Space Star nie odpala |
Autor |
Wiadomość |
MSS1959
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-08-2011, 22:14 Space Star nie odpala
|
|
|
Witam, mam problem z moim Space Starem mianowicie nie odpala, ale od początku.Pewnego dnia zatrzymałem się swoim MSS na parkingu pod jakimś sklepem czy coś, zgasiłem samochód normalnie i wysiadłem, wróciłem po chwili lecz samochód nie odpalił.Popróbowałem parę razy w końcu odpalił, zdarzyło mi się to jeszcze kilka razy zawsze na ciepłym silniku, jak ostygł to odpalał, jak był ciepły to nie odpalał, chociaż nie zawsze, czasami na ciepłym odpalał.Od około 1,5 miesiąca samochód stoi w garażu, był przepalany i jeżdżony po podwórku, wszystko było ok, aż tu nagle wczoraj nie odpalił na zimnym silniku.Próbowałem kilka razy i nic.Dziś rano odpalił, wyjechałem nim na podwórko i zostawiłem.Wróciłem po ok. 0.5 godziny i... nie odpala.Co to może być? Dodam, że samochód kręci, ale nie może "załapać".Proszę o pomoc.
edit: silnik 1.9 DID, 2002 rok produkcji |
Ostatnio zmieniony przez MSS1959 09-08-2011, 22:35, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 09-08-2011, 22:24
|
|
|
A żebyśmy jeszcze przynajmniej wiedzieli jaki tam masz silnik w tym Space-ku..... To może ktoś wtedy podpowie...... |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
MSS1959
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-08-2011, 22:30
|
|
|
Przez to wszystko zapomniałem napisać : 1.9 DID, 2002 rok produkcji. |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 10-08-2011, 08:16
|
|
|
MSS1959, Immobiliser prawdopodobnie. Czasami pętla nie załapie i możesz kręcić ile wlezie. Ale jak wyjmiesz kluczyk ze stacyjki i znowu go włożysz to zwykle odpala. No chyba że już się na amen rozpadło. |
|
 |
halbog
Mitsumaniak Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 465 Skąd: Świdnica
|
|
|
|
 |
MSS1959
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-08-2011, 11:18
|
|
|
halbog-a wcale Ci nie odpalał? czy raz tak, raz nie?
PS.Misiek dziś rano odpalił i pojechał do serwisu. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 10-08-2011, 18:40
|
|
|
Chciałem pisać coś o świecach, zapowietrzeniu układu paliwowego .... ale cns chyba trafił w 10. Faktycznie też tak miałem w Spejsie (też DID), że czasem nie odpalał - wyjęcie i włożenie kluczyka załatwiało sprawę.
No ale zobaczymy co serwis powie |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
MSS1959
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-08-2011, 21:36
|
|
|
JCH napisał/a: | Chciałem pisać coś o świecach, zapowietrzeniu układu paliwowego .... ale cns chyba trafił w 10. Faktycznie też tak miałem w Spejsie (też DID), że czasem nie odpalał - wyjęcie i włożenie kluczyka załatwiało sprawę.
No ale zobaczymy co serwis powie |
U nie niestety wyciągniecie i włożenie kluczyka sprawy nie rozwiązuje.
Serwis się odezwał i powiedział, że pod komputerem wyskoczył błąd na czujniku na wale.Chyba chodzi o czujnik położenia wału korbowego, ale czy to może być przyczyna? |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 11-08-2011, 07:56
|
|
|
Hmm a świecił się CE? Błąd czujnika powinien zapalać kontrolkę po przekręceniu rozrusznikiem.
Jeśli nie kręcił rozrusznikiem w ogóle to ja bym też na immo stawiał. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
pawelkaw
Nowy Forumowicz
Auto: space star 1,6
|
Wysłany: 11-08-2011, 08:45
|
|
|
To może być przyczyną jak najbardziej. Kiedyś miałem getza 1,5 crdi, pojawiła się usterka: w momencie kiedy złapał temperaturę roboczą, gasł i trzeba było czekać aż całkiem wystygnie. Byłem z nim w sumie u 3 znachorów ale skurczybyk nie chciał gadać z ich komputerami. w końcu dotarłem do lubelskiego ASO którego nie cierpiałem. Szybko postawili diagnozę: uszkodzony czujnik położenia wału korbowego, dostępność na drugi dzień(wcześniej pytałem w sklepie prowadzonym przez ASO kazali mi czekać 3-5 tygodni) po wymianie usterka znikła.
Mogę ci powiedzieć że to się bedzie pogłebiac. Fajnie by było podpiąć go do kompa i zczytać błędy bo pamiętam że ten wynalazek nie jest tani.
Nie szukaj tego po alledrogo bo tego elementu nie jesteś w stanie sprawdzić czy jest dobry.
Możesz ewentualnie poszukać zamiennika.
W spejsie 1,6 miałem podobny przypadek(mam szczęście), ale chodziło o czujnik wałka rozrządu( w ASO krzykneli mi ok 650zł dobrałem odpowiednik z hyundaja, czy kijanki za ok 250zł). |
|
|
|
 |
halbog
Mitsumaniak Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 465 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: 11-08-2011, 16:12
|
|
|
MSS1959 napisał/a: | halbog-a wcale Ci nie odpalał? czy raz tak, raz nie? | Raz odpalał, a raz nie. Elektryk poprawił połączenie w takiej puszce i MSS pali od dotyku .
Pozdrawiam
Bogdan |
_________________ Z wiatrem we włosach:)
 |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 12-08-2011, 08:38
|
|
|
drtymf napisał/a: | Jeśli nie kręcił rozrusznikiem w ogóle to ja bym też na immo stawiał. | Immo pozwala kręcić rozrusznikiem, ale nie pozwala odpalić |
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 12-08-2011, 12:57
|
|
|
cns80 napisał/a: | drtymf napisał/a: | Jeśli nie kręcił rozrusznikiem w ogóle to ja bym też na immo stawiał. | Immo pozwala kręcić rozrusznikiem, ale nie pozwala odpalić |
O to dobrze wiedzieć. W Escorcie jak immo nie było rozłączone to nie reagował nic na kluczyk , widać w S jest inaczej :> |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
kurator
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star 1999
|
Wysłany: 04-11-2013, 07:40
|
|
|
W moim miśku [1.8 gdi] przy podobnych objawach (czasem nie odpalał przy rozgrzanym silniku) po podłączeniu na diagnostyce pod kompa okazało się, że uszkodzony był czujnik położenia wałka rozrządu. Po jego wymianie Spejsik odpala od dotyku. |
|
|
|
 |
koko_37
Nowy Forumowicz
Auto: space star 1,9 did 2001r.
|
Wysłany: 14-07-2015, 21:49
|
|
|
witam dzisiaj spotkała mnie nie miła niespodzianka po przejechaniu 2km auto zgasło i po ponownym przekręceniu kluczyka nie ma żadnej reakcji po prostu brak prądu żadna kontrolka nic auto zostało holowane do mechanika jak myślicie co mogło być przyczyną |
|
|
|
 |
|