[3.2 DID] Soczewki to szajs? |
Autor |
Wiadomość |
tomquat
Forumowicz
Auto: Pajero V78 automat
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-06-2013, 08:17 [3.2 DID] Soczewki to szajs?
|
|
|
Czy te soczewki w P3 to szajs, czy ja mam coś nie w porządku?
Wczoraj po raz pierwszy jechałem boczną drogą, ale niestety nie całkiem boczną-boczną bo wtedy długie działały...
Po prostu nieoświetlona droga, z małym ruchem - na światłach mijania czułem się jak ślepiec.
Lampy mam te tjuninkowe, ale z tych co to fabryka dawała.
W poprzednim Pajero miałem standardowe lampy i wręcz byłem zadowolony z jasności.
CO robić? Czyszczenie? Lepsze żarówki? Czy, po prostu, wrócić do serii?
HELP
Z góry dziękuję za porady |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 24-06-2013, 08:44
|
|
|
A lampy były czyste? Soczewkowe mają dużo mniejszą powierzchnię świecenia więc nawet przy niewielkim zabrudzeniu będą gorzej świeciły. |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 24-06-2013, 08:48
|
|
|
Czyli masz zestaw Hella . Jeżeli ma juz kilka lat to polecam czyszczenie , ewentualnie regenerację lustra , wymianę żarników ( wbrew pozorom nie są wieczne i ich emisja światła spada po kilku latach .) Pisze , bo miałem i wiem że pomogło .
I żarniki o temp barwowej 4300 stopni Kelvina . Polecam Philips . Wydasz więcej ale nie bedziesz wymieniał co roku . Nie chińskie po 6000 -7000 K. bo znów nic nie zobaczysz |
|
|
|
 |
tomquat
Forumowicz
|
Wysłany: 24-06-2013, 08:56
|
|
|
plecho1 napisał/a: | A lampy były czyste? Soczewkowe mają dużo mniejszą powierzchnię świecenia więc nawet przy niewielkim zabrudzeniu będą gorzej świeciły. | takie po prostu czyszczenie? Szmatką z zewnątrz? TO niestety nie pomogło....
PiotrKw napisał/a: | Czyli masz zestaw Hella . Jeżeli ma juz kilka lat to polecam czyszczenie , ewentualnie regenerację lustra , wymianę żarników ( wbrew pozorom nie są wieczne i ich emisja światła spada po kilku latach .) Pisze , bo miałem i wiem że pomogło .
I żarniki o temp barwowej 4300 stopni Kelvina . Polecam Philips . Wydasz więcej ale nie bedziesz wymieniał co roku . Nie chińskie po 6000 -7000 K. bo znów nic nie zobaczysz | Rozumiem, że o xenonach piszesz? Ja raczej nie mam X
U mnie takie coś:
 |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
|
Wysłany: 24-06-2013, 09:01
|
|
|
Takie jak u mnie . Tylko mam odwrotnie , soczewka z krótkimi od wewnętrznej strony a długie na zewnątrz , oczywiście kierunek tak samo Możesz mieć reflektor soczewkowy na zwykłe żarowki , takie tez były fabryczne nie pamiętam juz oznaczeń na boku , co nie przeszkadza aby żarówka była juz "zuzyta" . Czyszczeniu podlega soczewka od środka oraz lustro . Ja oddałem do firmy specjalistycznej zajmującej sie tylko reflektorami , zachodziła obawa że lustro będzie do regeneracji a nie chciałem robic dwa razy roboty samemu . Przed czyszczeniem soczewka była ewidentnie mocno matowa , po czyszczeniu można było zauważyć przez nią elementy żarnika . |
|
|
|
 |
tomquat
Forumowicz
|
Wysłany: 24-06-2013, 09:30
|
|
|
PiotrKw napisał/a: | Przed czyszczeniem soczewka była ewidentnie mocno matowa , po czyszczeniu można było zauważyć przez nią elementy żarnika . | no to jestem w domu - dzięki.
A tak BTW: ta różnica mijania/drogowe. To różne "małe rączki" robiły i składały jak się udało, czy rożni oficjalni dostawcy? |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
|
Wysłany: 24-06-2013, 09:45
|
|
|
Hm... nie słyszałem czy niemiecka Hella posiłkuje się małymi rączkami Ale, kto wie ?
Zestawy są oryginalne , nawet na obudowie całego zespołu mam oznakowania Helli .
A dlaczego odwrotnie ??? Nie potrafię wytłumaczyć , aby odróżnić halogenowy od ksenonów ?? Chyba nie ?? |
|
|
|
 |
tomquat
Forumowicz
|
Wysłany: 24-06-2013, 10:04
|
|
|
pójdę potem sprawdzić czy mam "hella" - może u mnie były jednak małe rączki i źle zobaczyły w oryginale
[ Dodano: 25-06-2013, 09:26 ]
PiotrKw napisał/a: |
Zestawy są oryginalne , nawet na obudowie całego zespołu mam oznakowania Helli .
| ja mam Valeo na lampach, na obudowie nie zauważyłem oznakowań - może to wszystko tłumaczy? |
|
|
|
 |
|