Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wybór wersji
Autor Wiadomość
dariolee 
Forumowicz

Auto: Carisma 1996 1.8 16V
Wysłany: 01-04-2013, 12:23   Wybór wersji

Witam,
Powoli zbieram się do wymiany wysłużone Carismy na jakiegoś van-owatego. Do wyboru Space Star albo Mazda Premancy, cena bez szaleństw ok 10tys, rocznikowo min. 2000/2001.
Jaka wersja silnikowa Space Stara jest najelpsza ? Diesel(1.9) czy benzyna(1.6) ? W benzynie chciałbym ząłożyć LPG, żeby w miarę tanio jeździć na wakacje :)
Teraz mam Carisme 1.8 i całkiem dobrze sobie radzi przy wyprzedzaniu a jak się sprawuje wersja 1.6 i 1.9 przy wyprzedzaniu ? Nie trzeba długiego rozbiegu ?
Może ktos ma doświadczenie również z Mazdami ?
Za wszystkie opinie będę wdzięczny :)

marecki338 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 6, COLT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-04-2013, 18:58   

sam przesiadłem się z cari na space stara . zakupiłem wersje z dieslem 1,9 115 km . brat ma mazde premacy 2,0 w dieslu plusy przestrzeń, bagaznik, i silnik diesla bez skomplikowanej techniki , wady -zamlony silnik, korozja , straszna korozja, jakosc plastików marna. space star wady: skomplikowany silnik , mniejsza przestrzeń w środku i i bagazniku, zalety(wersja poliftowa)przyspieszenie, dobre materiały , lepsze wyciszenie wnętrza, lepsze wyposażenie seryjne. wersje przedliftowe nie wiem bo nie mam porównania.

dariolee 
Forumowicz

Wysłany: 02-04-2013, 07:30   

Ten 1.9 pochodzi z Renault ?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 02-04-2013, 07:47   

Tak z Renault
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

lucxxx 
Forumowicz

Auto: Mazda Premacy 2.0 Sportive
Wysłany: 03-04-2013, 10:13   

Cytat:
Może ktos ma doświadczenie również z Mazdami ?

Ano mam troche więc do rzeczy.
Cytat:
brat ma mazde premacy 2,0 w dieslu plusy przestrzeń, bagaznik, i silnik diesla bez skomplikowanej techniki , wady -zamlony silnik, korozja , straszna korozja, jakosc plastików marna

- co do diesla to sie nie wypowiem bo po DID wróciłem do korzeni czyli wolnossącej benzyny, ale ogólnie na forum Mazdy raczej ludzie bardzo nie narzekają na te silniki
- przestrzen i bagażnik owszem o wiele większe od SS, ale Premacy to auto rozmiar większe jednak
- korozja - owszem jest ale do ogarnięcia, zresztą w Mitsu też jest
- jakość plastików - tu się w 100% niezgodzę bo wnętrze Premki jest moim zdaniem przyjemniejsze, lepsza tapicerka na fotelach, skórzana kierownica i plastiki wcale nie gorsze.
- lepsze wyposażenie seryjne - niby w czym? Premacy ma to samo co SS + TCS + klimatronic + 3 niezależne fotele z tyłu, jedyne co mi brakuje to dużego wyświetlacza na środku.

Cytat:
a jak się sprawuje wersja 1.6 i 1.9 przy wyprzedzaniu

1.6 nie wiem ale 1.9 DID naprawdę przyjemnie. Mimo ze to Reno to fajnie sie jeździ z tym silnikiem. Problem jest taki że jeśli bierzesz pod uwagę auto 12 letnie to realny przebieg będzie ponad 200 tys. i to licząc bardzo delikatnie. Potencjalnie do wymiany w niedługim czasie może być dwumasa, turbina, wtryski i inne tam dieslowskie rupiecie. Ja w swoim miałem podobno 185 tys. i turbina zaczynała puszczać olej.
Pewnie zaraz napiszą mi właściciele dizli że oni jeżdzą 200 tys i nic się nie dzieje, ale ja dziękuję za jazdę z głową pełną obaw czy jak zapłacę za naprawę to będzie to 1000 czy 5000 zł, pamiętaniu ciągle o schłodzeniu turbiny itp. itd. Ja nie robię aż takich przebiegów żeby miało to sens.

Podsumowując - jeśli potrzebujesz auta większego to bierz Mazdę 2.0 benzynka (pali praktycznie tyle samo co 1.8 a ma 30 KM więcej)
- jeśli wystarczy ci rozmiar SSa to szukaj 1.6.

dariolee 
Forumowicz

Wysłany: 03-04-2013, 17:43   

Thx za opinie :)
A wychodząc poza japońskie marki, coś innego godnego polecenia z vanowatych ? Xsara Picasso lub inne cudo?

kisian 
Mitsumaniak
kisian 00537

Auto: MSS 1.6 2003
Wysłany: 03-04-2013, 19:35   

Moim zdaniem Zafira może być ciekawą propozycją. Całkiem duża paleta silników (bodajże od 82-200KM), dużo samochodów do wyboru i moim zdaniem brak problemów z dostępem do jakichkolwiek części.

irekmiecz 
Mitsumaniak

Auto: hultaj ix20 był MSS 1.3GLX
Wysłany: 03-04-2013, 20:28   

Może warto też brać pod uwagę ; Opel Meriva , Nissan Almera Tino , Renault Scenic II oraz Honda FRV i Toyota Corolla Verso (moi faworyci!)

RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Wysłany: 03-04-2013, 21:48   

Mam MSS 1.6 po lifcie, od grudnia z gazem i jest w miarę dynamiczny, jakieś poważne awarie go nie trapiły i rdzy na razie też nigdzie nie mam.
Premacy są 2 w mojej rodzinie, ale diesele i rzeczywiście trochę mułowate, ale za to większe, ale fakt, że to po prostu auta wyższej klasy (w sensie gabarytów) MSS jest tylko 20cm dłuższy niż Clio II a premacy to tak mniej więcej mazda 626 :-)
Co do rdzy to jedna z tych dwóch Premacy to tragedia pod względem rdzy a druga w miarę, ale mój space ma tylko 100tys. a te Mazdy prawie po 300tys.

Jeśli gaz to według mnie Space 1.6 albo Premacy 2.0

bladerunner 
Forumowicz

Auto: MSR'97B+G,zafirA,HondaStream
Wysłany: 04-04-2013, 07:04   

IMHO, jeśli szukasz czegoś japońskiego, to nie pchaj się w inne marki, bo możesz przeżyć rozczarowanie. Sam przesiadłem się z runnera z LPG na zafirę 1.8 i założyłem gaz i nie mogę dojść do siebie. Auto ciche, nowoczesne, ale mułowate, za miękkie, hamulce za słabe. Detale elektryczne do poprawek (np. przetarte przewody w drzwiach). Konstrukcją i ergonomią nie dorasta do pięt japończykom. Premacy 2.0 gaz, albo Toyota picnic, ewentualnie Space Wagon (trochę duży) to moje typy na następne auto.

lucxxx 
Forumowicz

Auto: Mazda Premacy 2.0 Sportive
Wysłany: 04-04-2013, 10:04   

irekmiecz napisał/a:
Honda FRV i Toyota Corolla Verso

Oj tak, tak, ale to troche inna półka cenowa. Chciałem to ale niestety bilonu brakło :(
irekmiecz napisał/a:
Opel Meriva , Nissan Almera Tino , Renault Scenic II

oj nie, po co sobie szukać dodatkowych problemów z francuzami?
pomijam już fak że to brzydale bo może tylko mi się tak wydaje :P
a Opelek malutki jest!
dariolee napisał/a:
Xsara Picasso lub inne cudo

jak wyżej, po co ci cuda? :)
zresztą tych franc strasznie dużo teraz jeździ i wszystkie takie same

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 04-04-2013, 10:36   

lucxxx napisał/a:
dariolee napisał/a:
Xsara Picasso .....
jak wyżej, po co ci cuda? :)
zresztą tych franc strasznie dużo teraz jeździ i wszystkie takie same
W dodatku czy jedzie przodem, czy tyłem to się prawie nie zorientujesz ;)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

dariolee 
Forumowicz

Wysłany: 10-04-2013, 21:35   

Po sporej analizie różnych opinii i testów na czoło wysuwa się primera p11 2.0 w benzynie albo mazda 626/Premacy w benzynie. Zastanawia mnie jak się będzie sprawować primera skoro jest na łańcuchu.

RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Wysłany: 11-04-2013, 12:45   

Wracając jeszcze do porównania MSS i Premacy, to raczej powinno się porównywać MSS i Mazda 2/Mazda Demio :-)

Co do Primery i 626/Premacy to jeśli zależy Ci na przestrzeni to największa z nich będzie 626 kombi. Znajomy ma taką i muszę przyznać, że bardzo wygodne auto.

xjacobs 
mod MSS

Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Wysłany: 15-04-2013, 01:49   

kisian napisał/a:
Moim zdaniem Zafira może być ciekawą propozycją. Całkiem duża paleta silników (bodajże od 82-200KM), dużo samochodów do wyboru i moim zdaniem brak problemów z dostępem do jakichkolwiek części.
200-konna xsara picasso? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: najmocniejszy był 1.8 117 KM

[ Dodano: 15-04-2013, 01:56 ]
RaVciO napisał/a:
Mam MSS 1.6 po lifcie, od grudnia z gazem i jest w miarę dynamiczny, jakieś poważne awarie go nie trapiły i rdzy na razie też nigdzie nie mam.
Premacy są 2 w mojej rodzinie, ale diesele i rzeczywiście trochę mułowate, ale za to większe, ale fakt, że to po prostu auta wyższej klasy (w sensie gabarytów) MSS jest tylko 20cm dłuższy niż Clio II a premacy to tak mniej więcej mazda 626 :-)
Co do rdzy to jedna z tych dwóch Premacy to tragedia pod względem rdzy a druga w miarę, ale mój space ma tylko 100tys. a te Mazdy prawie po 300tys.

Jeśli gaz to według mnie Space 1.6 albo Premacy 2.0

my od 5 lat ujeżdżamy ss 1.6, zrobione w tym czasie 44 tys. km, na liczniku 184 tys. zrobione... z nieprzewidzianych wydatków sonda lambda. tylko. auto zupelnie bezawaryjne i lepiej zabezpieczone antykorozyjnie niż premacy. żeby nie było że jestem gołosłowny - ujezdzalem juz mazdę 323 i 626 i wniosek jest tylko taki - jak mazda, to tylko benzyna ;) z tego samego powodu porownanie premacy do 626 uważam za totalny bezsens ;)
w diesle bym się nie pchał... był okres że wszyscy szukali diesli i się nad nimi onanizowali, a nagle zwykly potencjalny użytkownik wraca do ujezdzania benzyn ;)

popieram przedmowce - jedynie premacy w benzynie albo ss 1.6. jakosc materiałów nie ma tu wiekszego znaczenia. roznica tak naprawdę jest w wymiarach... podejrzewam też że premacy może się prowadzic delikatnie lepiej od ss ;)

Odpowiedz do tematu