Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Cari 1,8 GLS 16V 1997R rozrząd wymiana
Autor Wiadomość
riat 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 GLS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-11-2013, 07:52   Cari 1,8 GLS 16V 1997R rozrząd wymiana

Witam!
Zamierzam samemu wymienić rozrząd i mam jedną prośbę o radę.
Jak odkręcić małe koło z wału silnika bez blokowania tylnym biegiem, hamulcem i podobnymi sposobami. Nie chcę też dostawać się do wału od skrzyni aby zablokować koło zamachowe
( np. przez demontaż rozrusznika i podobne kombinacje). Wyczytałem z instrukcji napraw , że jest taki przyrząd podobny do widelca ale jego się chyba używa do blokowania koła zamachowego.
Bardzo proszę o radę kogoś kto już to "przećwiczył"
to tyle
pozdrówka
R

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 02-11-2013, 08:06   

A dlaczego nie chcesz blokować biegiem i hamulcem? Tylko nie powinno się tego robić na wstecznym czy jedynce a na piątym biegu. Ja w wielu autach tak to robiłem tylko że trzeba do tego zawsze dwie osoby.

riat 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 GLS
Wysłany: 02-11-2013, 08:26   Cari 1,8 GLS 16V 1997R rozrząd wymiana silnik SOHC

No właśnie, dwie osoby!!!! Ale to sobie można poradzić np z "kumatym" sąsiadem zamiast żony. Nie chcę tego robić bo to nie takie dobre dla skrzyni, zawieszenia zespołu napędowego itd. Traktuję to jako ostateczność. Wiem, że jest sposób z płaskownikiem w którym wierci się dwa otwory w które wkłada się śruby i tak dalej. Ale to taka wiedza jak z tymi murzynami co to ich bija w ameryce.
R

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 02-11-2013, 13:08   

A myślisz, że podczas dynamicznego przyspieszania obciążenia na te elementy są mniejsze? Jeśli obciążenie było by za duże, to na pewno sprzęgło by się pośliznęło lub nie utrzymał być tarczy hamulcem.

ross 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 97
Wysłany: 03-11-2013, 15:04   

W GDI zablokowałem koło zamachowe -odkręcając blachę osłaniającą częściowo koło, pózniej łyżka do opon i dostawiłem do zęba wieńca koła .

Odpowiedz do tematu