[1.6] Zakup ASX |
Autor |
Wiadomość |
borys3k
Nowy Forumowicz
Auto: Opel
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-04-2016, 17:32 [1.6] Zakup ASX
|
|
|
Witajcie, dotychczas planowałem zakup ASX z silnikiem 1.6 w benzynie z 2011 roku. Na autach nie znam się. Doradzono mi Mitsubishi ze względu na niezawodność. Do tego podoba mi się wygląd, więc wszystko jest ok. Dziś jednak kilku znajomych poleciło żeby kupić nowe auto np. Skodę lub VW. Wg ich rachunku - używane auto będzie w rozrachunku miesięcznym droższe niż nowe (bez względu na auto będę brał kredyt). Panowie stwierdzili, że rocznie przynajmniej 3000 zł trzeba liczyć na naprawy + znacznie wyższe spalanie.
Jako, że znacie się dobrze na tych autach - poradźcie - czy faktycznie może być tak źle? Nie piszę o spalaniu, bo to rzecz indywidualna, ale o częstości napraw przy aucie z roku 2011 i cenach części.
Z góry dzięki za wszystkie sugestie. Trochę jestem teraz zamieszany, a niebawem będę podejmował decyzję o zakupie, stąd post.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
bonni
Nowy Forumowicz
Auto: ASX
|
Wysłany: 15-04-2016, 18:41
|
|
|
Siema
O jakim Modelu VW i Skody mówimy.
Mój ASX 1,6 Benzyna. Przebieg obecnie 11500km rocznik 2015.5 z mojego zestawienia tankowań i spalania jakie robię wychodzi mi 6,5l/100 km z całości przebiegu.
Naprawy itp hymmm z tego co można zobaczyć na allegro to do ASX można kupić wszystko. Bardzo dużo tych aut jeździ |
|
|
|
 |
borys3k
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-04-2016, 18:54
|
|
|
Gość polecał Golfa albo Spotrsvan a ze Skody - Rapid. Spalanie to dla mnie drugorzędna sprawa. Raczej obawiam się wysokich kwot napraw. Teraz mam auto z 99 r., więc naprawy są rzędu 300-600 zł. Trochę obawiam się przejścia na kwoty 2-5 tys. |
|
|
|
 |
bonni
Nowy Forumowicz
Auto: ASX
|
Wysłany: 15-04-2016, 22:27
|
|
|
Niestety w kwestii napraw nie pomogę zbyt nowe auto. Trzeba pytać tych co eksploatują ASXa już po Gwarancji. Wydaje mi się ze naprawy rzędu 2-5 tyś są dość mocno przesadzone. |
|
|
|
 |
marcink
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan Intense 4A92
Pomógł: 5 razy Dołączył: 25 Cze 2015 Posty: 568 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 16-04-2016, 20:22
|
|
|
borys3k, ile km pokonujesz rocznie, i jak długo chcesz użytkować następny samochód? |
_________________ Mój misiek |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 16-04-2016, 21:02
|
|
|
Kolego - zapoznaj się z filmami z YT na temat aut używanych i zakupów - chcesz wydać rozsądnie nie małe pieniądze.. to zbierz możliwie najwięcej informacji i zastanów się jakie są Twoje realne potrzeby..
Co do ASX, to myślę, że to bardzo porządny samochód - miałem ostatnio dużą przyjemność przejechać się około 500km 2.0 dieslem - faajnie się jechało - dużo lepiej na autostradzie niż Lancerem W mieście wolę Lancera.
Co do używek - no cóż - zależy jak kupisz - nie demonizowałbym z używkami i z naprawami - koledzy z poprzedniej pracy biorą same używki - wydali łączenie (we 3 - Skoda Superb, Passat i Opel Vectra - wszystkie z około 2007-2011) może 5kzł w ciągu 3 lat - więc wychodzi jakieś 500zł na rok na samochód (gdzie tak naprawdę kolega z Opla dba przesadnie i wymienia dobre elementy, a Koledzy w Niemieckich samochodach jeszcze nic nie robili).
Pozdrowienia i udanych decyzji. |
|
|
|
 |
borys3k
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-04-2016, 21:18
|
|
|
marcink - rocznie ok 12-15 tys. Chciałbym max. 10 lat. Nie wiem czy tak długo się uda, ale może...
RalfPi - nie bałbym się używanych aut, ale obecna corsa, stara, ale części niedrogie, a w sieci czytuję, że części do ASXa są naprawdę drogie, stąd te wątpliwości. ASX'em na razie jechałem raz - szwagier ostatnio kupił i spodobał mi się. Sam nie planuję zakupu - raczej chcę skorzystać z firm, które doradzają w zakupie. 5000 zł w ciągu 3 lat spokojnie byłoby akceptowalne |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 16-04-2016, 21:30
|
|
|
ee.. 5kzł to na trzech (z czego wydaje tylko jeden, bo ma grosz w kieszeni i go robią w balona IMO) - tak jak brat lekarz w KIA co 10kkm robi coś w zawieszeniu, a ja przez 115kkm Lancerem dopiero widzę, że mi coś stuka z tyłu..
Myślę, że im nowszy samochód tym lepiej (nawet jak ma nabity przebieg) - zresztą Mitsubishi dawało ostatnio 5 letnią gwarancję (przynajmniej na Lancery).
PS Słyszałem w jednym z "japońskich" ASO, że Suzuki SX4 się nie psują (tak samo jak Lancery) - zresztą warto popytać chłopaków w ASO (dobrym ASO) - z pewnością doradzą. |
|
|
|
 |
borys3k
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-04-2016, 21:39
|
|
|
A, na 3 auta. To tym bardziej 5 letnia gwarancja przy aucie z 2011 to i tak już nieaktualna, albo końcówka, niemniej - dzięki za info! |
|
|
|
 |
LukasiusPomorze
Mitsumaniak
Auto: Ralliart 2009
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2016 Posty: 114 Skąd: Pomorze
|
Wysłany: 17-04-2016, 14:23
|
|
|
Jak chcesz mieć spokój to ASX jest jak najbardziej dla ciebie.
Bez turbin i zbędnych bajerów, jak pytałem mechaników to mówili że tylko łączniki stabilizatorów należy wymienić jak się zużyją i dbać o płyny, a wtedy auto będzie długo służyć. |
|
 |
|