Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[II 2.2 DID] MIVEC 177 KM
Autor Wiadomość
MalinaEl 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander 2.2 MIVEC
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 20-11-2013, 07:39   [II 2.2 DID] MIVEC 177 KM

Koledzy,
wczoraj zmieniałem koła i zauważyłem, że rura wychodząca z turbiny jest zapocona olejem. Przy dokładniejszym sprawdzeniu zauważyłem, że zsunęła się o ok. 1 cm - puściła opaska, dokręciłem, jest OK.
Zastanawia mnie tylko czy to pocenie nie jest obiawem jakiegoś problemu z turbiną. Nie jest to wyciek, nie zauważyłem kapania ani nadmiernego wycieku. Zapewne gdyby ten przewód/rura nie zsunęła się, nie zauważyłbym tego pocenia. Czy w rurze łączącej turbinę z intercoolerem nie powinno być sucho? Nadmieniam, że od wymiany oleju przejechałem 5tys. i tan oleju jest jak zaraz po wymianie.
Auto jest jeszcze na gwarancji, ale najpierw chciałbym usłyszeć Wasze opinie.

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 20-11-2013, 07:52   

Turbina zaczyna puszczać olej co jest oznaką jej lekkiego zużycia. Dopóki nie leje Ci tak, że ubytki są wyraźnie zauważalne na bagnecie nie jest to ani groźne, ani też nie kwalifikuje się do naprawy.

jan_outII 
Forumowicz

Auto: OII 2.2D Mivec 177KM
Wysłany: 20-11-2013, 14:33   

Ta wersja jest wyposażona w DPF i raczej nie zauważysz ubytku oleju. Nawet komputer raportuje tylko za wysoki stan oleju. U mnie przed wymianą oleju (co 15tyś km) stan oleju jest większy o około centymetr na bagnecie (i przekracza max) w porównaniu ze stanem zaraz po przeglądzie.
Moim zdaniem musisz obserwować tą rurę i przy większych wyciekach lub zmniejszeniu przyśpieszenia uderzyć do ASO.

MalinaEl 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander 2.2 MIVEC
Wysłany: 20-11-2013, 15:21   

Koledzy to auto ma 50tys., czy już byłoby zużycie?
Nie jeżdżę jak przysłowiowy emeryt ale też nie katuję auta...

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 21-11-2013, 07:43   

MalinaEl napisał/a:
Koledzy to auto ma 50tys., czy już byłoby zużycie?
turbiny są nieprzewidywalne. Może Ci paść przy 70kkm i przy 270kkm. Lekkie pocenie to oznaka lekkiego zużycia. w końcu 50kkm to też nie mało.

patrycjuszek 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 v6 150 ps
Wysłany: 22-11-2013, 13:18   

Lekkie pocenie to może być oznaka że, jak jest dużo oleju w silniku to wypluwa go odmą. Sami koledzy piszą że, oleju przybywa więc jak jest max lub ponad to przy wysokich obrotach na pewno wypluwa olej odmą i turbo się poci. Wg mnie będzie trzeba po 100kkm przeczyścić cały dolot i jeździć dalej a turbawka w mivecu dieslu to jest MITSUBISHI a nie rumuński Garrett. Tam jest zastosowana zmienna geometria typu VG która się nie "zapieka".

Odpowiedz do tematu