Podnosimy klasę Cari montarz klimy el. szyb i lusterek itp |
Autor |
Wiadomość |
MmzTattoo
Mitsumaniak

Auto: 2003 Eclipse GS 2.4 automat
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Cze 2013 Posty: 194 Skąd: Mińsk Mazowiecki
|
Wysłany: 28-08-2013, 22:48 Podnosimy klasę Cari montarz klimy el. szyb i lusterek itp
|
|
|
Drodzy mitsumaniacy stanąłem niedawno przed dylematem. inwestować w moją cari czy przesiąść się w inny samochód i po przeanalizowaniu za i przeciw zostaję przy Carismie.
Jako że jest to mój pierwszy samochód mam do niego wielki sentyment.
W mojej Cari wyposażenie jest znikome a w zasadzie go nie ma no chyba ze wymieniać abs i wspomaganie to na tym się kończy.
Znalazłem części w przyzwoitej cenie i na mnie czekają bo niedługo biorę kredyt i zaczynam "Projekt lift"
Mam zamiar założyć:
-klimatyzacje
-elektryczne szyby
-elektryczne lusterka i jak czasu starczy to zaadaptuje im podgrzewanie z innego samochodu
-halogeny
-podgrzewane fotele
Oczywiście wszystko z demontarzu.
Bawił się ktoś w to czy będę pionierem na tym forum?
Mój zamysł końcowy jest następujący bez agro tuningu doprowadzić miśka do stanu WOW otrzyma nowy lakier jakąś ładną felgę i zabudowę audio. Troszkę chce podkręcić silnik jak ją kupiłem była już porysowana i poobijana ale czego się nie robi z sentymentu wiem że za te pieniądze mógłbym kupić ładniejszy egzemplarz a tą sprzedać ale to już nie będzie ten sam samochód przy którym tyle dłubałem i kląłem jak coś było nie tak ale to jest misiek.
Jelśli macie jakieś wskazówki na co zwracać uwagę przy montażu itp wypowiadajcie się śmiało.
W trakcie prac będę robił dokładną dokumentację żeby zasilić troszkę nasz dział FAQ |
_________________ Eclipse 2.4 03 obecnie http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
Carisma 1.6 97 liftback- sprzedana
 |
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 29-08-2013, 00:35
|
|
|
MmzTattoo napisał/a: | -elektryczne lusterka i jak czasu starczy to zaadaptuje im podgrzewanie z innego samochodu |
Podciągnij od razu kable pod podgrzewanie, bo to nic innego jak grzałka na szkle lusterka. |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
MmzTattoo
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-08-2013, 01:09
|
|
|
wiem wiem i mam zamiar wpinać to przez przekaźnik do podgrzewania tylnej szyby |
_________________ Eclipse 2.4 03 obecnie http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
 |
|
|
|
 |
mateelv
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma
|
Wysłany: 29-08-2013, 01:19
|
|
|
Przebiję Cię... mam nie tylko abs i wspomaganie, ale także... klimatyzację
Również 97' 1.6 16v.
Ostatnio stanąłem przed tym samym dylematem i padło oczywiście na Cari.
Bacznie obserwował będę kwestię elektrycznych szyb, tyle mi potrzeba do szczęścia w tym aucie.
Powodzenia! |
|
|
|
 |
Xiah
Forumowicz
Auto: Carisma 97r 1.6 GL
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 231 Skąd: Płock
|
Wysłany: 29-08-2013, 09:04
|
|
|
no panowie ja stoje obecnie przed podobnym dylematem,zmienić czy zostac przy cari i cos doinwestowac, posiadam elektryczne szyby klime elektryczne lusterka ale nie mam absu:P i powiem szczerze ze jego brak nie raz juz prawie odczulem.... |
|
|
|
 |
Batmanikus
Mitsumaniak CHORY ALE NATCHNIONY

Auto: Galant VIII / C5
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Sie 2013 Posty: 530 Skąd: Trzcianka
|
Wysłany: 29-08-2013, 10:15
|
|
|
Podgrzewane lusterka możesz zrobić za 15 PLN Przykład pierwszy z brzegu http://allegro.pl/podgrze...3501443303.html |
_________________ www.mOTO-batman.pl - moje przygody nie tylko z motocyklem
Mitsubishi Galant VIII 2.0 LPG (2017-...)
Citroen C5 X Break 2.0 LPG (2016-...)
Chrysler Neon II 2.0 SE LPG (2015-2018)
VW Polo II Coupe LPG (2015-2015†)
Mitsubishi Carisma II 1.6 LPG (2013-2016)
Yamaha TDM 900 (2011-2018 :[ )
Yamaha XJ 600 N (2009-2011)
Opel Vectra A 1.6 (2008-...)
Jawa TS 350 (2008-2009) |
|
|
|
 |
MmzTattoo
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-08-2013, 12:07
|
|
|
Maty grzewcze zacny pomysł.
mateelv, za komplet mechanizmów plus boczki do zapłacenia 150zł.
Poprosiłem sprzedającego żeby mi to przytrzymał dopuki nie dostanę kredytu bo chcę wziąć od niego więcej rzeczy.
np. kompletną klimę za 300zł |
 |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 04-09-2013, 05:09
|
|
|
Miałem do kupienia grzane fotele, jednak znajomy mi to wyprsfadował (czasem żałuję, że go posłuchałem, jednak może miał rację) podobno problem polega na alternatorze, jego akże musisz zmienić, bo podobno przy normalnym takim jak Ty masz zabrakniie prądu. Znajomy podpierał się własnymi doświadczeniami. odpowiem Ci tylko, że z tego co wiem to cari ma pełną instalację elektryczną, więc dokładać można wszystko. Służę pomocą co do montażu klimy. Fakt, tylko manualnej, bo taką montowałem, jednak na forum już ilka osób zamontowało klimatroniki, musisz poszukać. Co do podnośników do szyb, to ostatnio kupowałem do drzwi przednich, zapłaciłem 150 za dwa. Powodzenia w realizacji planu. |
|
|
|
 |
xman90
Nowy Forumowicz
Auto: mazda xedos
|
Wysłany: 04-09-2013, 07:48
|
|
|
witam, i ja podnosze "klase" carismy poprzez montaz klimatyzacji, a dokladniej klimatronika,
manualna to nie problem bo wszystkie wtyczki masz, tylko plug&play,
gorzej z klimatronikiem, niby jest opis na forum, ale opis ten dotyczy może 8 przewodów...
a jeszcze zostaje przeciez podlaczenie wentylatora no i podlączenie klimatyzacji...
kolega wyzej wspomniał ze kilka osób montowało, kto dokladnie?
chetnie bym zaoszczędził sobie czasu i posłuchał rad kolegów...
juz 3 dzień stoi cala rozebrana bidulka...
co do elektrycznych szyb itp jesli jestes zainteresowany posiadam takowe, poniewaz kupilem druga carisme na czesci, wlasnie dla tego Klimatronika, 4 elektryczne szyby tam sa:) |
|
|
|
 |
Xiah
Forumowicz
|
Wysłany: 04-09-2013, 16:00
|
|
|
ja dzis planuje podswietlic same wskazowki na czerwono |
|
|
|
 |
xman90
Nowy Forumowicz
Auto: mazda xedos
|
Wysłany: 04-09-2013, 20:47
|
|
|
chyba niz z tego klimatronika nie wyjdzie,
kto mi powie jak zachowuje sie klima gdy nie ma czynnika?
oczywiscie sprezarka sie nie zalaczy,
ale powinien zapalic sie przycisk eco czy cos takiego przy klikaniu wylacznika....?
bo u mnie wszystko jest martwe.... |
|
|
|
 |
Xiah
Forumowicz
|
Wysłany: 04-09-2013, 21:44
|
|
|
chyba sprezarka powinna sie włączyc nawet bez czynnika, jest to niezalene, po prostu nie bedzie chłodziło.nie wiem czy nie trzeba moze w komputerze pokładowym cos pogrzebac....:/ |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21019 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 04-09-2013, 22:05
|
|
|
Przy klimatyzatorze domowym (split) jak nie ma czynnika to sprężarka się nie włącza, jest zabezpieczenie przed uszkodzeniem sprężarki.
W autach wydaje mi się, że powinno być tak samo, choć tego nie sprawdzałem . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 05-09-2013, 09:27
|
|
|
Xiah napisał/a: | chyba sprezarka powinna sie włączyc nawet bez czynnika, |
byzydura Jak jest pusto to elektrosprzęgło nie zakręci sprężarką, owszem pasek się turla ale na kole sprzęgła. Jest myk by rzeczoną sprężarkę odpalić na moment bez czynnika, ale każdy robi to na swoją odpowiedzialność.
Czujnik ciśnienia jest przeważnie w skraplaczu i ma tam wtyczkę na dwa kabelki, wtyczkę wyjmujemy i przy włączonej klimie zwieramy je drucikiem bądź innym wykwintnym urządzeniem do zwierania. Sprężarka powinna zaszumieć, zabuczeć i silnik lekko przydusić. Jak zakręci w miarę cicho to jeszcze będą z niej ludzie, jak zaszumi jak las przy powiewie to niestety od zamierzchłych dziejów jeździ bez oleju i jej kres jest bliski.
Edit: Sprawdź pojedynczy (czarny) kabelek przy sprężarce, załącza on elektrosprzęgło i jest tak wymyślnie puszczony, że lubi się przetrzeć a nawet zerwać. Był on pierwszą usterką w Carismie jaką uświadczyłem po zakupie. |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
glina
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Lis 2010 Posty: 455 Skąd: mam to wiedzieć?
|
Wysłany: 05-09-2013, 13:52
|
|
|
a jak z upgradem wycieraczek? czy jak manetka nie ma regulowanej predkosci interwalu oraz interwalu na tylnej wycieraczce (tylko 0 i 1) to wystarczy wstawienie manetki z regulacja interwalu? czy trzeba dociagnac jakas wiazke/przekaznik? |
|
|
|
 |
|