Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki najlepszy olej do Lancera i dlaczego?
Autor Wiadomość
tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 14-10-2012, 18:05   Jaki najlepszy olej do Lancera i dlaczego?

A ja zalałem Total Quartz Racing 10W50. Co prawda nie do Lancera a do Alfy, ale ten olej także trafi do Galanta. Wieloletni związek z Shellem chyba się skończył :mrgreen:

Ostatnio zmieniony przez tyku 23-05-2015, 10:45, w całości zmieniany 1 raz  

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 15-10-2012, 09:37   

tomekrvf napisał/a:
związek z Shellem chyba się skończył

jakiś konkretny powód ?

jaceksu79 
Forumowicz

Auto: actyon sports
Wysłany: 15-10-2012, 12:44   

tomekrvf napisał/a:
Wieloletni związek z Shellem chyba się skończy

witam w klubie zawiedzionych shellów :mrgreen: nie wiem o co chodzi z tym olejem, ale myślę, że to zmiana rozlewni...

tomekrvf napisał/a:
ja zalałem Total Quartz Racing 10W50

:twisted:

i tak jeszcze do mnie się odezwiesz odnośnie oleju... chyba, że będziesz się wstydził :mrgreen:

tomekrvf 
Forumowicz

Wysłany: 15-10-2012, 22:05   

Uwex napisał/a:
tomekrvf napisał/a:
związek z Shellem chyba się skończył

jakiś konkretny powód ?

Nie. Znudził mi się.
jaceksu79 napisał/a:
tomekrvf napisał/a:
Wieloletni związek z Shellem chyba się skończy

witam w klubie zawiedzionych shellów

Zawiedziony nie jestem ale 10 lat na jednym oleju to juz przegięcie :D Chociaż jak Ci napisałem Helix Ultra Racing 10W60 to jedyny który nie znikał z miski w maździe z 2.5 V6 która cięła przy 7800rpm. No i chłopaki od GTR-ów mówią że nic lepszego nie ma.
PS I jeszcze raz moja opinia o olejach: lepiej lać lotosa i zmieniać co 8-10 kkm niż jakiś mega olej i wymieniać co 20 000km.

Mika 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 Inform 2010
Wysłany: 15-10-2012, 23:22   

Do tej pory wlewałem EDGE 5w-30, a teraz wprowadzili nowy EDGE 5w-30 FST i ten nowy nie spełnia specyfikacji ACEA A3/B3, A3/B4, która jest wymagana przez instrukcję obsługi...

No i co teraz ? Jeśli uprę się na EDGA 5w-30 to chyba nie mogę go zastosować ? Wolałbym zachować tą samą lepkość i nie zmieniać tego. Ewentualnie zmienić markę oleju... Co polecacie ?

jaceksu79 
Forumowicz

Wysłany: 15-10-2012, 23:25   

tomekrvf napisał/a:
10 lat na jednym oleju to juz przegięcie

10 lat temu na naszym rynku shell był w sumie dobry za cenę kilkunastu złotych na tle slx-ów za 80 zł :mrgreen:

tomekrvf napisał/a:
Chociaż jak Ci napisałem Helix Ultra Racing 10W60 to jedyny który nie znikał z miski w maździe z 2.5 V6 która cięła przy 7800rpm

to ile i jakie oleje próbowałeś jeszcze? może chłonął paliwo? sprawdzałeś stopień rozcieńczenia paliwem?

tomekrvf napisał/a:
No i chłopaki od GTR-ów mówią że nic lepszego nie ma

w jakim sensie? przebiegów? ceny? czystości silnika? głośności? żywotności? ładnego opakowania? ładnego zapachu?
:D

tomekrvf napisał/a:
lepiej lać XXXXXX i zmieniać co 8-10 kkm

no co Ty, nie wytrzyma :mrgreen:

tomekrvf 
Forumowicz

Wysłany: 15-10-2012, 23:39   

Jacek, mazda chodziła na takim ogniu że nie było opcji żeby olej chłonął cokolwiek a poza tym była zasilana podtlenkiem LPG :mrgreen:
A w GTRach Helix Ultra Racing się sprawdza ponieważ po solidnym pałowaniu (doładowanie zwiększone z 0.8 na 1.2 bar) na gorąco nie stukają HLA, nie spada ciśnienie oleju i silnik nie bierze tej oliwy. Podobnie spisuje sie Valvoline VR1 10W60. Helix przetestowany w kilku znanych mi samochodach do których robię skrzynie biegów.

jaceksu79 
Forumowicz

Wysłany: 15-10-2012, 23:57   

tomekrvf napisał/a:
A w GTRach Helix Ultra Racing się sprawdza ponieważ po solidnym pałowaniu (doładowanie zwiększone z 0.8 na 1.2 bar) na gorąco nie stukają HLA, nie spada ciśnienie oleju i silnik nie bierze tej oliwy.

a na jakich olejach stukały? Bo na chwilę obecną mam dalej tylko/aż :mrgreen: ( może nie w tym przypadku) Twoją opinię :D

oprócz stukania, brania oleju itd itp jest jeszcze moc i moment obrotowy na danym oleju...trwałość oleju...stabilność temp...odprowadzanie ciepła..opory tarcia w silniku..pompowalność itd
bo widzisz - widziałem jeden test, w którym po skatowaniu silnika testowego na właśnie tym cudzie pokazała się miedź w oleju... jak myślisz, skąd?

Według moich obserwacji shele oprócz zalet czystości ( nie w każdym przypadku :idea: ), niskiej ceny, przyzwoitej trwałości (ale nie dobrej) charakteryzują się bardzo słabą ochroną podczas tarcia granicznego i są bardzo podatne na zerwanie filmu olejowego... przeciętnemu kowalskiemu tego typu wystarczy, mi nie (licząc, że nowym autem chcę zrobić 0,5miliona km)

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 16-10-2012, 07:29   

jaceksu79 napisał/a:

bo widzisz - widziałem jeden test, w którym po skatowaniu silnika testowego na właśnie tym cudzie pokazała się miedź w oleju... jak myślisz, skąd?

No dobre pytanie. Gdzie jest miedź w silniku? A nie sądzisz, że jak się ma jakiś tam produkt X to zawsze da się wymyślić jakiś test, żeby wyjść lepiej od Y?

jaceksu79 napisał/a:
licząc, że nowym autem chcę zrobić 0,5miliona km

Myślę, że olej to akurat będzie najmniejszy problem :finga:

RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Wysłany: 16-10-2012, 07:38   

eee... Mój Lancer jest zwykłym silniczkiem 1.8 zasilanym LPG :) i nie wymaga jakiś kosmicznych rzeczy, choć od przybytku wiedzy głowa nie boli.

Ja zalałem po raz drugi Castrol Magnatec 5W-40 c3 (fully synthetic).
Za jakiś czas (pewnie z 5 miechów) wybieram się na ostatni przegląd gwarancyjny - jaki olej zalać?? Przebieg będzie coś koło 55kkm.

jaceksu79 
Forumowicz

Wysłany: 16-10-2012, 07:51   

krzychu napisał/a:
A nie sądzisz, że jak się ma jakiś tam produkt X to zawsze da się wymyślić jakiś test, żeby wyjść lepiej od Y?

to nie był test marketingowy, bo nigdy nie został opublikowany.. wykonał go pewien TEAM rajdowy dla swojej wiedzy... testowy silnik był forda focusa wrc..
miedź z panewek
krzychu napisał/a:
Myślę, że olej to akurat będzie najmniejszy problem

na pewno znaczący :mrgreen:
i żebyś wiedział jakim autem :mrgreen: za 5-7 lat napiszę na tym forum jakie wrażenia :mrgreen:

RalfPi napisał/a:
eee... Mój Lancer jest zwykłym silniczkiem 1.8 zasilanym LPG :) i nie wymaga jakiś kosmicznych rzeczy, choć od przybytku wiedzy głowa nie boli

millers nei jest już kosmicznym olejem...jest normalnie dostępny...jest w cenie lotosa... a oszczędności około 10% na paliwie są godne na pokuszenie :D

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-10-2012, 08:05   

jaceksu79 napisał/a:
a oszczędności około 10% na paliwie są godne na pokuszenie :D

Jakby to była prawda to by:
- dawno się nimi zainteresowała mafia paliwowa
- wszyscy by się tym zainteresowali przecież nie od dzisiaj działa "reversing engineering"

A swoją drogą rozglądam się za olejem do skrzyni i nie ma Milersa który by spełniał:
API GL-4, SAE 75W-85W lub 75W-90W

A z tego co wiem nie można lać GL-5 zamiast GL-4...

jaceksu79 
Forumowicz

Wysłany: 16-10-2012, 08:09   

krzychu napisał/a:
akby to była prawda to by

twierdzisz, że kłamię? czy szerzysz ploty?
oszczędność 13% licząc w kwocie 2000zł na paliwie w skali miesiąca na mojej flocie to nieprawda...o tak zdawało się mi?

75W90 i inne mają zarówno GL4 jak i GL5 ( znajduje się w 2ch normach)

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-10-2012, 08:11   

jaceksu79 napisał/a:
twierdzisz, że kłamię? czy szerzysz ploty?
oszczędność 13% w kwocie 2000zł na paliwie w skali miesiąca na mojej flocie to nieprawda...o tak zdawało się mi?

Myślę, że próbka mało wiarygodna ponieważ silnik na obiekcie morskim ma inny reżim pracy.

RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Wysłany: 16-10-2012, 08:20   

jaceksu79 napisał/a:
RalfPi napisał/a:
eee... Mój Lancer jest zwykłym silniczkiem 1.8 zasilanym LPG i nie wymaga jakiś kosmicznych rzeczy, choć od przybytku wiedzy głowa nie boli

millers nei jest już kosmicznym olejem...jest normalnie dostępny...jest w cenie lotosa... a oszczędności około 10% na paliwie są godne na pokuszenie

Ok - może i się kuszę - tylko jedno pytanie - jeżeli wcześniej 2 razy zalałem Castrola Magnatec 5W-40.. to następnym razem (przy 55kkm) co powinienem zalać?
Pozdrowienia!

Odpowiedz do tematu