Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[long] Składanie kanapy (2. rząd)
Autor Wiadomość
tomquat 
Forumowicz

Auto: Pajero V78 automat
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-05-2013, 15:51   [long] Składanie kanapy (2. rząd)

Czy ja coś nie potrafię, czy się zacięło?

Oparcia położyłem, ale nie mogę dać do pionu. 1/3 bez problemu, ale 2/3 nie chce drgnąć.
Czy jest tu jakiś myk, czy procedura?

WIem, że lekko durne pytanie, i raczej nie jest to istotne, ale auto jest koszmarnie brudne i chciałbym odkurzyć pod spodem :oops:

zeeb 
Mitsumaniak
:)

Auto: Pajero III 3.2 DID A/T
Wysłany: 21-05-2013, 08:03   

Chyba coś się zacięło, tyle że przy rozkładania nie bardzo ma się co zaciąć. Poruszaj tą czerwoną blokadą która czasami blokuje przy opuszczaniu siedziska do poziomu.

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 21-05-2013, 08:27   

"zresetuj" całość postępowania czyli całość do pionu potem kanapa do poziomu i zacznij składać od 2/3 potem 1/3. Ta "czerwona blokada" chyba jest z obu stron??
tomquat napisał/a:
auto jest koszmarnie brudne i chciałbym odkurzyć pod spodem :oops:
może jakiś syf zablokował ?

tomquat 
Forumowicz

Wysłany: 21-05-2013, 09:07   

zeeb napisał/a:
Chyba coś się zacięło, tyle że przy rozkładania nie bardzo ma się co zaciąć. Poruszaj tą czerwoną blokadą która czasami blokuje przy opuszczaniu siedziska do poziomu.
ale to czerwone to jest jak postawię całość do pionu? bo nie dotarłem do tego momentu - mogę tylko oparcie położyć...

jawaldek napisał/a:
"zresetuj" całość postępowania czyli całość do pionu potem kanapa do poziomu i zacznij składać od 2/3 potem 1/3. Ta "czerwona blokada" chyba jest z obu stron??

też stawiałem na brud, dzisiaj spróbuje mocniej :D

W sumie jak to czytam to chyba niejasno napisałem:

1. fotele w pozycji normalnej - do siedzenia
2. oparcia mogę położyć bez problemu
3. wersja "olbrzymi bagażnik" - tu mi działa tylko 1/3 odchylam i jest ok, składam z powrotem, część 2/3 ani drgnie. Wymacałem i nie widziałem zatrzasku.
Czy to się podnosi jakimś płynnym ruchem, razem ze złożeniem oparcia? Bo chyba(???) powinien być jakiś zatrzask...

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 21-05-2013, 09:43   

tomquat napisał/a:
3. wersja "olbrzymi bagażnik" - tu mi działa tylko 1/3 odchylam i jest ok, składam z powrotem, część 2/3 ani drgnie. Wymacałem i nie widziałem zatrzasku.
szukajcie a znajdziecie :mrgreen: Coś podejrzewam że jak złożysz 1/3 to technologicznie 2/3 się nie ruszą i na odwrót ->> więc całością operuj u mnie, co prawda 1/1, zatrzaski są po obu stronach. Do składania tylko oparcia obok zagłówków, do złożenia na duży bagaż raczki z boku siedzenia->> ale jest to "II" Zobacz pod siedzenia są tam zaczepy do podłogi i zobacz gdzie i jak idzie linka od ,nazwijmy to pazura , który trzyma siedzenia. Albo bardziej zdecydowane działanie->> bez młotka :mrgreen: :wink:

tomquat 
Forumowicz

Wysłany: 21-05-2013, 10:13   

jawaldek napisał/a:
Zobacz pod siedzenia są tam zaczepy do podłogi i zobacz gdzie i jak idzie linka od ,nazwijmy to pazura , który trzyma siedzenia. Albo bardziej zdecydowane działanie->> bez młotka :mrgreen: :wink:
właśnie mam problem z wymacaniem, bo jakoś tam ciasnawo... A zdecydowanie działać się boję - bo ja mało-delikatny jestem :)

zeeb 
Mitsumaniak
:)

Auto: Pajero III 3.2 DID A/T
Wysłany: 21-05-2013, 10:19   

no dobra, poszedłem obadać co i jak :)
czerwone blokady są do obydwu części ale to chyba nieistotne. Ważne jest to że nie mogę podnieść 2/3 jeśli 1/3 jest w pozycji normalnej czyli do przewozu pasażera. Jeśli natomiast najpierw do pionu dam 1/3 to zwalniana jest jakaś blokada w 2/3 i wtedy bez problemu da się ją podnieść. (z części 2/3 wychodzi jakaś linka w pancerzu - nie mam teraz czasu żeby dokładnie się temu przyjrzeć ale jeśli nie dasz rady to zerknę po południu co i jak) Spróbuj w tej kolejności: 1/3 i 2/3 normalna pozycja podróżna, składasz do pionu 1/3 i dopiero 2/3

tomquat 
Forumowicz

Wysłany: 21-05-2013, 10:35   

dzięki zeeb
czeka mnie pracowite popołudnie - spróbuję wszystkich konfiguracji :D

EDIT:
no to ..... (można tu przeklinać? :) ). Ani siłowo, ani technicznie. Nie dam radu i już.

Nawet instrukcje przeglądnąłem (wiem, wstyd), ale wiele nie napisali...

HELP :rolleyes:

Mietek.K 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero III
Wysłany: 24-05-2013, 23:45   

Miałem identyczny przypadek i przez kilka dni nie mogłem złożyć tylnej kanapy. Ale jakoś chyba zaczynając od podwójnego oparcia udało mi się , Pewnie to nie ma większego znaczenia od której strony zaczynasz ale u mnie się udało . Najpierw oparcie potem wajcha ta duża przy siedzisku i powinno się złożyć.Do tej pory nie wiem co mogło się zablokować .

tomquat 
Forumowicz

Wysłany: 25-05-2013, 13:08   

Mietek.K napisał/a:
Miałem identyczny przypadek i przez kilka dni nie mogłem złożyć tylnej kanapy. Ale jakoś chyba zaczynając od podwójnego oparcia udało mi się , Pewnie to nie ma większego znaczenia od której strony zaczynasz ale u mnie się udało . Najpierw oparcie potem wajcha ta duża przy siedzisku i powinno się złożyć.Do tej pory nie wiem co mogło się zablokować .
no to idę jeszcze ten wariant przecwiczyc :|

artmit1 
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DiD 04
Wysłany: 25-05-2013, 14:13   

Może masz problem z za długą linką lub wypadła z prowadnic - u mnie aby złożyć większą kanapę musiałem w trakcie pochylania oparcia podnosić siedzisko - gdy oparcie leżało na siedzisku było już po ptakach, całą operację trzeba było powtarzać od nowa. Musisz wyczuć ten właściwy dla twojego auta moment :mrgreen:
Pozdro

PiotrKw 
Forumowicz

Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Wysłany: 25-05-2013, 16:09   

Mam to samo , zadne czary i zaklecia nie pomagaja . Ostatni taki samochod w ktorym psulo sie tyle bzdetow to Fiat Uno przed 20 -tu laty . A tu ... Japonska technologia , cholera by ja wziela .

tomquat 
Forumowicz

Wysłany: 24-07-2013, 22:47   

naprawiłem :)

rozbebeszyłem tył oparcia, coś tam poruszałem i się otworzyło. Potem się nie chciało otworzyć, znowu poruszałem i się otworzyło. Rozkręciłem więcej i od spodu też. Poruszałem, prysnąłem WD40. I działa.

Mam satysfakcję, że naprawiłem. Ale równocześnie brak satysfakcji, bo nie wiem jak tego dokonałem :o

Odpowiedz do tematu