Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
04-05-2008, 01:38
[MSS ALL] ELEKTRONIKA Komputer pokładowy nie działa
Autor Wiadomość
zako7 
Mitsumaniak
00349/KMM

Auto: Eclipse Cross
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 04-10-2006, 12:55   [MSS ALL] ELEKTRONIKA Komputer pokładowy nie działa

Witam!!!
Mam problem z wyświetlaczem, gdy przekręce kluczyk w stacyjce wyświetlacz pokazuje niepełne wskazania nie są pełne cyfry lub litery, dopiero jak gościa stukę od góry (tak jak ruski telewizor) wyświetlanie jest pełne. Próbowałem dostać się do niego, ale spełzło to na niczym (boje się że coś połamie) Mam prośbę do ludzi o dobrym serduszku, poradzcie nowemu mitsumaniakowi jak z ty problemem sobie poradzić (wyjąć wyświetlacz i co z nim zrobić żeby wskazania były pełne)
Pozdrawiam zako7 :D

Ostatnio zmieniony przez cns80 09-02-2009, 11:10, w całości zmieniany 2 razy  

dlugiad
[Usunięty]

Wysłany: 20-11-2006, 18:52   

Łączę się z Toba zako7 w wielkim bólu. Też mam taki problem i też nie mogłem sie dostać do tego wyświetlacza. Obajwy mam identyczne.
Z tego Co patrzyłem w Service Manualu to wszystko trzyma sie na jakichś zatrzaskach. "clip" to zwą. Ale jak ciągnę w górę to ni groma nie chce wyjsc a połamac deski też nei chce. Moze ktoś ma jakieś doświadczenie?
Ostatnio zmieniony przez dlugiad 05-02-2007, 11:14, w całości zmieniany 2 razy  

leser
[Usunięty]

Wysłany: 20-11-2006, 19:06   

Na innym forum znalazłem taki link:

http://elektron.pol.lubli...jey/lcdprob.htm

może kiedyś sie przyda...

dlugiad
[Usunięty]

Wysłany: 21-11-2006, 10:40   

Dzięki leser!!! na pewno bym skorzystał z usług, ale jak ten wyświetlacz wyjąć z obudowy deski rozdzielczej. Aby go naprawić, a zaręczam że objawy są identyczne jak zaprezentowane na przykładowych obrazkach, trzeba jakos ten wyświetlacz wyjąć.
Przynajmniej fajnie, że bedzie możliwośc naprawy :) Jeszcze raz dzięki leser!!!

Tomis
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2007, 23:00   [MSS ALL] Komputer pokładowy nie działa

Witam serdecznie

Zakupiłem space stara 1.3 99 i mam kilka problemów jezeli ktoś pomoże będę wdzięczny.

1 Sprawa nie działa komputer pokładowy wogóle nic nie wyświetla nie podświetla się nic. Jaka może być przyczyna. Dodam tylko ze sparwdzałem kostke wyswietlacza i jest ok.czytałem że wyświetlacz współpracuje z oryginalnym radiem a takiego niestety nie ma i zauważyłem w otworze gdzie jest radio jakąś uciętą kostkę czy to może być przyczyną?
2. Czy w mss bezpieczniki sa tylko pod maską ? czy są gdzieś pod deską i jeżeli można to jakiś opis bezpieczników chodzi mi głównie o przekaźniki gdyż są jakieś puste miejsca ale z wyprowadzonymi w nich końcówkami
3. Czy Check engine to pomarańczowa lampka po prawej stronie tablicy ???
4. Jaka jest możliwość regulacji pedału sprzęgła ??? bierze bardzo wysoko :(
5. Auto jest z Danii i po przekręceniu kluczyka właczają się światła mijania gdzie i jak mozna to rozłaczyć żeby było "normalnie"

Trochę jest tych pytań :) Bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez cns80 06-05-2008, 13:16, w całości zmieniany 1 raz  

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-01-2007, 07:22   

Zajrzyj do Działu Downloads, pobierz sobie Service Manuala i powinienneś znaleźć odpowiedzi na część Twoich pytań. A na pewno też przyda się w poźniejszym czasie.
Ja mam inny model MSS-a więc nie chcę robić Ci zamieszania z bezpiecznikami.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

dlugiad
[Usunięty]

Wysłany: 05-01-2007, 16:49   

Ad.1 Jezeli brakuje Ci oryginalnego radia to i tak wyswietlacz powinien dzialac. Powinien wyswietlac przynajmniej gorna linijke na wyswietlaczu. Od lewej strony kolejno: temperature powietrza, dalej jedno z trzech (średnie zuzycie, średnia predkość lub zasieg na aktualnej ilosci paliwa) no i na koncu zegarek. Malo tego. Po przekreceniu kluczyka calosc wyswietlacza powinna sie podswietlic. Jezeli tego nie ma to znaczy sie ze nie dochodzi prad albo wyswietlacz jest padniety zupelnie.
Ad.2 Nie! Oprocz bezpiecznikow pod maska w komorze silnika, sa takze bezpieczniki wewnatrz samochodu. Znajduja sie dokladnie za malym schowkiem tuz obok lewego kolana kierowcy. Najlepiej wyjąć wspomniany schowek i wtedy mozna zobaczyc mala skrzyneczke. Nie pamietam dokladnie czy jest tam jakis bezpiecznik odpowiedzialny za wyswietlacz ale zapewne powinien byc. Co do przekaznikow to znajduja sie obok puszki z bezpiecznikami z tym, że blizej drążka kierownicy.
Ad.4 Zapewne odpowiedz znajdziesz w manualu albo po polsku na stronce kolegi Krzyzaka.
Ad.5 W Service Manualu sa opisane podlaczenia kabli w przekazniku od swiatel jak i w podlaczeniu stacyjki. Nie za bardzo rozumiem co masz na mysli piszac o przekreceniu kluczyka i wlaczaniu sie swiatel. To znaczy, ze zawsze masz wlaczone swiatla mijania? Na przelaczniku od swiatel nie masz pozycji OFF ?

Wlod62
[Usunięty]

Wysłany: 05-01-2007, 22:04   

A mozesz podać tą stronkę kolegi krzyzaka?

Tomis
[Usunięty]

Wysłany: 05-01-2007, 22:42   

Ze światłami to jest tak że po przekręceniu kluczyka włączają się światła mijania pomimo wyłaczonego przełącznika świateł. Przełącznik działa.
pozycja off włączone światła mijania pozycja świateł postojowych - światła postojowe pozycja światła mijania - światła mijania.
Podejrzewam że przy statyjce jest coś zmostkowane. jutro pokombinuję.
Poki co wymieniłem świece bo nie chciał palić ale ... powiem szcze rze że nie widziałem jeszcze takich świec tzn tak popalonych chyba długoooooooooo nie wymieniane żeby je wykręcić musiałem użyć półmetrowej przedłużki :( masakra

Mam jeszcze pytanie wymieniał ktoś filtr paliwa bo w sklepie powiedzieli że póki co nie ma zamieników i pozostaje tylko serwis. grrrr

Pozdrawiam

raban1
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2007, 00:03   

Stary zostaw te światła!!! To normalne w Danii światła mijania są cały rok "musowe"! mIałem tak w volvo, nie mogłem ich wyłączyć zawsze cały rok sa włączone mijania , nawet w pozycji "0" czy "off", to normalne i nie kombinuj z tym! Dodatkowo w pozycji off są mijania ale długich nie włączysz zapewne. musisz włączyć normalnie mijania, żeby działały długie. Czy mam rację??

Tomis
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2007, 09:53   

Dokładnie tak jak piszesz

raban1
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2007, 10:41   

Czyli wszystko z Twoim misiaczkiem wporządku jest! Pozdrawiam i gratuluje MSS!!!

dlugiad
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2007, 13:50   

Wlod62 napisał/a:
A mozesz podać tą stronkę kolegi krzyzaka?

W celu odwiedzenia stronki Krzyzaka kliknij tutaj .
Mozna też wejsc w opcje Szukaj i tam bedzie wyszukiwanie użytkownikow. Wpisujesz nicka kolegi Krzyzaka i masz wszelkie informacje na jego temat. Na stronce jest opisana procedura regeneracji sprzegla hydraulicznego wraz ze zdjeciami. Zycze powodzenia i daj znac co sie udalo a co nie.
Acha a w sprawie filtra paliwa to pewnie pomoze Ci nasz klubowy dostawca czesci. Namiary tutaj

toes
[Usunięty]

Wysłany: 05-02-2007, 07:21   

i co wiecie jak to się demontuje? też mam taki problem

Tomis
[Usunięty]

Wysłany: 06-02-2007, 12:46   

Demontowałem go.
Wystarczy delikatnie podważyc cienkim śrubokrętem owiniętym np. w jakiś materiał żeby nie porysowac.
Obudowa jest na zatrzaskach a wyświetlacz jest przykręcony do blach które sa mocowane deski za pomocą wkrętów.

Pozwodzenia

Odpowiedz do tematu