Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Szarpanie przy równomiernej jeździe
Autor Wiadomość
kblaszczu 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.5 2002 Elegance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-10-2013, 13:23   Szarpanie przy równomiernej jeździe

Witam. Jakiś czas temu zauważyłem niepokojący objaw, a mianowicie w czasie utrzymywanie prędkości poniżej 100 auto delikatnie poszarpuje, najbardziej odczuwalne jest to przy okolo 80-90 km/h, na zimnym silniku wszystko jest ok. Do niedawna palił się check, myślałem że to on jet przyczyną, ale po zmianie sondy problem pozostał. Nadmienie, że wydech przy ostatnim tłumiku ma sporą nieszczelność, ale wydaje mi sie że nie jest to istotne. Co może być tego przyczyną?

deejay 
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Wysłany: 13-10-2013, 19:56   

kblaszczu napisał/a:
Witam. Jakiś czas temu zauważyłem niepokojący objaw, a mianowicie w czasie utrzymywanie prędkości poniżej 100 auto delikatnie poszarpuje, najbardziej odczuwalne jest to przy okolo 80-90 km/h, na zimnym silniku wszystko jest ok. Do niedawna palił się check, myślałem że to on jet przyczyną, ale po zmianie sondy problem pozostał. Nadmienie, że wydech przy ostatnim tłumiku ma sporą nieszczelność, ale wydaje mi sie że nie jest to istotne. Co może być tego przyczyną?

Do sprawdzenia TPS , czyli czujnik połozenia przepustnicy , czy nie ma przypadkiem przerwy na ścieżce.

kblaszczu 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-10-2013, 20:48   

Sprawdzenie ma się odbyć tylko organoleptyczne czy potrzebny jest komputer? Na co zwrócić uwagę? Tydzień temu samochód był podłączony pod zwykły komputer diagnostyczny, jedyny błąd jaki pokazał to sonda

deejay 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-10-2013, 21:12   

kblaszczu napisał/a:
Sprawdzenie ma się odbyć tylko organoleptyczne czy potrzebny jest komputer? Na co zwrócić uwagę?

Tylko komputer i do spr cały "przebieg" pracy pedału przyspieszenia , czy nie ma przerwy w całym zakresie .

kblaszczu 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-10-2013, 21:40   

Zwykły komputer który czyta przez OBD wystarczy? Z tego co pamiętam wgrany miał tylko z galanta silnik 2.0, ale przy wyborze diagnozy ogólnej poprawnie pokazywał błedy. Na co zwrócić uwagę przy pomiarze i jakie powinny być wartości?

deejay 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-10-2013, 21:46   

kblaszczu napisał/a:
Zwykły komputer który czyta przez OBD wystarczy? Z tego co pamiętam wgrany miał tylko z galanta silnik 2.0, ale przy wyborze diagnozy ogólnej poprawnie pokazywał błedy. Na co zwrócić uwagę przy pomiarze i jakie powinny być wartości?

Widze ze auto masz po drugim lifcie , czyli już OBD wiec kazdy czytnik OBD bedzie pracował . Interesuje cie parametr położenia przepustnicy , parametry mają być płynne i bez przerwy i wartości otwarcia w % .

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 14-10-2013, 11:48   

Bartku, TPS mógłby być winien gdyby szarpał przy zmianie prędkości. Jeśli pedał gazu jest nieruchomo, a auto szarpie, to szukałbym przyczyny w wypadających zapłonach, sondach itd.

Która sonda została wymieniona i jaki błąd pokazał komputer? Masz 4 sondy i łatwo się pomylić. Tak czy inaczej zainwestuj w ELM327. Będziesz mógł sprawdzić wszystko co potrzebne, a koszt niewielki.

kblaszczu 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-10-2013, 13:54   

Miałem okazję sprawdzić taki parametr jak "Bezwzględne położenie przepustnicy" na postoju i wygląda to następująco: (obr i wychylenie w %)
1750 - 5,5%
2700 - 11,4%
4200 - 19,2%
5600 - 24,3%
Sondę wymieniałem tą przy chłodnicy na zamiennik ntk, błąd zgasł od razu po wymianie i odpięciu aku. Nie sądzę żeby to była przyczyna, ponieważ przed wymianą również identycznie szarpało. Przy zmianie prędkości żadnego szarpania nie ma, auto przyspiesza równo

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 15-10-2013, 14:02   

TPS zostaw w spokoju, bo podczas jednostajnej jazdy przepustnica się nie prousza.

kblaszczu napisał/a:
Sondę wymieniałem tą przy chłodnicy na zamiennik ntk, błąd zgasł od razu po wymianie i odpięciu aku.

Po odpięciu aku zgasłby nawet jak jej nie wymienisz.

Najlepszy sposób to sprawdzenie czy w pamięci komputera są jakieś błędy oraz co istotne- zamrożone ramki, a w zasadzie zamrożona ramka bo ECU w galancie zapisuje tylko jedną.

Jeśli nie ma to warto podejrzeć zarejestrować podczas jazdy takie parametry jak TPS, Korekty tft i ltft dla obu banków, wykresy sond przed katami, kąt wyprzedzenia zapłonu, odczyty przepływki. Na podstawie tych parametrów, gdy wystąpi szarpanie podczas logowania można wnioskować co jest przyczyną. Inaczej wróżymy z fusów. Przede wszystkim należy ustalić, czy przyczyną jest układ nastawczy w postaci ECU i czujników czy układ wykonawczy w postaci wtryskiwaczy i układu zapłonowego.

Ja do logowania używam elm327 i programu digi moto, a rejestruję Auto Screen recorderem.
Przykładowy film:

Przy czym logowanie zrób tylko podczas jednostajnej jazdy- najlepiej z czyjąś pomocą.

[ Dodano: 15-10-2013, 14:03 ]
kblaszczu napisał/a:
Nie sądzę żeby to była przyczyna, ponieważ przed wymianą również identycznie szarpało.

Pytanie brzmi czy zmieniłeś dobrą sondę? Jest ich 4 i łatwo się pomylić. Kluczowy jest kod błędu.

kblaszczu 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-10-2013, 14:07   

Czy wystarczy ten kabel? ELM
Sugeruję się tym, że po wcześniejszym odłączaniu aku błąd powracał po ok 10 km i było to podgrzewanie sondy, a teraz zrobiłem już ponad 200 km i check się nie pali, ale oczywiście radę z z monitorowaniem parametrów wykorzystam

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 15-10-2013, 14:29   

Tak, wystarczy ten, ale polecam na BT, bo można potem zapiąć do tel z Androidem itd.

kblaszczu 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-10-2013, 14:39   

Kabel zamówiony, gdy przyjdzie dam znać co i jak wygląda. Ewentualnie proszę o inne rady gdzie upatrywać winowajcy ;)

[ Dodano: 20-11-2013, 20:50 ]
Temat odświeżam, pojawiły się nowe informacje. Auto zostało zagazowane, objawy w czasie jazdy na gazie się nasilają. Przy jezdzie na 3 biegu przy około 50 szarpie, na 4 przy około 80. W czasie lekkiego wduszenia gazu auto lekko drga i czuć lekki brak mocy. Wymienione zostały wszystkie świece, przewody są ok. Od momentu jazdy na gazie pali sie check, elm wskazuje że jest to wyrzucanie zapłony na 4 cylindrze.

Odpowiedz do tematu