód -320zł za sztuki
łączniki stabilizatora przód -chyba 30zł sztuka, teraz nie mam pewności
rozrząd będzie zrobiony lada dzień, jak tylko czas pozwoli, robocizna oczywiście free bo sam się tego będę podejmował.. Może z czyjąś pomocą.
Olej, filtry wymiennie do 30 dni
Pasek pompy wspomagania – Wymieniony

Światła dzienne, do zamontowania tylko chciałbym to zrobić z kimś kto już ma w tym doświadczenie, bo chce postawić na estetykę, aby było równo, przepisowo, i kabelki pochowane.

Do wczoraj drzwi od strony kierowcy nie chciały mi się otwierać, w sensie, że od wewnątrz, ale rozebrałem podregulowałem plastik, linkę, i hula. Przy okazji napotkałem się na dość ciekawą niespodziankę.. na głośniku ktoś zrobił szmacianą membranę, zdjęcie będzie niżej w temacie

Tak samo wczoraj chwilowo usunąłem problem tarcia prawego przedniego koła o popękane plastikowe nadkole, które musze kupić i wymienić..

W planach też przyciemnienie szyb, folią 100% ale już nie samemu, najtańszą folią, tylko oddam do profesjonalistów.

Jeszcze żebym nie zapomniał.. Większość z was jest na pewno przeciwnikami choinek, ja niestety jeszcze nie wyrosłem z tego i krytyka mi nic nie zrobi.. W colcie już to chciałem zrobić i nie zrobiłem.. ale w Carince nie odpuszczę.. mam zamiar najpóźniej do Kilku dni przed Summer Cars Party zrobić oświetlenie pseudo neon, czyli Led pod auto na guzik.. Zawsze mnie to kręciło, i kiedyś musze z tego wyrosnąć.. Tylko jeszcze nie teraz : P W środku na nogi już nie będę montował żadnego podświetlenia, chociaż bardzo ładnie to wyglądało w colcie.. no ale co za dużo to nie zdrowo..

Koła.. Teraz stoi na ohydnych zimowkach, z tyłu są dwa w tragicznym stanie kołpaki które najpóźniej w dzień spotu wyeksmituje. Mam zamiar kupić jakieś ładne używane Alu 15" chyba ze okazja się trafi to 17" no i na to założę nowe oponki.. Prawdopodobnie jakieś Dębice.. ale to trochę czasu i kaski trzeba, bo 5 maja musze myśleć o ubezpieczeniu.

i to praktycznie tyle z tego co było trzeba zrobić, i co zrobiłem do tej pory.. Chyba ze cos mi się przypomni jeszcze to dopisywał będę systematycznie. Przy tym autku to będę robił więcej fotek, mam nadzieje.

Jeśli chodzi o karoserie, jest jedna rysa od strony kierowcy, ktoś przejechał kluczem bo kolor musiał mu się podobać. Rdza? hmm Jest mały pęcherzyk od strony pasażera przy łączeniu nadkola z tylnym zderzakiem, no i mały wy pryszcz na progu od strony kierowcy, i parę tam jeszcze takich myślę ze nieszkodliwych puki co.. sądzę ze jak na 12 letnie auto, nie ma się czym martwic

Tylna klapa bagażnika z jednej strony jest ciut niżej w stosunku do lampy druga ciut wyżej, tak jak by tez była jakaś niewielka torpeda w pupę, i ktoś źle wyprostował tyłeczek mojej cari, ale nie rzuca się to aż tak w oczy, i nie przeszkadza w jeżdżeniu. A co najważniejsze, nie odbiera przyjemności z jazdy :)

Jeśli są jakieś pytania to chętnie uzupełnię swój temat, i jak już wspomniałem wcześniej, myślę ze zostanę tutaj ugoszczony po raz drugi na tym forum.

Pozdrawiam Major.

Teraz czas na zdjęcia ;)
Zdjęć troche dużo ale myslę, że bedzie sie miło oglądało..
Zapraszam do komentowania, i zadawania pytań.

i Dwie fotki z naprawy zamka :)

romek2 
Mitsumaniak

Auto: carisma 1.9td
Wysłany: 18-04-2013, 22:43   

Gratulacje zakupu i powodzenia w dalszym upiększaniu miska :)

marcinek975 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 18-04-2013, 22:44   

Kolega z okolic :D No autko bardzo ładnie się prezentuje, może i ja w końcu znajdę trochę czasu by pochwalić się swoja Cari :) Zadowolenia z autka i bezawaryjności życzę :)

xluki 
Mitsumaniak

Auto: Mercedes SLK
Wysłany: 18-04-2013, 22:47   

Major93, przydałoby się ten przód przywrócić do oryginału bo troszkę razi w oczy (brakuje ori zderzaka z dokładką, lampki srebrne) :P

Aluski 17' podesłałem Ci w innym Twoim temacie.

Bezawaryjności i uciechy z Carismy :D
Była: Honda Civic VIII 2.2 i-CTDI
Była: Honda Civic IV 1.6 16v
Jest: Mercedes-Benz SŁK 2.3 Kompressor

Major93 
Forumowicz

Wysłany: 18-04-2013, 22:53   

xluki napisał/a:
Major93, przydałoby się ten przód przywrócić do oryginału bo troszkę razi w oczy (brakuje ori zderzaka z dokładką, lampki srebrne) :P

Aluski 17' podesłałem Ci w innym Twoim temacie.

Bezawaryjności i uciechy z Carismy :D

Wiem wiem kolego, aluski widziałem, tylko obawiam sie ze finansowo bedą musialy troche poczekac, i zderzak to byl wymieniony, pewnie koles nie mogl z dokladką znalesc.. Są tacy co krytykują dokladki z boku i z tyłu, ale mi sie podobają.. jesli bedzie gotóweczka to bedzie komplet dokladek :) Zawsze o tym marzylem, do tego jeszcze podswietlenie pseudo neony i juz wgl bede w raju :P

xluki 
Mitsumaniak

Auto: Mercedes SLK
Wysłany: 18-04-2013, 23:02   

Major93, dokładki to kwestia gustu. Fakt jest taki, że Cari w tej wersji wyróżnia się na ulicy :D Mi osobiście jakoś nie podchodzą do gustu, no ale musi być jakaś różnorodność na ulicach :mrgreen:
Najważniejsze, że Tobie się podoba, bo o to właśnie chodzi 8)

DAj jakieś fotki wnętrza :twisted:
Była: Honda Civic VIII 2.2 i-CTDI
Była: Honda Civic IV 1.6 16v
Jest: Mercedes-Benz SŁK 2.3 Kompressor

Major93 
Forumowicz

Wysłany: 19-04-2013, 01:08   

fotki w srodku bedą jak go odkurze :P

romek2 
Mitsumaniak

Auto: carisma 1.9td
Wysłany: 19-04-2013, 19:01   

Witam do kompletu :) http://allegro.pl/carisma...3177930482.html

Major93 
Forumowicz

Wysłany: 19-04-2013, 19:59   

romek2 napisał/a:
Witam do kompletu :) http://allegro.pl/carisma...3177930482.html

oglądalem pare dni temu, no ale niestety w tym miesiacu finanse nie pozwolą.. jesli zostanie to sie moze skusze :) o ile bedzie za co :P chyba ze pozbieram 150 mitsumaniaków którzy podarują mi po 1zł jak na jakiejs aukcji charytatywnej :P

Major93 
Forumowicz

Wysłany: 23-04-2013, 11:18   

wiem wiem.. znowu truje wam.. ale musze miec pewnosc.. wiec.

Potrzebna pomoc. jako ze wciąz nie potrafie ogarnac problemu z doborem felg to musze was moi drodzy zapytac.

http://tablica.pl/oferta/...3cb1c8d8;r:6;s:

znalazlem cos takiego.. et 38, a na stronie internetowej pisze mi ze w carismie ET jest 44.. do tego otwór centrujacy jakos sie musi zgadzac itd.. sam juz nie wiem na co patrzec.. czy ktos kto sie zna, jest w stanie stwierdzic czy spasują? no i jak jeszcze mamy tu speca to jakie opony do nich potem kupic ? jaki rozmiar zeby nie tarło nawet jak bedzie auto w pełni załadowane?

m6riano 
Mitsumaniak
Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Wysłany: 23-04-2013, 23:53   

Jeśli seryjnie ET masz 44 a fele 38 to znaczy że 6mm felga ci będzie "odstawać" od seryjnej czyli w praktyce będzie nieco bardziej wysunięta na zewnątrz..ale to tylko 6mm więc bym sie nie przejmował, choć nie wiem jaką szerokość maja seryjne ale chyba 6.5cala?

Major93 
Forumowicz

Wysłany: 24-04-2013, 20:29   

m6riano napisał/a:
Jeśli seryjnie ET masz 44 a fele 38 to znaczy że 6mm felga ci będzie "odstawać" od seryjnej czyli w praktyce będzie nieco bardziej wysunięta na zewnątrz..ale to tylko 6mm więc bym sie nie przejmował, choć nie wiem jaką szerokość maja seryjne ale chyba 6.5cala?

szerokie na 6 seryjne 15stki

Major93 
Forumowicz

Wysłany: 26-05-2013, 07:23   

no i felgi juz są, troche pózno ale najwazniejsze ze są, teraz wystarczy je tylko dopiescic i bedzie cacy :) )

teraz jeszcze tylko oponki Dayton 195/50/15 i mysle ze bedzie cacy. Koszt 1 opony 170 zł, na pewno lepiej niz jakies dębice czy barumy za 150zeta, tandeta

Odpowiedz do tematu