|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Mitsubishi Carisma 1.8 GDi 2000r |
Autor |
Wiadomość |
Major93
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-04-2013, 21:11 Mitsubishi Carisma 1.8 GDi 2000r
|
|
|
Marka: Mitsubishi
Model: Carisma
Silnik: 1.8 GDi
Nadwozie: 5-drzwiowy
Moc: 122KM 90KW
Produkcja: listopad 2000r
Przebieg: w dniu zakupu 173tys.
Kolor: Szlachetny srebrny = D
Wersja: Dynamics
Wyposażenie:
4x El. Szyby
4x Air Bag
Czujniki parkowania
Wspomaganie Kierownicy
Przystojny Właściciel
Podłokietnik
Centralny zamek z pilota
Elektryczne i podgrzewane lusterka
Klimatyzacja
Regulacja swiateł
Instalacja do halogenów, ale ich samych brak puki co
Tłumik 2 rurka - Remus
Spoiler + Dokładki boki + tył (Sam już nie wiem czy seria czy nie, ale napisze bo mnie jarają ostro)
Zacznę może takim wstępem. Szukałem samochodu do 3000zł chciałem się początkowo z colta przesiąść do jakiegoś golfa, albo tico w LPG lub w ostateczności jakiegoś zadbanego civitas z bogatym wyposażeniem, ale dziadek widział ze zbieram na auto, to postanowił mi się dołożyć. I wyszło w końcowej fazie z tego jakieś 13000zł, w tym momencie zaczęły się problemy. Nie ma co wybrać za taką kasę.. Oczywiście priorytetem był rocznik i gaz.. później z gazu zrezygnowałem i wpadła mi w oko moja carinka <3 Nie wspominając ile samochodów zdążyłem przeglądnąć.. ile komisów zwiedzić, ilu ludzi obdzwonić..
Okazało się ze Carinka czekała w moim mieście na mnie, nie trzeba było jeździć po całym śląsku, ale to nie moja wina ze właściciel mogli dopiero po południu się wyrwać z pracy..
Pierwsza przejażdżka tym autem była prosto do stacji diagnostycznej, już nie chciałem z niej wysiadać..
Carinke kupiłem w marcu 2013r. Były właściciel chciał cos koło 10tyś, ale spotkaliśmy się koło siedmiu. Do samochodu dostałem kompletny rozrząd, paski, filtry i złamaną drapaczkę do szyb.
Stan samochodu oceniam na bardzo dobry. Przednia szyba już wymieniona była, plastiki pod maską troszkę widać ze reperowane domowym sposobem, czyli klej i trytytki.. Jakiegoś strzała to autko dostało ale nie było to nic poważnego, w sumie auta 12 letnie to już tak mają..
Silnik pracuje ładnie, poci się trochę z uszczelki pod pokrywą zaworów, i gdzieś jest minimalny ubytek płynu chłodzącego. Jeszcze się tym nie zdążyłem zaopiekować, bo miałem parę innych spraw do załatwienia..
Klimatyzacja była do nabicia, ale liczyłem się z ryzykiem ze może być nie sprawna, dlatego z ceny udało się zejść dość zadowalająco. Na szczęście nabiłem ją za darmo, u siebie na warsztacie.
Jeśli chodzi o przygody z tym autkiem to w skrócie opisze.. Pękła mi wycieraczka.. no to mowie żeby nie kupować w tesco badziewia, to poczekam do jutra i z hurtowni zamówię sobie jakiegoś bosha, wiec postanowiłem postawić wycieraczkę pionowo i tak jeździłem.. Nie miała prawa paść od pędu powietrza, ani innych warunków atmosferycznych. Po prostu trafiłem na uprzejmą osobę która klapnęła mi wycieraczkę robiąc pająka na szybie.. Z racji tego ze władze w Chorzowie są dość uparte, postanowiłem ją niezwłocznie wymienić..
Przesiadłem się z Colta Ca0 1.3 75km w tym samym kolorku, dlaczego Cari? Bo 5 drzwi, bo Japonia, (chociaż mój egzemplarz akurat z NL) bo wygodna, bo Hondy się wstydzę do dziś a o hiundaiu już nie wspomnę. (Nikogo nie obrażając)
Co zrobione, i co w planach?
Wymiana przedniej szyby -320zł z robocizną
Wymiana wycieraczek przednich -12zł + 16zł
Wymiana gum wahacza przód -54zł za 2 sztuki
wymiana sprężyn przód -320zł za sztuki
łączniki stabilizatora przód -chyba 30zł sztuka, teraz nie mam pewności
rozrząd będzie zrobiony lada dzień, jak tylko czas pozwoli, robocizna oczywiście free bo sam się tego będę podejmował.. Może z czyjąś pomocą.
Olej, filtry wymiennie do 30 dni
Pasek pompy wspomagania – Wymieniony
Światła dzienne, do zamontowania tylko chciałbym to zrobić z kimś kto już ma w tym doświadczenie, bo chce postawić na estetykę, aby było równo, przepisowo, i kabelki pochowane.
Do wczoraj drzwi od strony kierowcy nie chciały mi się otwierać, w sensie, że od wewnątrz, ale rozebrałem podregulowałem plastik, linkę, i hula. Przy okazji napotkałem się na dość ciekawą niespodziankę.. na głośniku ktoś zrobił szmacianą membranę, zdjęcie będzie niżej w temacie
Tak samo wczoraj chwilowo usunąłem problem tarcia prawego przedniego koła o popękane plastikowe nadkole, które musze kupić i wymienić..
W planach też przyciemnienie szyb, folią 100% ale już nie samemu, najtańszą folią, tylko oddam do profesjonalistów.
Jeszcze żebym nie zapomniał.. Większość z was jest na pewno przeciwnikami choinek, ja niestety jeszcze nie wyrosłem z tego i krytyka mi nic nie zrobi.. W colcie już to chciałem zrobić i nie zrobiłem.. ale w Carince nie odpuszczę.. mam zamiar najpóźniej do Kilku dni przed Summer Cars Party zrobić oświetlenie pseudo neon, czyli Led pod auto na guzik.. Zawsze mnie to kręciło, i kiedyś musze z tego wyrosnąć.. Tylko jeszcze nie teraz : P W środku na nogi już nie będę montował żadnego podświetlenia, chociaż bardzo ładnie to wyglądało w colcie.. no ale co za dużo to nie zdrowo..
Koła.. Teraz stoi na ohydnych zimowkach, z tyłu są dwa w tragicznym stanie kołpaki które najpóźniej w dzień spotu wyeksmituje. Mam zamiar kupić jakieś ładne używane Alu 15" chyba ze okazja się trafi to 17" no i na to założę nowe oponki.. Prawdopodobnie jakieś Dębice.. ale to trochę czasu i kaski trzeba, bo 5 maja musze myśleć o ubezpieczeniu.
i to praktycznie tyle z tego co było trzeba zrobić, i co zrobiłem do tej pory.. Chyba ze cos mi się przypomni jeszcze to dopisywał będę systematycznie. Przy tym autku to będę robił więcej fotek, mam nadzieje.
Jeśli chodzi o karoserie, jest jedna rysa od strony kierowcy, ktoś przejechał kluczem bo kolor musiał mu się podobać. Rdza? hmm Jest mały pęcherzyk od strony pasażera przy łączeniu nadkola z tylnym zderzakiem, no i mały wy pryszcz na progu od strony kierowcy, i parę tam jeszcze takich myślę ze nieszkodliwych puki co.. sądzę ze jak na 12 letnie auto, nie ma się czym martwic
Tylna klapa bagażnika z jednej strony jest ciut niżej w stosunku do lampy druga ciut wyżej, tak jak by tez była jakaś niewielka torpeda w pupę, i ktoś źle wyprostował tyłeczek mojej cari, ale nie rzuca się to aż tak w oczy, i nie przeszkadza w jeżdżeniu. A co najważniejsze, nie odbiera przyjemności z jazdy
Jeśli są jakieś pytania to chętnie uzupełnię swój temat, i jak już wspomniałem wcześniej, myślę ze zostanę tutaj ugoszczony po raz drugi na tym forum.
Pozdrawiam Major.
Teraz czas na zdjęcia
Zdjęć troche dużo ale myslę, że bedzie sie miło oglądało..
Zapraszam do komentowania, i zadawania pytań.
i Dwie fotki z naprawy zamka
  |
|
|
|
 |
romek2
Mitsumaniak

Auto: carisma 1.9td
Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Kwi 2006 Posty: 38 Skąd: rzeszów
|
Wysłany: 18-04-2013, 22:43
|
|
|
Gratulacje zakupu i powodzenia w dalszym upiększaniu miska |
|
|
|
 |
marcinek975
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 18-04-2013, 22:44
|
|
|
Kolega z okolic No autko bardzo ładnie się prezentuje, może i ja w końcu znajdę trochę czasu by pochwalić się swoja Cari Zadowolenia z autka i bezawaryjności życzę |
_________________ Mitsubishi Carisma 1.8 GDI |
|
|
|
 |
xluki
Mitsumaniak

Auto: Mercedes SLK
Pomógł: 7 razy Dołączył: 23 Mar 2009 Posty: 813 Skąd: Słupsk
|
Wysłany: 18-04-2013, 22:47
|
|
|
Major93, przydałoby się ten przód przywrócić do oryginału bo troszkę razi w oczy (brakuje ori zderzaka z dokładką, lampki srebrne)
Aluski 17' podesłałem Ci w innym Twoim temacie.
Bezawaryjności i uciechy z Carismy |
_________________ 02483/KMM
Była: Carisma 1.8GDI 98' LX
Była: Carisma 1.8GDI 12.04' Motion PLUS
Była: Honda Civic VIII 2.2 i-CTDI
Była: Honda Civic IV 1.6 16v
Jest: Mercedes-Benz SŁK 2.3 Kompressor
 |
|
|
|
 |
Major93
Forumowicz

|
Wysłany: 18-04-2013, 22:53
|
|
|
xluki napisał/a: | Major93, przydałoby się ten przód przywrócić do oryginału bo troszkę razi w oczy (brakuje ori zderzaka z dokładką, lampki srebrne)
Aluski 17' podesłałem Ci w innym Twoim temacie.
Bezawaryjności i uciechy z Carismy |
Wiem wiem kolego, aluski widziałem, tylko obawiam sie ze finansowo bedą musialy troche poczekac, i zderzak to byl wymieniony, pewnie koles nie mogl z dokladką znalesc.. Są tacy co krytykują dokladki z boku i z tyłu, ale mi sie podobają.. jesli bedzie gotóweczka to bedzie komplet dokladek Zawsze o tym marzylem, do tego jeszcze podswietlenie pseudo neony i juz wgl bede w raju |
|
|
|
 |
xluki
Mitsumaniak

Auto: Mercedes SLK
Pomógł: 7 razy Dołączył: 23 Mar 2009 Posty: 813 Skąd: Słupsk
|
Wysłany: 18-04-2013, 23:02
|
|
|
Major93, dokładki to kwestia gustu. Fakt jest taki, że Cari w tej wersji wyróżnia się na ulicy Mi osobiście jakoś nie podchodzą do gustu, no ale musi być jakaś różnorodność na ulicach
Najważniejsze, że Tobie się podoba, bo o to właśnie chodzi
DAj jakieś fotki wnętrza |
_________________ 02483/KMM
Była: Carisma 1.8GDI 98' LX
Była: Carisma 1.8GDI 12.04' Motion PLUS
Była: Honda Civic VIII 2.2 i-CTDI
Była: Honda Civic IV 1.6 16v
Jest: Mercedes-Benz SŁK 2.3 Kompressor
 |
|
|
|
 |
Major93
Forumowicz

|
Wysłany: 19-04-2013, 01:08
|
|
|
fotki w srodku bedą jak go odkurze |
|
|
|
 |
romek2
Mitsumaniak

Auto: carisma 1.9td
Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Kwi 2006 Posty: 38 Skąd: rzeszów
|
|
|
|
 |
Major93
Forumowicz

|
Wysłany: 19-04-2013, 19:59
|
|
|
oglądalem pare dni temu, no ale niestety w tym miesiacu finanse nie pozwolą.. jesli zostanie to sie moze skusze o ile bedzie za co chyba ze pozbieram 150 mitsumaniaków którzy podarują mi po 1zł jak na jakiejs aukcji charytatywnej |
|
|
|
 |
Major93
Forumowicz

|
Wysłany: 23-04-2013, 11:18
|
|
|
wiem wiem.. znowu truje wam.. ale musze miec pewnosc.. wiec.
Potrzebna pomoc. jako ze wciąz nie potrafie ogarnac problemu z doborem felg to musze was moi drodzy zapytac.
http://tablica.pl/oferta/...3cb1c8d8;r:6;s:
znalazlem cos takiego.. et 38, a na stronie internetowej pisze mi ze w carismie ET jest 44.. do tego otwór centrujacy jakos sie musi zgadzac itd.. sam juz nie wiem na co patrzec.. czy ktos kto sie zna, jest w stanie stwierdzic czy spasują? no i jak jeszcze mamy tu speca to jakie opony do nich potem kupic ? jaki rozmiar zeby nie tarło nawet jak bedzie auto w pełni załadowane? |
|
|
|
 |
m6riano
Mitsumaniak Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Pomógł: 25 razy Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 7356 Skąd: Gdzie Syrenka w herbie jest!
|
Wysłany: 23-04-2013, 23:53
|
|
|
Jeśli seryjnie ET masz 44 a fele 38 to znaczy że 6mm felga ci będzie "odstawać" od seryjnej czyli w praktyce będzie nieco bardziej wysunięta na zewnątrz..ale to tylko 6mm więc bym sie nie przejmował, choć nie wiem jaką szerokość maja seryjne ale chyba 6.5cala? |
_________________ Użytkownik zbanowany za działalność komercyjną - produkcja i sprzedaż naklejek Klubowych Mitsumaniaki.
 |
|
|
|
 |
Major93
Forumowicz

|
Wysłany: 24-04-2013, 20:29
|
|
|
m6riano napisał/a: | Jeśli seryjnie ET masz 44 a fele 38 to znaczy że 6mm felga ci będzie "odstawać" od seryjnej czyli w praktyce będzie nieco bardziej wysunięta na zewnątrz..ale to tylko 6mm więc bym sie nie przejmował, choć nie wiem jaką szerokość maja seryjne ale chyba 6.5cala? |
szerokie na 6 seryjne 15stki |
|
|
|
 |
Major93
Forumowicz

|
Wysłany: 26-05-2013, 07:23
|
|
|
no i felgi juz są, troche pózno ale najwazniejsze ze są, teraz wystarczy je tylko dopiescic i bedzie cacy )
teraz jeszcze tylko oponki Dayton 195/50/15 i mysle ze bedzie cacy. Koszt 1 opony 170 zł, na pewno lepiej niz jakies dębice czy barumy za 150zeta, tandeta
 |
|
|
|
 |
|
|