Głośno przy 4tyś. obrotów |
Autor |
Wiadomość |
damian1510
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Kombi 2.0 Sport
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-11-2013, 16:50 Głośno przy 4tyś. obrotów
|
|
|
Witam,
Od soboty stałem się posiadaczem Mitsubishi Lancera 2.0. Auto ma potwierdzony przebieg książką serwisową i niemieckim TUV , więc jest na pewno realny. Po zakupie wracałem nim 200km i przy prędkości ok 140km/h i obrotach 4tyś. jest bardzo głośny w środku. Jechałem po prawda bez radia i być może dlatego tak mocno zwróciłem na to uwage, ale według mnie poziom hałasu jest zbyt wysoki. Przeszukałem forum w tym temacie i niestety nic nie znalazłem. Co Waszym zdaniem może wpływać na tak głośną prace? Przy 5tyś obrotów dodatkowo powstaje jakieś metaliczne stukanie, ale to prawdopodobnie osłona na kolektor. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 12-11-2013, 18:30
|
|
|
Silnik pracuje bardzo gładko, sprawdź czy nie ma powtarzających się drgań przy np. 2 tys i 4 tys... To oznacza źle ustawiony wałek balansowy. A metaliczne stukanie to raczej nieciekawie... |
|
|
|
 |
pablini
Forumowicz
Auto: Lancer 2,0 2003
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Wrz 2012 Posty: 48 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12-11-2013, 20:17
|
|
|
Lancer do najcichszych samochodów nie należy i to, że przy większych prędkościach jest głośno jest normalne |
|
|
|
 |
damian1510
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-11-2013, 21:02
|
|
|
krzychu napisał/a: | Silnik pracuje bardzo gładko, sprawdź czy nie ma powtarzających się drgań przy np. 2 tys i 4 tys... To oznacza źle ustawiony wałek balansowy. A metaliczne stukanie to raczej nieciekawie... |
To metaliczne stukanie nie jest groźne. To ewidentnie przez luźną osłonę, więc jak to dokręcę to wszystko będzie ok. W jaki sposób mogę sprawdzić ten wałek balansowy? |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-11-2013, 07:19
|
|
|
pablini napisał/a: | Lancer do najcichszych samochodów nie należy i to, że przy większych prędkościach jest głośno jest normalne |
Ale nie od silnika....
[ Dodano: 13-11-2013, 07:20 ]
damian1510 napisał/a: | W jaki sposób mogę sprawdzić ten wałek balansowy? |
Już napisałem. Silnik chodzi normalnie bardzo stabilnie. Przy źle ustawionym balansie trzęsie się w bardziej lub mniej w zależności od obrotów. Powstają spore wibracje odczuwalne np. na kierownicy, jest głośniejszy i gorzej wkręca się na obroty... |
|
|
|
 |
damian1510
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-11-2013, 09:35
|
|
|
krzychu napisał/a: | pablini napisał/a: | Lancer do najcichszych samochodów nie należy i to, że przy większych prędkościach jest głośno jest normalne |
Ale nie od silnika....
[ Dodano: 13-11-2013, 07:20 ]
damian1510 napisał/a: | W jaki sposób mogę sprawdzić ten wałek balansowy? |
Już napisałem. Silnik chodzi normalnie bardzo stabilnie. Przy źle ustawionym balansie trzęsie się w bardziej lub mniej w zależności od obrotów. Powstają spore wibracje odczuwalne np. na kierownicy, jest głośniejszy i gorzej wkręca się na obroty... |
Ok, dziękuję bardzo za poradę. Sprawdzę to na pewno, tym bardziej, 22 tyś temu był wymieniany rozrząd. Czy możecie mi polecić kogoś kto w odległości do 100km od Warszawy potwierdzi tą diagnozę i ustawi wałek prawidłowo? Czy każdy mechanik powinien dać sobie z tym radę? |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-11-2013, 09:39
|
|
|
Ale pierwsze sprawdź objawy.... A mechanik może być każdy byle tylko popatrzył do dokumentacji, którą możesz nawet wydrukować mu z forum. |
|
|
|
 |
A'Tom
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 2.0 Intense kombi 2006
|
|
|
|
 |
damian1510
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-11-2013, 15:00
|
|
|
Dziękuję bardzo za pomoc. Auto kupiłem w sobotę i dziś pierwszy raz od soboty do niego wsiadłem. Do lacnera przesiadłem się z Seata Ibizy FR 1,8t, brak doświadczenia w użytkowaniu japońskich aut dał znać o sobie. Byłem u dwóch mechaników, którzy stwierdzili, że silnik jest w jak najlepszym porządku, ewentualnie można sprawdzić tłumik bo to od wydaje dość głośne dźwięki. Być może brak radia spowodował, że bardziej niż zwykle zwracałem uwage na dźwięk. Silnikiem nie trzęsie tylko pracował dość głośno. Mam kolegę, który posiada lancera z tym samym silnikiem, dlatego w weekend postaram się przejechac jego bestią i porównać do mojej. |
|
|
|
 |
|