Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zaciski hamulca ręcznego...
Autor Wiadomość
Dan23 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS 1,8 2004
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-09-2013, 18:07   Zaciski hamulca ręcznego...

Niestety od chwili zakupu Space Stara (2 lata temu) stały problem z słabym, czy wręcz nie trzymającym hamulcem ręcznym.
Okresowe podciągani/poprawianie nic nie daje.

Czy ktoś może mi dąć jakąś dobrą radę jak temu zapobiec ?

Zastanawiam się wymiana zacisków ?
Zakup nowych (po wakacyjnych wydatkach :? zac ) dosyć bolesny - za komplet L,P - 600 zł
używane już poniżej stówy - ale nie mam pewnego sprzedajacego...
Czy ktoś może kupował już takie zaciski -może jakaś rekomendacja sprzedającego (na priva).
będę wdzięczny za każda pomoc - bo za 2 tygodnie przegląd - a ręczny z lewej strony nie trzyma wcale - a z prawej może na 20-30% ...

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 09-09-2013, 18:22   

Dan23 napisał/a:

Używać, taką radę otrzymałem od mechanika :wink: .
Co do zakupu używki to i tak wypadałoby obejrzeć tłoczek (możliwe że też będzie do wymiany), wymienić wszystkie gumki i go odmalować (dodatkowe ukryte koszta).
Też stałem przed takim dylematem i kupiłem komplet z jarzmami + wymieniłem obie linki.
Dan23 napisał/a:
Czy ktoś może kupował już takie zaciski -może jakaś rekomendacja sprzedającego (na priva).

Dołącz do grupy sprzedam i zapodaj w dziale kupię ogłoszenie może ktoś ma na zbyciu.
Ewentualnie napisz PW do usera futrzany on chyba ma trochę gratów do MSS.

RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Wysłany: 09-09-2013, 21:05   

Być może wystarczy regeneracja tych zacisków które masz, będzie taniej niż zakup nowych a działanie pewnie podobne...

emjot 
Mitsumaniak

Auto: Space Star '02 Family 1.6 LPG
Wysłany: 12-09-2013, 11:25   

U mnie generalnie prawy słabiej łapie, ale tym razem puścili... różnicy jest ok. 25-30%. Wymienić linki?

popa 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS 1,9 2001
Wysłany: 12-09-2013, 13:33   

Miałem podobnie. U mnie był problem z zaciskami. Po zaciągnięciu ręcznego nie wracało cięgno zacisku do odbojnika, a dźwignia ręcznego miała większy jałowy skok. Wymieniłem lewy zacisk ( kupiłem po regeneracji- 2 lata gwarancji) problem zniknął. Po roku od tej wymiany czeka mnie wymiana prawego zacisku- objawy te same- nie powraca cięgno( by wróciło do odbojnika muszę pomóc śrubokrętem lub młotkiem). Na przeglądzie wyszło, że ręczny lepiej trzyma na prawym kole- bo już na starcie był dociągnięty ( przy podniesionym samochodzie koło ciężej się obracało). Gdy nie odbija ręczny to łatwo sprawdzić, bo podczas jazdy felga się bardziej nagrzewa. U mnie była gorąca

Macenty 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1,8 GDI
Wysłany: 12-09-2013, 23:07   Re: Zaciski hamulca ręcznego...

Witam!
Zacznij od sprawdzenia tego postu może Ci pomoże :)
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=19441

Dan23 napisał/a:
Niestety od chwili zakupu Space Stara (2 lata temu) stały problem z słabym, czy wręcz nie trzymającym hamulcem ręcznym.
Okresowe podciągani/poprawianie nic nie daje.
Zastanawiam się wymiana zacisków ?
Zakup nowych (po wakacyjnych wydatkach :? zac ) dosyć bolesny - za komplet L,P - 600 zł
używane już poniżej stówy - ale nie mam pewnego sprzedajacego...
będę wdzięczny za każda pomoc - bo za 2 tygodnie przegląd - a ręczny z lewej strony nie trzyma wcale - a z prawej może na 20-30% ...

Odpowiedz do tematu