Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Szarpanie
Autor Wiadomość
japer 
Forumowicz

Auto: CS3W 1.6 Comfort
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-09-2013, 15:18   Szarpanie

Witam. W maju tego roku zakupiłem Lancerka 1.6 2003r. Wszystko działa świetnie gdyby nie problem z szarpaniem na niskich obrotach. Objawia się to przy ruszaniu z miejsca albo redukcji na niższy bieg. W tylnonapędowcu miałem tak jak już był porządnie wyrobiony dyferencjał. Co może szwankować? Czytałem że może być to nawet silnik krokowy, zapłon bym raczej wykluczał, czy ktoś miał podobnie?

Pozdrawiam!

maro275 
Mitsumaniak
noob

Auto: Mitsubishi Lancer GLXi 1.6 16v
Wysłany: 06-09-2013, 16:59   

Sprawdź przepływomierz tzn czy Ci komputer wyrzuca błąd. Zapłon wykluczasz, ale to może być również i to.

edit.

Wypnij przepływomierz tzn wtyczkę i sprawdź jak auto jeździ.

smk 
Mitsumaniak

Auto: Lancer CS3A, 4G18 + LPG
Wysłany: 06-09-2013, 18:17   

W 1.6 nie ma przepływomierza. Sprawdź elektrykę (świece, przewody itd.), przepustnice i krokowca. Przyczyn może byś wiele.

japer 
Forumowicz

Wysłany: 06-09-2013, 21:01   

Dzięki za rady, widze że bez wizyty w ASO się nie obejdzie. Napisze jak już dojde co to było.

yaru23 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sport Kombi 1.6
  Wysłany: 06-09-2013, 23:25   

japer napisał/a:
Dzięki za rady, widze że bez wizyty w ASO się nie obejdzie. Napisze jak już dojde co to było.

Najpewniej czeka Ciebie czyszczenie przepustnicy. Nie musisz tego robic w ASO, wiekszosc mechaników tez sobie poradzi no chyba ze jeszcze nie sprawdzałeś cen w ASO.

Mnie najbardziej ubawili jak zapytałem o cenę ksiązki serwisowej i odpowiedz ze kosztuje jedyne 1200 PLN :lol:

smk 
Mitsumaniak

Auto: Lancer CS3A, 4G18 + LPG
Wysłany: 09-09-2013, 08:26   

Albo cena maglownicy 12000PLN :)

cefaloid 
Forumowicz

Auto: 1.6
Wysłany: 09-09-2013, 12:05   

Albo cena miski olejowej 1200zł - gdzie pewnie jakiś spec od restauracji pojazdów zabytkowych stworzył by kopię oryginalnej za pół z tego. Ze stali nierdzewnej.

japer 
Forumowicz

Wysłany: 28-09-2013, 21:16   

ok temat ogarnięty, sam zakasałem rekawy i wyczyściłem przepustnice = jak ręką odjął. Dla potomnych: jeśli szarpie Wam na TYLKO na niskich obrotach nie wciskając pedału gazu lub na luzie - to pewnie tak jak u mnie przepustnica. Nie pomyślałbym że takie ilości nagaru mogą tak namieszać. Na szczęście uszczelka odeszła elegancko, w razie czego obecnie cena nowej to około 40zł brutto.

Pozdrawiam!

nicus101 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Kombi Sport 2.0i 2k4
Wysłany: 12-10-2013, 13:33   

skorzystam z tematu bo sam mam zamiar zabrac sie za czyszczenie przepustnicy w 2.0 sport i tu pytanie czy nie ma problemu potem spowrotem zalozyc rozporki bo na oko to ciezko bedzie dobrac sie do przepustnicy bez jej wyciagania.

Odpowiedz do tematu