[CB4 1.6] problem z elektryka |
Autor |
Wiadomość |
pawel lancer
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi lancer 1.6 glxi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-08-2013, 23:51 [CB4 1.6] problem z elektryka
|
|
|
witam
posiadam lancera 1.6 glxi
mam problem tego typu: swiatła przygasają, wskaznik temperatury warjuje i nie działa rozrusznik i to wszystko dzieje sie w jednej chwili. myslałem ze to brak ładowania lecz alternator sprawdziłem i jest w porządku. co to moze byc. prosze o pomoc
[ Dodano: 05-08-2013, 23:57 ]
samochod odpala na popych i normalnie jezdzi |
_________________ paweł m |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 06-08-2013, 00:05
|
|
|
Sprawdź i przeczyść masę po między akumulatorem a karoserią i po miedzy akumulatorem a silnikiem. Sprawdź też ładowanie na akumulatorze na wolnych obrotach i powiedzmy przy 3000 obrotów.
Jęśli wszystko będzie ok a problem będzie nadal, to rozrusznik do remontu, najprawdopodobniej tulejki są mocno wytarte przez co wirnik ociera o stojan w rozruszniku i nie daje rady się obrócić robić przez to zwarcie. |
|
|
|
 |
pawel lancer
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-08-2013, 00:10
|
|
|
rozrusznik moze robic zwarcie przez co przygasaja mi swiatła i wskaznik warjue?? ładowanie sprawdzałem tak jak piszesz i jest wporzadku
[ Dodano: 06-08-2013, 00:14 ]
o to codzi ze czasami jest tak ze wszystko jest normalnie, wskaznik pokazuje normalnie swiatła intensywne i rozrusznik normalnie kreci i odpala np. przestoi przez noc i rano zapala bez problemu a potem w czasie jazdy jest dobrze przez akis czas a potem zaczyna warjowac wszystko tak jak napisałem wczesniej i zgasze go i z rozrusznika nie zapali tylko trzeba na popych odpalac |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 06-08-2013, 07:10
|
|
|
Tak jak napisałem wyżej, może któraś masa nie łączy przez co czasem braknie prądu na odpalenie albo wina rozrusznika - zwarcie, jeśli oczywiście w momencie wystąpienia problemu kontrolki przygasają do zera. Jeśli problemy niedawno się zaczęły, to jeszcze może się zdarzyć, że czasem wszystko działa ok a czasem nie. Może też nie łączyć jakiś bezpiecznik pod maską o wartości około 100A jeśli takie są. |
|
|
|
 |
maro275
Mitsumaniak noob
Auto: Mitsubishi Lancer GLXi 1.6 16v
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Kwi 2011 Posty: 151 Skąd: z domu
|
Wysłany: 08-08-2013, 23:14
|
|
|
Sprawdź klemy, u mnie też miałem ten sam problem. Czyszczenie klem pomogło. Lub sprawdź masę między karoserią, a akumulatorem jak radzi Ci kolega plecho1 |
|
|
|
 |
pawel lancer
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-08-2013, 05:36
|
|
|
okazało sie to ze jak mechanik robił mi skrzynie to przy składaniu nie przykręcił masy do silnika i przewod lezał na kolektorze i raz łączyło raz nie |
|
|
|
 |
|