Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Carisma 1.8 gdi 2000
Autor Wiadomość
daniel.z
[Usunięty]

Wysłany: 14-01-2007, 19:23   Carisma 1.8 gdi 2000

Witajcie. Jestem właścicielem Carismy 1.8 gdi od tygodnia. Przy zakupie falowały obroty na biegu jałowym do ok.2000 i czasem spadały na 800. Odłączyłem akumulator i teraz po nagrzaniu silnika obroty spadają i auto gaśnie. Może ktoś wie jaka jest tego przyczyna. za info z góry dziękuję

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-01-2007, 19:27   

Przeczysc przepustnice-powinno pomoc!!
W wiekszosci, to ona jest odpowiedzialna za "skaczace obroty". ...Ale raczej przyzwyczaj sie do delikatych "ruchow" wskazowki obrotomierza.
pozdroo

Tanpit
[Usunięty]

Wysłany: 14-01-2007, 19:39   

Witam. Po zakupie auta mialem taki sam "problem", ale wyczyszczenie przepustnicy go zlikwidowalo. Widze, ze jestes z Wroclawia, wiec polecam wizyte w tym oto miejscu:

JETRONIC
ul. Opolska 159
Wrocław

Pozdrawiam.

daniel.z
[Usunięty]

Wysłany: 14-01-2007, 20:31   

Dzięki za podpowiedzi. Więc zrezygnuje z podłaczenia pod komputer bo to chyba niewiele pomoże? Z chęcią podjechał bym na tą opolską , ale w tej chwili jestem w Angli więc muszę się pomęczyć na podwórku.:) Jeżeli moglibyście mi podać jakieś wskazówki odnośnie dostania się do tej przepustnicy i wyczyszczenia to by było fajnie. Dzięki

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 14-01-2007, 22:14   

jest w FAQ na przykładzie silnika 2.4 GDI

[ Dodano: 14-01-2007, 22:31 ]
niestety nie moge sie linka doszukać, a coś mi świta, że gzieś ostatnio widziałem...

deadly
[Usunięty]

Wysłany: 14-01-2007, 22:50   

no to cię zmartwie w carismie po lifcie przepustnica ma troszke inna budowe i czyszczenie jej nie wiele daje w sumie nie powinno dac nic. Doradzam czyszczenie całego dolotu a nie tylko przepustnicy.
Co do czyszczenie to poszukaj gdzies dawałem opis a... http://lechr.internetdsl.pl/przepustnica/przep.htm

nie zapomnij zaprogramowac kompa jak odłaczałes klemy z akumukatora.
pozdro

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 14-01-2007, 23:01   Re: Carisma 1.8 gdi 2000

daniel.z napisał/a:
Przy zakupie falowały obroty na biegu jałowym do ok.2000 i czasem spadały na 800. Odłączyłem akumulator i teraz po nagrzaniu silnika obroty spadają i auto gaśnie. Może ktoś wie jaka jest tego przyczyna. za info z góry dziękuję

Wiem, ze koledzy, którzy sie przede mną wypowiadali to kompetentny zespół.
Ja jestem laikiem i jak w przypadku czyszczenia przepustnicy się zgodzę bo falujące obroty były przed zakupem to kolega pisze, że odłączył akumulator.Jest przecież na forum cały temat poświęcony uczeniu komputera prawidłowych obrotów po zresetowaniu czytaj odpięciu akumulatora.
Ale to tylko moje skromne spostrzeżenie....
Tak wiec najpierw czyszczenie a nastepnie reset i "nauka obrotów"
http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=5910

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 15-01-2007, 07:14   

NIe wiem dlaczego piszesz że przepustnica jest inna, są dwa rodzaje sterowana na linkę i na silnik i tylko tym się różnią jak czyści przepustnicę z jej demontażem to nie ma żadnej różnicy i tak wszystkie doloty przedmucha i przemuje benzynką tylko trzeba kupic nową uszczelkę pod przepustnicę.

daniel.z
[Usunięty]

Wysłany: 15-01-2007, 13:56   

Serdeczne dzięki za podpowiedzi. Wyczyściłem przepustnice tylko od zewnątrz, a już pomogło. Kupię uszczelkę i zdemontuje całkowicie, bo na pewno od środka jest jeszcze pełno nagaru. Pozdrawiam

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-01-2007, 14:58   

Przy odkręcaniu trzeba mieć anielską cierpliwość i zgrabne rączki ale wszystko ładnie się odkręca i jak masz trochę zdolności manualnych to dasz radę.
Jakieś świństwo do czyszczenia typu benzynka, potem rozpuszczalnik aby odtłuścić i jazda. Jak możesz to rób zdjęcia przydadzą się do FAQ

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 15-01-2007, 19:02   

Student napisał/a:
Jakieś świństwo do czyszczenia typu benzynka, potem rozpuszczalnik aby odtłuścić i jazda. Jak możesz to rób zdjęcia przydadzą się do FAQ

Popieram! Zrób koniecznie zdjecia ! Czekamy...

deadly
[Usunięty]

Wysłany: 16-01-2007, 00:18   

Student napisał/a:
NIe wiem dlaczego piszesz że przepustnica jest inna, są dwa rodzaje sterowana na linkę i na silnik i tylko tym się różnią jak czyści przepustnicę z jej demontażem to nie ma żadnej różnicy i tak wszystkie doloty przedmucha i przemuje benzynką tylko trzeba kupic nową uszczelkę pod przepustnicę.

no to od poczatku pisze bo widze róznice przynajmniej tak mi sie zdaje. Niestety nie mam innych fotek wiec daje co mam.

Ale od poczatku moja przepustnica po lifcie

teraz ta stara przed liftem na linke

a róznice to te małe otworki, linka
Zdjecia starej przepustnicy pochodza z posta :
http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=3421

poprostu u mnie te otworki sa za przepustnica i ona o wiele mniej sie zanieczyszcza dlatego w serwsie czasmi można usłyszec że w carismach po lifcie nie daje nic czyszczenie przepustnicy, moge sie mylic... wiec mnie poprawcie.
pozdro

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-01-2007, 06:58   

CO do otworów to masz rację ale przepustnica znieczyszcza się najbardziej właśnie za nią a nie z przodu, nie wiem dlaczego ktoś ci powiedział że przepustnica brudzi się przed wlotem, u mnie nagar zawsze jast z tyłu.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 16-01-2007, 10:58   

Brudzi się ,,za plecami'' analogicznie jak auta hatchback brudzą się na tyle z racji zawirowań opływającego powietrza. Przeniesienie tych otworków za przepustnicę dało to że jak przepustnica jest zamknięta to i tak silnik może z tych otworków ciągnąć co mu tam trzeba (chyba spaliny poprzez EGR?) a jak były przed przepustnicą to aby ciągnąć musiała być ona lekko uchylona itp. a poza tym dochodzą jeszcze sprawy pod/nad ciśnień przed/za przepustnicą.

romus
[Usunięty]

Wysłany: 17-01-2007, 18:13   

Otworki dostarczają powietrze do silnika krokowego który steruje obrotami biegu jałowego gdy przepustnica jest zamknięta. Przepustnica sterowana silnikiem nie potrzebuje drugiego krokowca gdyż sama sie uchyla dając powietrze dla wolnych obrotów. Zawór erg znajduje sie chyba gdzieś dalej, bo przed przepustnicą nic nie widać.

Odpowiedz do tematu