|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Laptop - jakie parametry ? |
Autor |
Wiadomość |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 1297 Skąd: Cisów
|
Wysłany: 27-10-2013, 18:52 Laptop - jakie parametry ?
|
|
|
Cześć
Szukam laptopa do 3000 zł. Będzie używany do pracy, przeglądania stron internetowych, może filmy, gry (?) w szczególności w domu.
Nie chodzi mi o podawanie poszczególnych producentów. Ale o coś w ten sposób : procesor xxx, karta graficzna xxxx, twardy dysk xxxx
Jaka jest różnica między komputerem z dwoma procesorami dwurdzeniowymi a takim samym urządzeniem z procesorem czterordzeniowym ?
Dzięki
PS. Wiem że jest już podobny temat ale w nim piszecie o producentach. |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 27-10-2013, 19:02
|
|
|
hej, szpecem nie jestem.. ale nigdy nie spotkałem się w normalnych zastosowaniach z komputerami dwuprocesrowymi (tzn. np. I3 i I5)
Generalnie im więcej rdzeni tym teoretycznie lepiej - może działać kilka aplikacji bez większych problemów.
Jeżeli chcesz wykorzystać procesor do np. obliczeń inżynierskich, to programy chodzą często na jednym wątku - i wtedy lepiej mieć np. Pentium 4 3.5GHz niż Intel Core2Duo 2.2GHz (chodzi o taktowanie).
Co do karty graficznej to są rankingi kart - warto sobie posprawdzać/porównać.
Generalnie każdy sprzęt za 3kzł (z normalnym dyskiem np. 500GB, pamięcią 8GB RAM, procesorem i3-i5) będzie spokojnie ogarniał zwykłe gry, programy.
My z Żoną nabyliśmy ASUS'a w cenie 3200 dwa lata temu.
NVidia GeForce GT520M, I5 (jakiejś słabszej generacji), i 8GB ramu. Śmiga spokojnie każdy program graficzny. Obliczenia inżynierskie też się czasem zapuści
A jeżeli nie masz wymagań większy, to za 2000zł też kupisz spoko sprzęt
Pozdrowienia! |
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 27-10-2013, 19:25
|
|
|
Może tak: Jeśli na komputerze masz zamiar grać w najnowsze i bardo wymagające gry to te 3k PLN jest zbyt małym budżetem. Natomiast zakładając, że gry to takie średnie, a bardziej stawiasz na ogólne domowe zastosowanie (filmy HD/3D i większość treści z internetu) i nie masz zamiaru po sto lat trzymać filmów na dysku, to 3 tysiące to jest już jest w czym przebierać. Procesor wystarczy jakiś czterordzeniowy powyżej 2GHz i 4GB ramu, grafika może być w procesorze (APU) lub wbudowana (zdarzają się obie razem). Dysk jeśli nie masz zamiaru gromadzić terabajtów danych wystarczy 320-500GB byleby był jak najszybszy (czasy dostępu i transfer). Miło by było jakby posiadał porty USB 3.0 i port HDMI by swobodnie podpiąć pod telewizor bądź inny wyświetlacz. Co do ekranu to wybierz taki jaki będzie odpowiadał Twoim potrzebom (jeśli chcesz oglądać w lwiej części filmy na samym ekranie laptopa to wiadomo jak największy) jeśli natomiast preferujesz domowe kino na większym ekranie to zasugeruj się ergonomią i ciężarem urządzenia. |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 27-10-2013, 23:55
|
|
|
jeśli ma być używany głównie do pracy to polecam taki z ekranem 17 cali.
Wbrew pozorom nie będzie droższy od wersji 15 calowej bo producentowi łatwiej wszystko upchać do większej obudowy, a 17 cali nadal jest w miarę poręczne.
Proponuje też porównać sobie np w sklepie laptopy z taką samą wielkością ekranu i różnymi rozdzielczościami (1366x768 a HD i FullHD) i wg.mnie to powinien być najważniejszy parametr: znaleźć kilka laptopów z ekranem FullHD w cenie do 3000 i spośród nich wybrać najlepszy.
p.s te z ekranem 1366x768 odradzam, różnica między takim a FullHD jest naprawdę ogromna. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 28-10-2013, 07:08
|
|
|
Olivia - musisz się zdecydować czy chcesz grać czy nie. Bo to wiele zmienia. Laptop bez zewnętrznej karty graficznej jest zazwyczaj lżejszy, mniej awaryjny, tańszy, ciszej pracuje itd itp.
Więc jak nie masz zamiaru grać w wymagające gry szukaj czegoś z i5 z rodziny Hasswell albo Ivy Bridge (wtedy patrzysz, żeby laptop miał w opisie grafika Intel lub grafika zintegrowana). Mają całkiem niezłą grafikę wbudowaną (Hasswell ma lepszą), ale ona i tak nie wystarcza na najnowsze gry... Co do różnic w procesorach to procesory i3 mają 2 rdzenie (wirtualnie 4). i5 mają zazwyczaj trochę wyższe taktowanie bazowe i tego mają możliwość chwilowego podniesienia taktowania procesora zanim się mocno nagrzeje (lub jeśli chłodzenie jest wydajne mogą cały czas działa w tak zwanym TURBO). W budżecie mogą się znaleźć niektóre i7 2 rdzeniowe (wirtualnie 4) jeśli dopłata nie jest duża to też można kupić. Ogólnie z procesorami jest duże zamieszanie bo można kupić czasem i5 lub i7 w wersji niskonapięciowej, które będzie wydajnościowo jak i3... Więc jak masz coś na oku podaj model procesora to się sprawdzi... Ewentualnie wchodzisz na stronę:
http://www.notebookcheck....gow.4344.0.html
zaznaczasz tylko dla laptopów i jeśli procesor jest powyżej np. i5-3230M (79 miejsce) to na pewno jest wydajny.
Pamięci powinno wystarczyć 4GB lub ewentualnie 8GB
W takim laptopie najmocniej będzie zamulał zwykły dysk twardy. Więc jak nie potrzebujesz bardzo dużej pojemności to szukaj czegoś z SSD 128GB (tylko, że parę filmów i może być problem, na system spokojnie załóż z 50GB, drugie tyle zostanie na dane bo część miejsca jest zazwyczaj przeznaczona na kopię systemu). A jak potrzebujesz dużo to najlepiej laptop z dwoma dyskami SSD 64GB + drugi zwykły dysk 500GB (są takie laptopy, ale nie wiem czy w budżecie). |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 1297 Skąd: Cisów
|
Wysłany: 29-10-2013, 19:15
|
|
|
Chętnie bym w coś pograła, jakiś symulator ale wg. mnie lepiej kupić konsole niż laptop do gier. Raz że trzeba bardzo dużo zapłacić za dobry sprzęt a dwa że laptop nie jest specjalnie poręczny do gier.
Dzisiaj dostałam propozycję dwóch laptopów używanych :
1. Procesor AMD cztero - rdzeniowy 2,2 GHz, 300 GB HD, ATI Radeon HD, 3 GB RAM za 1000 pln.
lub
2. Assus lub Dell, dwurdzeniowy (nie znam prędkości), 500 GB HD, karta graf. w HD, 2 GB RAM za 800 zł. Jakieś ślady użytkowania nosi.
Pierwszy jest od znajomego a lapek ma jeszcze folie po półtorej roku od kupna. Drugi to natomiast sprzęt z serwisu po leasingu.
Obliczeń czy brzoza mogła urwać statkowi powietrznemu skrzydło robić nie będę. Raczej będę używała go do szeroko pojętej rozrywki (filmy, strony internetowe itp.). |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 29-10-2013, 19:46
|
|
|
Z drugiego opisu wiele nie wynika. A jeśli chodzi o AMD to nie jestem ich zwolennikiem, szczególnie w laptopach... |
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 31-10-2013, 22:09
|
|
|
Podobną konfigurację do tego pierwsego mam w stacjonarce AMD 4x2,3; 4GB Ram; RadenHD. I w Jakieś gry brat na nim gra. Nie testowałem Battlefielda 4 czy jakichś nowszych wydawnictw bo ja nie gram wcale. Ale jakbym miał już pykać to zapuściłbym się do sklepu po PS-a.
Jeśli obie propozycje mają 17 calowe monitory to się opłaca, jeśli jednak 15 cali to lepiej dołożyć kilka stówek do nowego o zbliżonych parametrach. |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
promatti
Mitsumaniak bziuuuuuum

Auto: EA5A '00 / CW7W '10
|
Wysłany: 03-11-2013, 12:51
|
|
|
jeszcze ważna jest kwestia, Olivia nie wiem czy często będziesz przemieszczać ten laptop ale 17 cali będzie męczące z czasem dla Ciebie, jak będziesz nosić ten laptop szczególnie, Ja ma 15,6' i mnie zaczynał denerować (sony vaio VPCEB4SE/WI - i3, 500GB dysk, 4GB RAM - 2500zł kupiony 2 lata temu do dzisiaj gierki mi śmigają) lepiej mniejszy i podpinać do monitora |
_________________ Mitsubishi Lancer Sportback 1.8 Mivec + LPG '09, 2016.10 - ...
Mitsubishi Pajero II 3.5 V6 '97, 2016.10 - 2017.10
Mitsubishi Colt CJ0 1.3 '03, 2014 - 2016
Mitsubishi Outlander II 2.2 DID '10, 2015 - 16.10.2016
Mitsubishi Galant 2.5 V6 '00 2013 - forever - Galeria
 |
|
|
|
 |
|
|