Zaciski hamulca ręcznego... |
Autor |
Wiadomość |
Dan23
Nowy Forumowicz
Auto: MSS 1,8 2004
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-09-2013, 18:07 Zaciski hamulca ręcznego...
|
|
|
Niestety od chwili zakupu Space Stara (2 lata temu) stały problem z słabym, czy wręcz nie trzymającym hamulcem ręcznym.
Okresowe podciągani/poprawianie nic nie daje.
Czy ktoś może mi dąć jakąś dobrą radę jak temu zapobiec ?
Zastanawiam się wymiana zacisków ?
Zakup nowych (po wakacyjnych wydatkach zac ) dosyć bolesny - za komplet L,P - 600 zł
używane już poniżej stówy - ale nie mam pewnego sprzedajacego...
Czy ktoś może kupował już takie zaciski -może jakaś rekomendacja sprzedającego (na priva).
będę wdzięczny za każda pomoc - bo za 2 tygodnie przegląd - a ręczny z lewej strony nie trzyma wcale - a z prawej może na 20-30% ... |
_________________ Mitsubishi Space Star 1,8 benzyna 2004' |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21018 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 09-09-2013, 18:22
|
|
|
Dan23 napisał/a: | Czy ktoś może mi dąć jakąś dobrą radę jak temu zapobiec ? |
Używać, taką radę otrzymałem od mechanika .
Co do zakupu używki to i tak wypadałoby obejrzeć tłoczek (możliwe że też będzie do wymiany), wymienić wszystkie gumki i go odmalować (dodatkowe ukryte koszta).
Też stałem przed takim dylematem i kupiłem komplet z jarzmami + wymieniłem obie linki.
Dan23 napisał/a: | Czy ktoś może kupował już takie zaciski -może jakaś rekomendacja sprzedającego (na priva). |
Dołącz do grupy sprzedam i zapodaj w dziale kupię ogłoszenie może ktoś ma na zbyciu.
Ewentualnie napisz PW do usera futrzany on chyba ma trochę gratów do MSS. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 09-09-2013, 21:05
|
|
|
Być może wystarczy regeneracja tych zacisków które masz, będzie taniej niż zakup nowych a działanie pewnie podobne... |
_________________ Si vis pacem, para bellum. |
|
|
|
 |
emjot
Mitsumaniak

Auto: Space Star '02 Family 1.6 LPG
|
Wysłany: 12-09-2013, 11:25
|
|
|
U mnie generalnie prawy słabiej łapie, ale tym razem puścili... różnicy jest ok. 25-30%. Wymienić linki? |
|
 |
popa
Nowy Forumowicz
Auto: MSS 1,9 2001
|
Wysłany: 12-09-2013, 13:33
|
|
|
Miałem podobnie. U mnie był problem z zaciskami. Po zaciągnięciu ręcznego nie wracało cięgno zacisku do odbojnika, a dźwignia ręcznego miała większy jałowy skok. Wymieniłem lewy zacisk ( kupiłem po regeneracji- 2 lata gwarancji) problem zniknął. Po roku od tej wymiany czeka mnie wymiana prawego zacisku- objawy te same- nie powraca cięgno( by wróciło do odbojnika muszę pomóc śrubokrętem lub młotkiem). Na przeglądzie wyszło, że ręczny lepiej trzyma na prawym kole- bo już na starcie był dociągnięty ( przy podniesionym samochodzie koło ciężej się obracało). Gdy nie odbija ręczny to łatwo sprawdzić, bo podczas jazdy felga się bardziej nagrzewa. U mnie była gorąca |
|
|
|
 |
Macenty
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star 1,8 GDI
|
Wysłany: 12-09-2013, 23:07 Re: Zaciski hamulca ręcznego...
|
|
|
Witam!
Zacznij od sprawdzenia tego postu może Ci pomoże
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=19441
Dan23 napisał/a: | Niestety od chwili zakupu Space Stara (2 lata temu) stały problem z słabym, czy wręcz nie trzymającym hamulcem ręcznym.
Okresowe podciągani/poprawianie nic nie daje.
Czy ktoś może mi dąć jakąś dobrą radę jak temu zapobiec ?
Zastanawiam się wymiana zacisków ?
Zakup nowych (po wakacyjnych wydatkach zac ) dosyć bolesny - za komplet L,P - 600 zł
używane już poniżej stówy - ale nie mam pewnego sprzedajacego...
Czy ktoś może kupował już takie zaciski -może jakaś rekomendacja sprzedającego (na priva).
będę wdzięczny za każda pomoc - bo za 2 tygodnie przegląd - a ręczny z lewej strony nie trzyma wcale - a z prawej może na 20-30% ... |
|
|
|
|
 |
|