Zachodniopomorskie Cbradio |
Autor |
Wiadomość |
Bismarck
Forumowicz
Auto: SdKfz 181
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 19 Gru 2010 Posty: 193 Skąd: Vorpommern-Stettin-Löcknitz
|
Wysłany: 22-04-2013, 10:55 Zachodniopomorskie Cbradio
|
|
|
Witam kolezanki i koledzy
Mialem problem z moim miskiem udalem sie do mechanikow i co by mie pisac jeden byl lepszym czarodziejem od drugiego a misiek wciaz chory i tu z pomoca przyszedl jeden z nas volve - jeszcze raz dziekuje
Od wielu lat jestem w grupie Zachodniopomorskim Cbradio
idac tym sladem chcialbym w miare swoich mozliwosci pomodz mitsumanniaka aby nie trafili na czarownika ktory wezmie pieniazki za nic tak jak ja mialem z mechanikami
co proponuje?
1.sprawdzenie SWR oraz ewentualna regulacje (zestrojenie)gdyby zachodziła takowa potrzeba
2.sprawdzenie poprawnosci połaczen
3.informacje co przydalo by sie zrobic i jak?
A to wszystko za FREE plus uscisk dloni i mila rozmowe |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=xEGvaJMDia8 |
|
|
|
 |
jAZZMAN
Mitsumaniak

Auto: Samochód mam czterokołowy.
|
Wysłany: 22-04-2013, 21:35
|
|
|
Bismarck, ja się pisze na przegląd mojej anteny
A tak serio to kolejna okazja, żeby się spotkać z MitsuManiakami |
_________________ uɐɯzzɐɾ - ɯɐıʍɐɹpzod
 |
|
|
|
 |
szuwar
Mitsumaniak

Auto: Wiking
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 22-04-2013, 21:54
|
|
|
Bismarck, szacun !! i zacna inicjatywa, wszak jesteśmy tu aby sobie pomagać.
Na marginesie dawno tu nie zaglądałeś
Muszę się wziąć za swoje radyjko, najpierw zainstalować na stałe, bo jak tak luzem to nie zawsze chce sie szukać, później zapewne się odezwę co i jak , bo antenka tez lepsza by sie przydała mam hustlerka 100 |
_________________ VOLVO S80 T6 AWD |
|
|
|
 |
Bismarck
Forumowicz
|
Wysłany: 23-04-2013, 09:56
|
|
|
jAZZMAN antenka jest OK ja raczej by stawiał na czyszczenie przepustnicy
szuwar nie ma sprawy zapraszam wspólnie coś dopasujemy
27.04 będe niedaleko Nowogardu (Dobra Nowogardzka) sobota może też niedziela prawdopodobnie zachacze o Stargard w drodze powrotnej
kontakt ze mna 605033054 |
|
|
|
 |
szuwar
Mitsumaniak

Auto: Wiking
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 23-04-2013, 14:09
|
|
|
27 nie dam rady, miałem raczej na myśli jakiś spocik zorganizowany, jestem z Koszalina i kawałek mam
Może podjedziesz na Pogorzelicę ?? a radyjko to przy okazji, ostatnio jeżdżę spokojniej to i radyjko nie aż tak ważne .... ale jak będzie na stałe to zapewne będę włączał częściej |
_________________ VOLVO S80 T6 AWD |
|
|
|
 |
Kochan
Mitsumaniak
Auto: Outlander
|
Wysłany: 02-06-2013, 11:00
|
|
|
Bismarck, a ja mam pytanko czy znasz kogoś to w miarę sprawnie i niedrogo sprawdzi CB i stwierdzi czy trzeba je przestroić i to wykona ? |
|
|
|
 |
Bismarck
Forumowicz
|
Wysłany: 02-06-2013, 13:31
|
|
|
opisz objawy i co sie dzieje byc moze da sie problem rozwiazac tutaj
a.jakie radio
b,jaka antena i gdzie zamontowana (DV -- PL) czyli nagnes czy dziura (SWR jak masz czym pomierzyc)
c, co sie dzieje
i inne sprawy ktore Cie denerwuja i przeszkadzaja
jak cos co trudno opisac masz masz na pw masz moj nr telefonu
jak bys zachaczył o szczecin to sprawdze sam i porobie pomiary |
|
|
|
 |
Kochan
Mitsumaniak
|
Wysłany: 02-06-2013, 14:15
|
|
|
CB CRT S Mini ASQ AM/FM
ANTENA HELIKALNA NA MAGNES PIRAT
Głównie to kupiłem radyjko z anteną "Pirat" taka plastikowa inna niż te co są na autach. Chciałem po prostu sprawdzić czy dobrze ustawione wszystko jest na bliskiej odległości wszystko jest OK. Za kilka godzin będę jechał to sprawdzę na dalszą odległość. Tak jak pisałem na PW będę w ZS to zadzwonię. Dzięki |
|
|
|
 |
Bismarck
Forumowicz
|
|
|
|
 |
Kochan
Mitsumaniak
|
Wysłany: 05-06-2013, 14:06
|
|
|
Wielkie podziękowania dla Bismarck, za idealne zestrojenie anteny z radyjkiem, za wiele cennych informacji i rad a także za rozmowę !
/ 73 ! |
Ostatnio zmieniony przez Yoshiko 05-06-2013, 14:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bismarck
Forumowicz
|
Wysłany: 06-06-2013, 23:01
|
|
|
Nie ma za co miło było Cie poznac i porozmawiac i tez Ci dziekuje za spotkanie
Teraz zostaje mi powitac nowego dostrojonego i zyczyc dalekich łacznosci ostrzegalem ze Cb to bagno i wciaga
i juz teraz wiem ze zacznie sie kombinowanie na lepszy sprzet ze swojej strony powiem tylko tyle Witaj Kochan w Cb rodzinie
Info dla niedostrojonych:
Do radiowej społeczności przystąpić jest bardzo łatwo – wystarczy nabyć radio i antenę oraz zamontować je w aucie. Potrzebny sprzęt można kupić nawet na przecenach w dyskontach spożywczych. Tylko czy takie radio, kupione za 169, 95 zł wraz z anteną, rzeczywiście może zapewnić bezproblemową komunikację? Raczej nie! W promocyjnych cenach zwykle sprzedawane są dalekowschodnie klony markowych produktów, które jednak jakością wykonania drastycznie odbiegają od oryginałów.
To samo dotyczy anten – producentom niemarkowego sprzętu udaje się zwykle skopiować wygląd sprawdzonych konstrukcji, ale osiągi podróbek są bez porównania gorsze. Antena to coś więcej niż tylko metalowy pręt – dla jakości komunikacji oraz dla jej zasięgu jest niemal tak samo ważna jak radio.
Jeśli ktoś nie ma doświadczeń z CB-radiem, to zamiast z marketowych promocji powinien skorzystać z pomocy for cbradiowych, gdzie pomoga dobrać właściwy sprzęt pasujący zarówno do auta, jak i do sposobu zastosowania. Być może zapłaci więcej niż w markecie, ale nie będą to na pewno pieniądze stracone. Warto pamiętać, że korzystając z kiepskiego sprzętu ze źle zestrojoną anteną, szkodzimy nie tylko sobie – inni użytkownicy będą musieli znosić wypuszczane przez nas w eter piski i trzaski i po wielokroć słuchać tych samych pytań o drogę, na które ktoś już dawno odpowiedział, ale pytający nie dosłyszał odpowiedzi.
anteny – to jest problem wybór tej właściwej jest zawsze kompromisem między ceną, gabarytami i oczekiwanym zasięgiem komunikacji. Każdy musi sobie sam odpowiedzieć na pytanie, czy woli słyszeć komunikaty z 30 km (antena o długości ok. 2 m), czy swobodnie wjeżdżać do garażu majac zasieg 10 km. |
|
|
|
 |
|