Elką do Szwecji i Norwegi |
Autor |
Wiadomość |
KrzysiekPOD [Usunięty]
|
Wysłany: 04-09-2013, 13:40 Elką do Szwecji i Norwegi
|
|
|
Witam jak w opisie .
Jak na razie jedzie jedno autko ale potem kto wie
opcja jest taka wyjeżdżamy z Gliwic potem Świnoujście Malmo Geteborg Oslo i Bergen
a po drodze mnóstwo atrakcji i przygód ktoś chętny ?? zapraszam !! |
|
|
|
 |
Heilsberg
Forumowicz USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 51 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 925 Skąd: Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: 04-09-2013, 14:40
|
|
|
A konkrety jakieś? |
_________________ Pajero II 2,5 TD SWB '96
L200 HP '10
L200 Dakar '05 Silver Beast |
|
|
|
 |
KrzysiekPOD [Usunięty]
|
Wysłany: 04-09-2013, 15:00
|
|
|
konkrety czyli .... ?? chodzi CI o godziny i noclegi ?? pierwszy nocleg na promie potem następny Geteborgu chyba że ktoś będzie zmęczony to może być w Malmo ale nie ma raczej sensu bo to jest krótki odcinek . potem w Oslo spanie zwiedzanie itd. a miedzy Oslo a Bergen chce pojechać do Tyssedal gdzie jest język trolla tam jest pięknie !!! potem Bergen i powrót
coś jeszcze?? |
|
|
|
 |
Heilsberg
Forumowicz USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Pomógł: 51 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 925 Skąd: Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: 04-09-2013, 15:31
|
|
|
Konkrety czyli ile dni, czy tylko asfalt czy gdzieś szutry jakieś czy gnój, spanie w aucie, namiocie, hotelu, ile w sumie km, ile promów itd. |
_________________ Pajero II 2,5 TD SWB '96
L200 HP '10
L200 Dakar '05 Silver Beast |
|
|
|
 |
KrzysiekPOD [Usunięty]
|
Wysłany: 04-09-2013, 17:18
|
|
|
W dwie strony to będzie około 4 tysecy km. Drogi to golwnie asfalt promy dwa razy z polski do szwecji i że szwecji do polski spanie hmmm tego jeszcze ustalonego nie mam ale hotele tzn jakieś tanie wiadomo. Jedną noc na promie 2 geteborg potem oslo i bergen. W bergen mam znajomego polaka który prowadzi tam interes noclegi ryby i te sprawy więc będzie ok
jutro postaram się napisać szczegółowy plan co gdzie i jak |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 04-09-2013, 17:32
|
|
|
Jak już będziesz w Bergen to:
Preikestolen - o b o w i ą z k o w o
A jeszcze jadąc tam chciałbym zobaczyć/zwiedzić:
- okolice Geiranger Fjord, Trollstigen
- Atlantic Road
Ale tam jest tak pięknie, że można by tak jechać aż do Nord Cap |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
KrzysiekPOD [Usunięty]
|
Wysłany: 05-09-2013, 08:42
|
|
|
JCH, wiadomo Preikestolen obowiązkowo i jeszcze Język trolla też koniecznie !! a będzie po drodze do Bergen
[ Dodano: 06-09-2013, 08:49 ]
Niestety ((((
wyjazd przeniesiony na za rok !!
dzwoniłem wczoraj do znajomego z Oslo i Bergen i czarno to widzę .... a w zasadzie to biało... ponieważ pod koniec września na przełomie października niektóre drogi już mogą być pozamykane z powodu śniegu i złych warunków . pogoda na wejście na Trolltunga ( język trolla ) i na Preikestolen może być nie możliwa :/ ogólnie jak bym wyjechał już teraz to może może.... mój ojciec był rok temu w tym czasie i mówił że jeszcze spoko ale nie za miesiąc
Wielka szkoda , ale co się odwlece to nie uciece !! za rok planowa podróż !! wyjazd miesiąc wcześniej co najmniej |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 1297 Skąd: Cisów
|
Wysłany: 07-09-2013, 21:19
|
|
|
Chyba przesadzasz
Owszem na północy Norwegii, czyli tak mniej więcej od Trondheim w górę, może być w październiku ślisko, zamiecie etc. Ale to nie Syberia. Tam na parkingach wzdłuż dróg masz telefony alarmowe, często gęsto możesz podłączyć auto do prądu za niewielką opłatą itp.
W tym roku zwiedzaliśmy Skandynawię już w kwietniu VW Passatem. Dojechaliśmy aż do szwedzkiego miasta Lulea prawie u szczytu Zatoki Botnickiej. Gdy wyjeżdżaliśmy z PL tu było biało a tam po prostu ciut zimniej.
Drogi w większości białe. Często ubite, chyba ratrakiem. Na północy te mniej uczęszczane drogi prowadzące przez płaskowyże mają mijanki co kilka km.
Gdyby nie czas to być może dotarlibyśmy do Norkinn
Na pokrzepienie masz filmik jak znajomy dojechał do Nordkinn i Nordkapp Dacią Duster w zimę : http://www.youtube.com/wa...d&v=QioPylNWuMk |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
KrzysiekPOD [Usunięty]
|
Wysłany: 09-09-2013, 08:31
|
|
|
Olivia,
Filmik fajny
Ale wracając do tematu to fakt masz racje to nie Syberia i może trochę przeszkadzam .... ale nie chciał bym wchodzić na Preikestolen i na Trolltunga przy temperaturze sięgającej 0 stopni celcjusza bo dla mnie bynajmniej to nie była by żadna przyjemność nawet jeśli by było trochę cieplej bo ja generalnie nie lubie zimna ;p a co do warunków na drodze to jakoś szczególnie się nie boje bo skoro Dacia Daster dała rade to L200 chyba też powinno gorzej już będzie jak np. paliwo zamarznie silnik lub coś takiego innego :/ nie chciał bym żeby mnie takie coś spotkało :/ chciałbym jednak pozwidzać jak będzie cieplej spokojnie można gdzieś stanąć i się przejść . itp. ;p może przeszadzam nie wiem ale takie jest moje zdanie a i może za rok zbierze się większa ekipka może JCH, pojedzie ze mną ;p |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 1297 Skąd: Cisów
|
Wysłany: 13-09-2013, 10:05
|
|
|
Jeżeli z Twoim autem jest wszystko w porządku, mam tu na myśli że nie ma wilgoci w układzie paliwowym, to spokojnie możesz jechać. W całej Norwegii jak i w ogóle w Skandynawii masz zimowe paliwo. I to takie prawdziwe zimowe a nie takie jak w PL
Preikestolen myślę że to podczas silniejszych podmuchów wiatru i przy oblodzeniu jest zamknięte. Tak jak miało to miejsce na płaskowyżu w Szwecji gdy my zwiedzaliśmy.
Zależy po co się tam jedzie. Ja chciałam sobie tylko pojeździć w trudniejszych warunkach. Ładne widoki mam w pracy |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
grabtool
Nowy Forumowicz
Auto: L200 Dakar (Rallitronic) 2007
|
Wysłany: 06-10-2013, 12:48
|
|
|
cześć,
ciekawe, my w tym roku planowaliśmy rodzinny wypad L200 z Poznania, a dalej Szwecja - Norwegia - Finlandia (opcja Estonia - Łotwa - Litwa) i do domu zaplanowaliśmy nawet skandynawską część trasy łącznie z noclegami w 15 miejscach. poruszyłem wszystkich moich znajomych ze studiów, którzy po Skandynawistyce wyemigrowali na północ, ale na końcu zżarły nas koszty. jeśli nie chce się mieszkać w namiocie, albo na pace to niestety ciężko zrobić w tym rejonie taką wyprawę za mniej niż 10 tysięcy. mówię oczywiście o rodzinie (2 + 1). ale strasznie mnie kusi i kto wie, może w przyszłym roku się zdecydujemy... acha, w Norwegii nie ma czegoś takiego jak "tani hotel" ok żartuję. mają natomiast rewelacyjne domki letniskowe.
pozdrowionka
[ Dodano: 06-10-2013, 12:50 ]
ps: żeby nie być gołosłownym - w tych miejscach chcieliśmy się zatrzymać
1. Goteborg (SWE)
2. Oslo (NOR)
3. Bergen (NOR)
4. Alesund (NOR)
5. Trondheim (NOR)
6. Mo i Rana (NOR)
7. Narvik (NOR)
8. Tromso (NOR)
9. Rovaniemi (FIN)