|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Spalanie LPG- wskazania komputera |
Autor |
Wiadomość |
bonux86
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sportbac
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-08-2013, 13:26 Spalanie LPG- wskazania komputera
|
|
|
Witam, wczoraj byłem uruchomić gaz w swoim nowym lancerze, instalacja zakładana przez Mitsubishi. Gazownik powiedział, że wskazania spalania będą błędne, jednak podczas jazdy komputer pokazuje spalanie i to w wartościach wg mnie zbliżonych do rzeczywistości (7,5-8l LPG w trasie). Pytanie moje brzmi co pokazuje komputer i czy te wartości można uważać za realne?
Dzięki i pozdrawiam
Krzysiek |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 09-08-2013, 14:00
|
|
|
Witaj Krzysiek
Moim zdaniem jest to kalkulacja(na podstawie prędkości, stopnia wciśnięcia gazu i pewnie przyspieszenia (wszystko wartości chwilowe)) spalania benzyny - u mnie mam średnie spalanie na poziomie 8.5l co odpowiada rzeczywistemu spalaniu gazu na poziomie 10l.
Jeżeli natomiast masz mieszankę tak dostrojoną, że pali Tobie tyle gazu ile Pb.. to słyszałem, że może to powodować wypalanie gniazd zaworowych.. |
|
|
|
 |
qbuss
Forumowicz
Auto: Lancer GTS 2,0 Instyle
|
Wysłany: 28-08-2013, 08:43
|
|
|
Witam,
Ja na gazie jeżdżę już od dłuższego czasu. Wskazania komputera nie są dokładne, w moim przypadku (Lancer 2.0 , 154KM) różnica wynosi około 2l na korzyść benzyny. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 28-08-2013, 22:53
|
|
|
Komputer powinien wskazywać spalanie na gazie takie same jak na benzynie. Jeśli wskazania będą się różnić czyli np. na benzynie będzie 8l a na gazie np 9l to będzie oznaczać, że gaz jest źle wyregulowany i jest zbyt ubogo a jeśli wskazania na gazie będą niższe niż na benzynie, to będzie oznaczać, że na gazie jest za bogato. Jazda na zbyt ubogiej mieszance, jak już napisał RalfPi, może prowadzić do uszkodzenia głowicy. |
|
|
|
 |
karol20
Forumowicz
Auto: lancer sportback 1,8
|
Wysłany: 29-08-2013, 08:36
|
|
|
Dokładnie tak jak pisze qbuss . Spalanie gazu na poziomie dwóch litrów więcej niż wskazanie komputera jest jak najbardziej prawidłowe . U mnie jest tak samo . Średnio na komputerze 7,5 pod dystrybutorem 9,5 LPG . |
|
|
|
 |
|
|