Jaki olej do 1.8 |
Autor |
Wiadomość |
Grzesiek13 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-10-2006, 16:20 Jaki olej do 1.8
|
|
|
Witam
chciałbym się dowiedzieć jaki olej należy lac do carismy 1.8 96r
auto kupiłem niedawno, zostało sprowadzone z niemiec i nie mam pojęcia jaki olej tam jest ... dodam jeszcze tylko że auto ma przejechane 155tyś km. NIe wiem czy ma to być syntetyk, mineralny czy pół syntetyk :/
jedynie co znalazłem w ksiązce serwisowej to na ostatniej stronie było logo jakiejś firmy na V ... Volen Volgen.. nie pamiętam.. i pod spodembyło napisane motor oil... a takwogóle to jaki olej jest zalecany przez producenta ??
z góry dzięki za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 26 razy Dołączył: 15 Lut 2006 Posty: 1248 Skąd: Legionowo k/Wawy
|
Wysłany: 08-10-2006, 16:36
|
|
|
jeśli przebieg oryginalny to spokojnie powinienes móc zalać olej syntetyczny, np jakiegoś Mobil1 (używałem Castrola oraz Mobila i Mobil według mnie lepszy, nie tylko dla tego silnika).
A ta firma olejowa na "V" to moze Valvoline ?
A oleje to ogólnie leją takie jakie mają w danym ASO, aby spełniało tylko parametry techniczne podane przez producenta (a te spełnia każdy dobry olej raczej). W ASO Auto GT z tego co ostatnio widziałem lali Castrola. W Markach koło warszawy też leją Castrola z tego co się orientuję. Ale może to wynika z tego że Castrol daje większe gratisy do swoich olejów? Pojecia nie mam.
Pozdrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 08-10-2006, 20:01
|
|
|
zalej jakis polsyntetyk, przy tym przebiegu bedzie najbardziej w porzadku moze byc valvoline maxlife |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Grzesiek13 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-10-2006, 20:26 olej
|
|
|
Valvoline?? rozmawiałem z mechanikiem i proponuje Mobila pół syntetyk.
Orjentujecie się może jakie są ceny tych dwóch olei?? i jakieś opinie...
osobiście uważam że Mobil wydaje sie być lepszy, ale o Valvoline nic nie słysząłem ... |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 08-10-2006, 22:36
|
|
|
valvoline ok 90-100zl za 4litry - mobil porownywalnie |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
heer75
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0+Vialle LPi
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 244 Skąd: Wroclaw
|
Wysłany: 08-10-2006, 22:38
|
|
|
ja do 1.8 zalalem mobila pol syntetyk. wczesniej jezdzila na castrolu full (jeszcze byla metka z poprzedniej wymiany). |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24338 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 09-10-2006, 09:20
|
|
|
Mobil Super S (półsyn.) kosztuje od 70 zł na Allegro do 130 zł w sklepach
też go stosuję i szczerze polecam |
|
|
|
 |
smyko1 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-10-2006, 20:32
|
|
|
A ja wcześniej miałem Vectre B 1.6 DOHC i miałem wymieniać olej i nie zdążyłem, bo sprzedałem i zostało mi 5L oleju GM półsyntetyk. Jak myślicie będzie dobry do Carisma 1.8 SOHC 160tyś, świeżo sprowadzony ??? |
|
|
|
 |
Sebancisz [Usunięty]
|
Wysłany: 20-10-2006, 21:54
|
|
|
Poprzedni właściciel lał mobila syntetycznego 5w40 i jak widzę nic go nie ubywa (przebieg samochodu ok 185 000), nie planuję go zmieniać na inny gatunek. W corsie którą miałem wcześniej zamieniłem półsyntetyk na mineralny, tak na wszelki wypadek i zimą zaczeły pukać zaworki przy rozruchu, zaczoł też ubywć olej. (przy półsyntetyku tego nie było)
Jeśli wiecie jaki był ojej i nic się nie dzieje to lepiej nie kombinować. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 21-10-2006, 01:24
|
|
|
smyko1 napisał/a: | zostało mi 5L oleju GM półsyntetyk. Jak myślicie będzie dobry do Carisma 1.8 SOHC 160tyś, świeżo sprowadzony ??? |
jesli wiadomo czym auto bylo zalane to wlac to co bylo, jesli nie wiadomo to sie nada jak najbardziej |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
maksiu21 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2007, 15:58
|
|
|
a powiedzcie mi jedną rzecz, jeżeli był zalany olej Gulf (jest tylko pod logiem napisane długopisem 15.40, sądze że jest to 15W40) próbowałem się zorientować i na stronie dystrybutora mieli olej: Gulfpride Premium 15W40 (jak się nie mylę jest to olej mineralny) to zalać silnik tym olejem, czy szukać jakiegoś Mobila lub Castrola? Pytałem się w hurtowni to takiego nie posiadają i musiałbym go sprowadzać. A w takiej Cari jak moja jaki olej lejecie, który byłby najodpowiedniejszy? |
|
|
|
 |
Sebancisz [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2007, 20:01
|
|
|
Proponuję jakiś bardziej popularny olej np.mobil. W corsie miałem zalany texaco , opelek brał troszkę oleju i jak pojechałem na wieś do rodzinki okazało się że jest potrzebna pilnie dolewka, niestety na żadnej stacji nie znalazłem tego oleju. Dolałem właśnie mobila i po powrocie do domu na wszelki wypadek zmieniłem cały olej, choś do wymiany jeszcze troszkę brakowało. |
|
|
|
 |
Piotr Góralski [Usunięty]
|
Wysłany: 18-01-2007, 07:07
|
|
|
Równiez zalecam zalać jakiś popularny i ogólnie dostepny olej. Sprowadzanie na zamówienie wywoła tylko kłopoty przy potrzebie dolewki albo kolejnych wymian. Przy wymianie płynu chłodniczego zalali mi płyn Castrol (z beczki). Marka niby popularna, ale kiedy zaszła potrzeba dolewki, to nie mogłem znaleźć go w kilku sklepach, a kiedy znalazłem, to okazało się, że kosztuje 2 razy więcej niż wszystkie inne (Mobil, Shell i inne). |
|
|
|
 |
maksiu21 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-01-2007, 08:28
|
|
|
Pewnie dobry pomysł żeby zalać bardziej popularny olej, tylko jeszcze jaki? A jak to jest z tymi olejami, jeżeli był zalany minerelnym to tylko mineralnym musi być zalany powtórnie? A jaka klase lepkości wybrać? A np. Castrol GTX3 Professional 15W40 będzie ok do Cari? |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 18-01-2007, 08:40
|
|
|
maksiu21 napisał/a: | Pewnie dobry pomysł żeby zalać bardziej popularny olej, tylko jeszcze jaki? A jak to jest z tymi olejami, jeżeli był zalany minerelnym to tylko mineralnym musi być zalany powtórnie? A jaka klase lepkości wybrać? A np. Castrol GTX3 Professional 15W40 będzie ok do Cari? |
Jeżeli jest mineral to zalewaj tylko mineralem (zalanie syntetykiem lub półsyntetykiem zazwyczaj kończy się "rozszczelnieniem" silnika).
Ja, zresztą podobnie jak Koledzy, polecam Mobil - w Twoim przypadku olej mineralny Mobil Super M 15W40. |
|
|
|
 |
|