[3.5 V6] do posiadaczy automatów |
Autor |
Wiadomość |
moj.skarb
Forumowicz
Auto: pajero 3,5 V6 208km
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-09-2013, 21:51 [3.5 V6] do posiadaczy automatów
|
|
|
0d jakiegoś czasu zauważyłem jakby podszarpywanie podczas jazdy , konkretnie wygląda to tak że przy prędkości np. 60 km z lekko wciśniętym gazem zaczyna szarpać , tak jakby automat ,,nie wiedział" czy przerzucić na inny bieg czy dalej na tym ciagnąc . Do tego ostatnio doszły jakieś pojedyncze stuki chyba ze skrzyni podczas dodawania gazu (sporadycznie). olej wymieniony w maju tego roku na dx III, poziom oleju ok na zimnej i ciepłej skrzyni. Miał może ktos podobne objawy lub wie czy to coś poważnego? |
_________________ marzenia się spełniają |
|
|
|
 |
rico.1
Forumowicz
Auto: Pajero II 2.5TD
Pomógł: 33 razy Dołączył: 07 Lip 2008 Posty: 480 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 06-10-2013, 21:09
|
|
|
moj.skarb napisał/a: | Miał może ktos podobne objawy lub wie czy to coś poważnego? | tak prawde mówiąc ten dexron III to nie za bardzo do tych skrzynek, minerał byłby bezpieczniejszy, bo taki był wcześniej (dx II),
teraz to może być różnie, może syntetyk w takiej wybieganej już skrzynce coś przy okazji wypłukał i zaczęła się dyskoteka, a wierz mi że wystarczy tylko jedna rozsypana drobnostka w środku i już trociny taplają się we wszystkich elementach, a filtr nie zawsze pomoże
poziom płynu w porządku, więc wypadałoby do kompletu sprawdzić dokładnie jej elektrykę i wszystkie zależne elementy - może się okazać że skrzynka mechanicznie jest jeszcze OK
np. potencjometr przepustnicy? |
|
|
|
 |
moj.skarb
Forumowicz
|
Wysłany: 09-10-2013, 11:08
|
|
|
mechanik co mi zmieniał olej powiedział że nie podejmie się ewentualnej naprawy ponieważ jest problem z dostępnością części, zasugerował wymianę skrzyni na nową (inną). czy jęsli dalej będę na niej jeździł może coś złego się stać np. dla silnika? czy poszukać innego mechanika lub skrzyni?
mówisz elektryka, a czy przy wadliwej elektryce słychać byłoby stuki?
ps zachciało się zmieniać olej, wcześniej wszystko było ok |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 09-10-2013, 11:48
|
|
|
moj.skarb napisał/a: |
ps zachciało się zmieniać olej, wcześniej wszystko było ok | z własnego przykładu wiem że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Miejscowość BIAŁA jak napisałeś to gdzie jest ?? Daleko masz do Krakowa ?? Pytam bo jest tam mechanik Pan Leszek co o Miskach wie wszystko. Namiary do Niego znajdziesz na naszej stronie w zakładce "partnerzy" |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
moj.skarb
Forumowicz
|
Wysłany: 09-10-2013, 11:56
|
|
|
do krakowa mam jakieś 400km z białej podlaskiej także dzięki za namiary ale troche daleko |
|
|
|
 |
moj.skarb
Forumowicz
|
Wysłany: 09-10-2013, 20:21
|