Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9DI-D] Chwilowy brak reakcji na pedał przyspieszenia
Autor Wiadomość
marko22 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DiD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-05-2014, 10:57   [Cari 1.9DI-D] Chwilowy brak reakcji na pedał przyspieszenia

Witam.

Długo wertowałem to forum świeżo po zakupie auta. Mam je niecałe 2 tyg. i już raz pokazało swoje "ja". Jadąc w korku w pewnej chwili nie mogłem ruszyć. Naciskałem pedał a tu zonk. Auto stoi w miejscu. Silnik pracuje, ale reakcji zero. Po kilkukrotnym naciśnięciu w końcu zaczęło znowu jechać. Dostałem informację, że gdzieś pod pedałem gazu jest jakaś puszka, w której "chodzi" jakiś grzebień po ścieżkach. I te ścieżki w związku ze znacznym przebiegiem zaczynają się po prostu wycierać. Pomaga nałożenie lutu na to. Może ktoś mi to potwierdzić i jak się do tego dostać, jeśli faktycznie to jest wina tego? Ogólnie pomimo paru zastrzeżeń, jestem dość zadowolony z tego auta. I wiem, że nie jest nowe i coś może szwankować.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 15-05-2014, 07:08   

Najbezpieczniej zrobić diagnostyke komputerową aby się upewnić w czym jest rzecz, niekoniecznie może to miec związek z potencjometrem pedału przyśpieszenia (sposób na jego naprawę poprzez lutowanie to tez jakaś wybujała metoda) gdyz taki objaw predzej występowałby stale niż sporadycznie
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

marko22 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-06-2014, 18:14   

I znowu mnie Cari zawiodła :( Dzisiaj to już 3 raz od tego ostatniego. I trwało najdłużej. Po nocy odpaliłem, przejechałem 5-8 km i to samo co poprzednio. Prawie. Bo na gaz reagowała, ale do max 1200-1400obr/min i koniec. Jakby jej kto paliwo zabrał i powietrze przytkał. Krótko mówiąc - muł niesamowity. Do diagnostyki doszło, jednak kolega nie mógł się z nią skomunikować (znaczy komputer). Miałem podjechać do drugiego na KTS (tak to się nazywa?) Boscha, ale po krótkiej konsultacji na początek wywalę filtr paliwa. Druga opcja, to ponoć w tym modelu (jutro będę robić wymianę filtra), gdzieś na ramie czy w pobliżu filtra jest pompka do paliwa, która błędów nie będzie zgłaszać, ale zużyte szczotki mogą powodować jej zawieszanie się? Nie mam pojęcia. Notabene, żaden check engine mi nie świeci przy tych problemach. Po zgaszeniu i krótkim postoju zaczęła bardziej reagować na gaz, ale do wys. 2tys. obr/min. Po dłuższym wyłączeniu silnika (jakieś 5 minut) zaczęła normalnie jechać i wróciłem z Warszawy do Siedlec już bez przeszkód.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 13-06-2014, 18:18   

Filtry możesz wymienić, lepiej jednak skorzystaj z diagnostyki, błedy powinny być zapisane w pamięci.

karol2865 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma1.9DiD
Wysłany: 13-06-2014, 19:56   

Miałem podobne objawy siadła pompa mwysokiego ciśnienia

marko22 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-06-2014, 21:18   

"Siadła"? Czy zaczyna "siadać"? Od poprzedniego razu minął miesiąc, wczoraj miałem tak raz, ale krótko i dzisiaj jak opisałem wyżej. Nie pocieszasz mnie kolego, jeśli faktycznie może być to pompa....jest jakiś sposób, żeby ją zdiagnozować?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 13-06-2014, 21:28   

W ECU powinna byc zapisana informacja o błedzie

mechanior 
Forumowicz

Auto: colt 75km
Wysłany: 19-06-2014, 10:25   

Filtr paliwa do podstawa nasze paliwa są b. zanieczyszczone ,szwankował mi kiedyś po
przejechaniu 15000 tys.km (wymiana serwis. 30000tys)Nie wiem jak jest w cari. ale
w s40 przy tym samym silniku filtr wkładany był w plastykową puchę.Cały syf zbieral się w dolnej części obudowy i po stosunkowo niewielkim przebiegu przytykał filtr.Skupił bym się tutaj też na pracy sterownika turbiny i przepływomierza.Te dwie rzeczy mogą dawac obiawy nieregularne czasami trudne przy podłączeniu do kompa.Dobrym rozwiązaniem
jest pożyczenie od jakiegoś koleżki najpierw sterownika a potem przeplywki (jedno i drugie wymiana 10 minut) i sprawdzenie przez jakiś czas jak auto się sprawuje na tych
dobrych elementach.Na pompę że pada bym nie stawiał.Dodam ci jeszcze cikawostkę że
zrobiwszy 85000 tys. s-40 2 wyminy filtrow paliwa miałem na skutek takich obiawów
jak u Ciebie 15-17 tys.km.A paliwo tankowane z górnej pólki na spr. stacjach.Pozdrawim!

marko22 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-06-2014, 11:32   

Przyczyna teoretycznie znaleziona. Praktycznie będę działał prawdopodobnie jutro. Albo w sobotę. Problem Panowie leży w 99% w całej "puszce" bezpieczników w środku pod kierownicą. Albo gdzieś są zimne luty. Albo coś dzieje się z kablami. Ostatnio ledwo się wtoczyłem do znajomego na warsztat. Stuknął parę razy w całość bezpieczników i zaczęła normalnie działać. Później znowu to samo. Najlepszy objaw był taki, że przekręcałem klucz w stacyjce, i zero kontrolek. Nawet odpalić nie chciała. Pociągnąłem za linkę od maski - kontrolki zaczynały świecić :D
Nie wiem. Może gdzieś masę gubi. A że pedał gazu mamy elektroniczny, to i brak zasilania na niego, czy może niedostateczne powoduje taki objaw. Ciągałem ręką za te kabelki pod spodem i w pewnym momencie zaczynała normalnie jechać. Filtr paliwa zmieniłem. Stary nie był jeszcze taki bardzo brudny. Pozostaje mi wyjąć całość tych bezpieczników i przejrzenie wszystkich złączy.
Jak postoi chwilę wyłączona, to po 5 minutach zaczyna też znowu normalnie jechać. Jakby coś się przegrzewało.

[ Dodano: 27-06-2014, 11:07 ]
Wyjaśniam Panowie rozwiązanie problemu. Przyczyn wg wszelkiej maści konsultantów bylo wiele. Od wspomnianej przeze mnie skrzynki bezpieczników - rozebrałem, poprawiłem styki, poprawione wtyczki, kostki, złączki, przekaźniki (to przez to ginęły mi kontrolki), na drugi dzień to samo. Następna diagnoza - czujnik temperatury. Bo jak zwariuje, to komputer podaje za dużą dawkę paliwa. Wymieniłem. Koszt 60zł. Stary obracał się wkoło kostki. Poskładane - na drugi dzień to samo :) No i w końcu dotarłem pod komputer. Błędów chyba z 10. Gość mi skasował wszystko, bo mówi, że nie ma punktu zaczepienia. Kazał się przejechać. Chwilę pojechałem, zero błędów. Jak będzie coś nie tak, mówi, przyjedź i będziemy szukać. Zrobiłem trasę do Warszawy, po Warszawie jazda, powrót do domu - zero problemów. Na drugi dzień kierunek Warszawa znowu. Jadę w stronę Grójca - znowu się zbuntował. Na chwilę. Wyjeżdżam z Grójca i koniec jazdy. Temperatura rośnie - zero jazdy. Postoję chwilę - jest ok. Podniosłem maskę i macam przewody. Do chłodnicy przewód ledwo ciepły. Palec na chłodnicę - prawie zimna :) Noooo.... To już chyba wiem, co Cię boli. Jeszcze chwilę przed tym znowu komputer - jeden błąd dotyczący sondy. Ponoć bez wpływu na te objawy. Mechanik mówi - umyj Pan chłodnicę bo pewnie brudna. Kumpel mówi - zamulona. No i w końcu wywaliłem termostat :) Jak odkręciłem - cały był zamknięty. A woda wrzątek prawie. Złożyłem i na razie jeżdżę. W korkach łapie normalną temperaturę. Zero problemów. Do trasy będę musiał niedługo założyć. Bo nie osiąga normalnie temperatury. Taka niby bzdura..... A potrafi dać w kość :)

Odpowiedz do tematu