[long] Składanie kanapy (2. rząd) |
Autor |
Wiadomość |
tomquat
Forumowicz
Auto: Pajero V78 automat
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-05-2013, 15:51 [long] Składanie kanapy (2. rząd)
|
|
|
Czy ja coś nie potrafię, czy się zacięło?
Oparcia położyłem, ale nie mogę dać do pionu. 1/3 bez problemu, ale 2/3 nie chce drgnąć.
Czy jest tu jakiś myk, czy procedura?
WIem, że lekko durne pytanie, i raczej nie jest to istotne, ale auto jest koszmarnie brudne i chciałbym odkurzyć pod spodem |
|
|
|
 |
zeeb
Mitsumaniak :)

Auto: Pajero III 3.2 DID A/T
Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Wrz 2012 Posty: 192 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 21-05-2013, 08:03
|
|
|
Chyba coś się zacięło, tyle że przy rozkładania nie bardzo ma się co zaciąć. Poruszaj tą czerwoną blokadą która czasami blokuje przy opuszczaniu siedziska do poziomu. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 21-05-2013, 08:27
|
|
|
"zresetuj" całość postępowania czyli całość do pionu potem kanapa do poziomu i zacznij składać od 2/3 potem 1/3. Ta "czerwona blokada" chyba jest z obu stron?? tomquat napisał/a: | auto jest koszmarnie brudne i chciałbym odkurzyć pod spodem | może jakiś syf zablokował ? |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
tomquat
Forumowicz
|
Wysłany: 21-05-2013, 09:07
|
|
|
zeeb napisał/a: | Chyba coś się zacięło, tyle że przy rozkładania nie bardzo ma się co zaciąć. Poruszaj tą czerwoną blokadą która czasami blokuje przy opuszczaniu siedziska do poziomu. | ale to czerwone to jest jak postawię całość do pionu? bo nie dotarłem do tego momentu - mogę tylko oparcie położyć...
jawaldek napisał/a: | "zresetuj" całość postępowania czyli całość do pionu potem kanapa do poziomu i zacznij składać od 2/3 potem 1/3. Ta "czerwona blokada" chyba jest z obu stron?? |
też stawiałem na brud, dzisiaj spróbuje mocniej
W sumie jak to czytam to chyba niejasno napisałem:
1. fotele w pozycji normalnej - do siedzenia
2. oparcia mogę położyć bez problemu
3. wersja "olbrzymi bagażnik" - tu mi działa tylko 1/3 odchylam i jest ok, składam z powrotem, część 2/3 ani drgnie. Wymacałem i nie widziałem zatrzasku.
Czy to się podnosi jakimś płynnym ruchem, razem ze złożeniem oparcia? Bo chyba(???) powinien być jakiś zatrzask... |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 21-05-2013, 09:43
|
|
|
tomquat napisał/a: | 3. wersja "olbrzymi bagażnik" - tu mi działa tylko 1/3 odchylam i jest ok, składam z powrotem, część 2/3 ani drgnie. Wymacałem i nie widziałem zatrzasku. | szukajcie a znajdziecie Coś podejrzewam że jak złożysz 1/3 to technologicznie 2/3 się nie ruszą i na odwrót ->> więc całością operuj u mnie, co prawda 1/1, zatrzaski są po obu stronach. Do składania tylko oparcia obok zagłówków, do złożenia na duży bagaż raczki z boku siedzenia->> ale jest to "II" Zobacz pod siedzenia są tam zaczepy do podłogi i zobacz gdzie i jak idzie linka od ,nazwijmy to pazura , który trzyma siedzenia. Albo bardziej zdecydowane działanie->> bez młotka |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
tomquat
Forumowicz
|
Wysłany: 21-05-2013, 10:13
|
|
|
jawaldek napisał/a: | Zobacz pod siedzenia są tam zaczepy do podłogi i zobacz gdzie i jak idzie linka od ,nazwijmy to pazura , który trzyma siedzenia. Albo bardziej zdecydowane działanie->> bez młotka | właśnie mam problem z wymacaniem, bo jakoś tam ciasnawo... A zdecydowanie działać się boję - bo ja mało-delikatny jestem |
|
|
|
 |
zeeb
Mitsumaniak :)

Auto: Pajero III 3.2 DID A/T
Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Wrz 2012 Posty: 192 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 21-05-2013, 10:19
|
|
|
no dobra, poszedłem obadać co i jak
czerwone blokady są do obydwu części ale to chyba nieistotne. Ważne jest to że nie mogę podnieść 2/3 jeśli 1/3 jest w pozycji normalnej czyli do przewozu pasażera. Jeśli natomiast najpierw do pionu dam 1/3 to zwalniana jest jakaś blokada w 2/3 i wtedy bez problemu da się ją podnieść. (z części 2/3 wychodzi jakaś linka w pancerzu - nie mam teraz czasu żeby dokładnie się temu przyjrzeć ale jeśli nie dasz rady to zerknę po południu co i jak) Spróbuj w tej kolejności: 1/3 i 2/3 normalna pozycja podróżna, składasz do pionu 1/3 i dopiero 2/3 |
|
|
|
 |
tomquat
Forumowicz
|
Wysłany: 21-05-2013, 10:35
|
|
|
dzięki zeeb
czeka mnie pracowite popołudnie - spróbuję wszystkich konfiguracji
EDIT:
no to ..... (można tu przeklinać? ). Ani siłowo, ani technicznie. Nie dam radu i już.
Nawet instrukcje przeglądnąłem (wiem, wstyd), ale wiele nie napisali...
HELP |
|
|
|
 |
Mietek.K
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero III
|
Wysłany: 24-05-2013, 23:45
|
|
|
Miałem identyczny przypadek i przez kilka dni nie mogłem złożyć tylnej kanapy. Ale jakoś chyba zaczynając od podwójnego oparcia udało mi się , Pewnie to nie ma większego znaczenia od której strony zaczynasz ale u mnie się udało . Najpierw oparcie potem wajcha ta duża przy siedzisku i powinno się złożyć.Do tej pory nie wiem co mogło się zablokować . |
|
|
|
 |
tomquat
Forumowicz
|
Wysłany: 25-05-2013, 13:08
|
|
|
Mietek.K napisał/a: | Miałem identyczny przypadek i przez kilka dni nie mogłem złożyć tylnej kanapy. Ale jakoś chyba zaczynając od podwójnego oparcia udało mi się , Pewnie to nie ma większego znaczenia od której strony zaczynasz ale u mnie się udało . Najpierw oparcie potem wajcha ta duża przy siedzisku i powinno się złożyć.Do tej pory nie wiem co mogło się zablokować . | no to idę jeszcze ten wariant przecwiczyc |
|
|
|
 |
artmit1
Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 DiD 04
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Gru 2011 Posty: 47 Skąd: Stare Babice
|
Wysłany: 25-05-2013, 14:13
|
|
|
Może masz problem z za długą linką lub wypadła z prowadnic - u mnie aby złożyć większą kanapę musiałem w trakcie pochylania oparcia podnosić siedzisko - gdy oparcie leżało na siedzisku było już po ptakach, całą operację trzeba było powtarzać od nowa. Musisz wyczuć ten właściwy dla twojego auta moment
Pozdro |
_________________ Arturos Pajeros |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 25-05-2013, 16:09
|
|
|
Mam to samo , zadne czary i zaklecia nie pomagaja . Ostatni taki samochod w ktorym psulo sie tyle bzdetow to Fiat Uno przed 20 -tu laty . A tu ... Japonska technologia , cholera by ja wziela . |
|
|
|
 |
tomquat
Forumowicz
|
Wysłany: 24-07-2013, 22:47
|
|
|
naprawiłem
rozbebeszyłem tył oparcia, coś tam poruszałem i się otworzyło. Potem się nie chciało otworzyć, znowu poruszałem i się otworzyło. Rozkręciłem więcej i od spodu też. Poruszałem, prysnąłem WD40. I działa.
Mam satysfakcję, że naprawiłem. Ale równocześnie brak satysfakcji, bo nie wiem jak tego dokonałem |
|
|
|
 |
|