[MSS GDI] Umiejscowienie Immobilizera. Problemy z odpalaniem |
Autor |
Wiadomość |
Mlody993
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star
Kraj/Country: Germany
|
Wysłany: 29-10-2013, 22:58 [MSS GDI] Umiejscowienie Immobilizera. Problemy z odpalaniem
|
|
|
Witam,
mam problemy z moim MSS. Ostatnio coraz częściej nie mogę go odpalić, bez względu czy jest ciepły czy zimny. Mogę kręcić i kręcić i nie odpali, muszę wyłączyć stacyjkę i czekać aż coś pstryknie w okolicach gniazda zapalniczki. Potem przekręcam stacyjkę, włączam zapłon, czekam aż w górnym wyświetlaczu coś zrobi PSTRYK i odpalam, czasami nie odpali, czasami odpali.
Jak odpalam na szybko bez czekania na pstryk to mogę zapomnieć, że odpali.
Problem podobny do tego:
http://mitsubishi.auto.co...ic.php?t=134596
Dlatego pytam, gdzie jest immobilizer umiejscowiony, bo może to właśnie zabrudzone styki są moim problemem?
Proszę o pomoc, mam powoli dosyć tego auta. ;P Raz działa bez problemowo, a nie raz co zgaszę to nie odpalę... |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20992 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 30-10-2013, 09:40
|
|
|
 |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 30-10-2013, 09:59
|
|
|
Przy problemach z immobiliserem powinna się zapalić kontrolka silnika informująca o błędzie immobilisera dlatego zawsze diagnozę powinno się zacząć od sprawdzenia błędów aby bez potrzeby nie rozbierać połowy samochodu. |
|
|
|
 |
Mlody993
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 31-10-2013, 00:16
|
|
|
plecho1. apropo kontrolek. Właśnie zapomniałem napisać. Kiedy trafi się, że go mogę kręcić godzinę i nie odpali palą się właśnie kontrolki silnika i oleju. Jednak po kilku próbach i odczekaniu jak napisane wszystko wraca do normy (tzn. kontrolki znikają i silnik chodzi).
Bizi78, dzięki wielkie za instrukcję.
@ Ktoś może ma jeszcze jakiś pomysł co to może być? Może się mylę i immobilizer nie jest tutaj problemem.
@@ Jeszcze mała rzecz (być może ważna). Za silnikiem na karoserii (lewy róg silnika) jest zamontowany taki dziwny jakby komputer. Dochodzi do niego kostka. U mnie jest z tym problem. Na początku myślałem, że problem z kostką (auto nie paliło lub w czasie jazdy gasło). Zacisnąłem tą kostkę ściskami z tym komputerkiem, uspokoiło się. Ale nie na długo, po około tygodniu sprawa wróciła. Wtedy po dokładnym przyjrzeniu zauważyłem, że ktoś coś musiał tam grzebać, bo kable w niektórych miejscach są jakby nożem zadarte. Odpaliłem więc silnik i zacząłem ruszać kablami i auto zgasło. Wykryłem, że gdy kable wcisnę w dół to wszystko śmiga, jak wrócą trochę do góry to nie odpala.
No więc patent, wziąłem 3 ściski, zacisnąłem kabel aby był razem dobrze ściśnięty i jednym ściskiem zblokowałem go, aby nie wracał do góry.
Patent dobrze się sprawuje, aktualnie może raz w tygodniu mi nie odpali i muszę otwierać maskę żeby ruszyć kablem..
Może ten cały problem tkwi w tym całym komputerku... ktoś jest może w stanie powiedzieć co to w ogóle jest? Komputer główny to nie może być. Przynajmniej nigdy nie widziałem, aby komputer tak nago był w dość otwartym miejscu zamontowany. Przeważnie są szczelnie zamknięte. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 31-10-2013, 00:22
|
|
|
Napisz z jakiego roku i z jakim silnikiem jest Twoje auto to Ci podpowiem jak sprawdzić błędy, być może uda się to zrobić w domowych warunkach. Bez sprawdzenia błędów próba naprawiania dzisiejszych aut to jak korzystanie z porad wróżki. Błąd najprawdopodobniej Ci dokładnie powie co jest nie tak z autem. |
|
|
|
 |
Mlody993
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-11-2013, 10:17
|
|
|
Space Star rocznik 99, silnik 1.8 GDI 122 KM.
Kurcze jestem niemal pewien, że to immobilizer wariuje. Bo co innego może powodować, że nie odpala lub odpali i gaśnie? Tylko immobilizer odcinający zapłon. Chyba, że w tych autach jest jeszcze coś co odcina zapłon? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
|
|
|
 |
Mlody993
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-11-2013, 15:46
|
|
|
Sprawdzę to jeszcze w ten weekend się postaram.
Ktoś wie może jak ominąć immobilizer? Jak go w ogóle wywalić. W ten sposób bym się dowiedział też czy to on jest winny. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 01-11-2013, 16:37
|
|
|
To nie jest proste i raczej tylko zrobią Ci to albo w serwisie za grubą kasę albo zrobi to jakiś magik od immo za trochę mniej Najczęściej montowany jest specjalny emulator oszukujący komputer silnika z którym oryginalny immobiliser jest powiązany.
Immobiliser to takie fajne zabezpieczenie z którym często więcej problemów ma właściciel auta niż złodziej |
|
|
|
 |
Mlody993
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-11-2013, 14:25
|
|
|
Jeszcze nie miałem czasu się zabrać za diagnozę. Ja powoli nie mam siły już z tym autem. Wczoraj wybrałem się w trasę 280km w jedną stronę i na autostradzie 6 razy zgasł, przez ten słaby styk z tym komputerem czy co to tam jest. W drodze powrotnej już było lepiej, bo zgasł tylko 2 razy.
A ile z tym męki... jedziesz, zatrzymujesz się, otwierasz maskę, ruszasz kabel, próbujesz odpalić i tak w kółko po 5-10 minut aż odpali. ;/
Nikt nie jest w stanie powiedzieć co to za pudło siedzi za silnikiem? Za co one odpowiada?
Dodaje zdjęcia. Mam to pościskane ściskami, bez nich w ogóle by nie odpalał.
Zdjęcie 001
Zdjecie 002 |
|
|
|
 |
darcun4
Forumowicz
Auto: MSS
Pomógł: 9 razy Dołączył: 23 Sie 2013 Posty: 216 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 03-11-2013, 18:55
|
|
|
Mlody993, jeżeli masz serwisówkę, to "aaa13a+gasoline+direct+injection" strona 120 i 121.
Ja tam jestem "rosyjskojęzyczny" i wiele nie pomogę ale tam jest chyba to ustrojstwo opisane. |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 04-11-2013, 20:46
|
|
|
Miałem kiedyś problem z immbiliserem w Clio, po pierwszej awarii, przy której nie możnabyło uruchomić auta kazałem go zdemontować i problemy zniknęły |
_________________ Si vis pacem, para bellum. |
|
|
|
 |
Mlody993
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-11-2013, 21:18
|
|
|
darcun4 napisał/a: | Mlody993, jeżeli masz serwisówkę, to "aaa13a+gasoline+direct+injection" strona 120 i 121.
Ja tam jestem "rosyjskojęzyczny" i wiele nie pomogę ale tam jest chyba to ustrojstwo opisane. |
Nie rozumiem totalnie Twojej wypowiedzi. ;P Jaką serwisówkę, jakie aaa13a~~ ?
RaVciO napisał/a: | Miałem kiedyś problem z immbiliserem w Clio, po pierwszej awarii, przy której nie możnabyło uruchomić auta kazałem go zdemontować i problemy zniknęły |
No, ale jak już kolega wyżej wspominał w serwisie kosztuje to trochę, a ogólnie ciężko to ominąć. ;/
Nie jestem pewien, ale ta skrzynka ze zdjęcia które dałem to prawdopodobnie sterownik wtrysku. Chyba to jest powodem moich wszystkich problemów. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20992 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 05-11-2013, 08:53
|
|
|
Cytat: |
No, ale jak już kolega wyżej wspominał w serwisie kosztuje to trochę, a ogólnie ciężko to ominąć. ;/ |
O ile dobrze pamiętam było to w granicach 100-200zł... |
_________________ Si vis pacem, para bellum. |
|
|
|
 |
|