|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
głośniki w sigmie |
Autor |
Wiadomość |
franz [Usunięty]
|
Wysłany: 16-01-2007, 14:18 głośniki w sigmie
|
|
|
witam. orintuje się ktoś jaki jest rozmiar głośników w przednich drzwiach?? |
|
|
|
 |
Chi-Man [Usunięty]
|
Wysłany: 16-01-2007, 14:34
|
|
|
Witam,
Średnica montażowa kosza 122 mm czyli otwór ma zapewne 125 mm. Wysokość (czyt. głębokość montażowa) około 57 +/- 2 mm, choć w tym przypadku miejsca w drzwiach jest zapewne nieco więcej.
Jak coś mam jeszcze ze dwa komplety oryginalnych głosników w perfekcyjnym stanie.
Pozdrawiam. |
Ostatnio zmieniony przez Chi-Man 17-01-2007, 00:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
franz [Usunięty]
|
Wysłany: 16-01-2007, 16:36
|
|
|
czyli np. głośniki 130 mm powinny się zemiścic?? |
|
|
|
 |
Chi-Man [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2007, 00:24
|
|
|
Witam,
Zmieszczą się o ile powiększysz otwory montażowe, wciąż jednak pozostanie problem zewnętrznych osłon na boczkach tapicerki drzwiowej. One też bowiem mają wyprofilowanie pod konkretną średnicę głosnika. Zdecydowanie bezpieczniej będzie poszukać głośników o średnicy montażowej kosza 120 mm. O ile pamiętam był z tym jednak zawsze duży problem, bo to nietypowy rozmiar... Na pewno tego typu głośniki znajdziesz w drzwiach wielu mercedesów C klasa, E klasa itd. I pod tym kątem powinieneś szukać...ja bynajmiej tak szukałem.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
kotomi
Forumowicz
Auto: Sigma 12V kb
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-01-2007, 10:25
|
|
|
Skoro jesteśmy już przy temacie głosników. Wymieniałem u siebie głośniki tylne (sigma kombi ma głosniki w dachu). Wyciągnałęm głosniki Clarion 15W RMS 130 mm, również z koszem montażowym. W tej chwili grają głosniki 165 mm. Musiałem niestety popracowac nad innym ustawieniem głośników. Rozstaw otworów montażowych pasował do głośników 165 mm, ale trzeba je było mocno opuścić gdyż średnica i głebokość otworu na głośnik była zbyt mała. W każdym razie głosniki grają a czeka mnie jeszcze jakieś sensowne ich przykrycie. Myślę nad przykryciem ich mdf-em.
Chi-Man, ponieważ z tego co piszesz wynika, że wyciagałes głośniki, mam pytanie: Czy w przednich drzwiach również montowano głośniki Clariona? Interesuje mnie czy sa to głośniki fabryczne, czy tez ktoś już je wymieniał.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
franz [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2007, 14:41
|
|
|
no to lipa. a w sedanie tylne są standardowe jajka 6x9"?? czy też może jakieś wynalazki |
|
|
|
 |
kotomi
Forumowicz
Auto: Sigma 12V kb
|
Wysłany: 18-01-2007, 15:50
|
|
|
franz, owszem, w sedanie z tyłu sa jajka 6x9". Natomiast dzisiaj rozbierałem drzwi przednie u siebie i przy okazji rzuciłem okiem na głośniki. Zaczynam się zastanawiac nad 165 mm. Myślę, że przy odrobinie szczęscia da się je zamontować z pomoca pierścienia dystansowego. Chi-Man co prawda nie daje nadzieji na sukces, ale chyba kiedyś spróbuję. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Tomek210
Forumowicz
Auto: Sigma'96
|
Wysłany: 18-01-2007, 16:13
|
|
|
Z przodu pod szybą moja Sigma ma miejsca do montażu wysokotonowców. Dochodzą do nich kable z kostkami fabrycznej instalacji jednak fabrycznych głośników tam nie było (są zaślepki). Ktoś sprawdzał czy dochodzi do nich sygnał bezpośrednio z radia czy może już odfiltrowany z niskich tonów jakąś zwrotnicą? Akurat nie mam żadnego wolnego głośnika żeby sprawdzić.. |
_________________ Sigma 24V'96r |
|
|
|
 |
Chi-Man [Usunięty]
|
Wysłany: 19-01-2007, 05:16
|
|
|
kotomi napisał/a: | Chi-Man, ponieważ z tego co piszesz wynika, że wyciagałes głośniki, mam pytanie: Czy w przednich drzwiach również montowano głośniki Clariona? Interesuje mnie czy sa to głośniki fabryczne, czy tez ktoś już je wymieniał. |
Cóż u mnie akurat ani przód ani tył nie był Clarionami. W obu przypadkach głośniki maja tylko nabity znak firmowy Mitsubishi, numer katologowy części i parametry elektryczne głośnika (rezystancja, moc znamionowa).
kotomi napisał/a: | Myślę, że przy odrobinie szczęscia da się je zamontować z pomoca pierścienia dystansowego. Chi-Man co prawda nie daje nadzieji na sukces, ale chyba kiedyś spróbuję. Pozdrawiam |
Takie rozwiązanie spowoduje jeszcze większe wysunięcie głośnika i raczej ciężko będzie założyć tapicerkę drzwiową. To już lepiej chyba poszukać 165 -tek o zbliżonej głębokości montażu i wyciąć pod nie większy otwór. Tym bardziej iż w drzwiach akurat adaptory mocowań głosników są plastikowe. Wciąż jednak pozostaje pytanie czy grając z większą mocą, nie będą one uderzały membranami w osłony w tapicerce. Większe głośniki mają bowiem z zasady większe "wychylenie" membrany na resorze - zwłaszcza te dobrej jakości a pewnie takie masz na myśli...
Tomek210 napisał/a: | Z przodu pod szybą moja Sigma ma miejsca do montażu wysokotonowców. Dochodzą do nich kable z kostkami fabrycznej instalacji jednak fabrycznych głośników tam nie było (są zaślepki). Ktoś sprawdzał czy dochodzi do nich sygnał bezpośrednio z radia czy może już odfiltrowany z niskich tonów jakąś zwrotnicą? Akurat nie mam żadnego wolnego głośnika żeby sprawdzić.. |
Sygnał z radia dochodzi, o ile masz wciąż orginalną instalację radiową. Zwrotnic natomiast jako takich nie ma. Ich namiastkę w oryginalnych głosnikach (u mnie akurat takowe są) stanowią kondensatorki wlutowane szeregowo pod cewkę głosnika. Pełnią one zadanie filtra górnoprzepustowego ("odcinającego" niskie tony). Takie rozwiązanie można wykonać samemu, lub pokusić się nawet o zmontowanie lepszych jakościowo (kilkuelementowych) filtrów o lepszym tłumieniu.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
|